Fokozott szőrnövekedés nőknél – Ezek a betegségek okozhatják!

Fokozott szőrnövekedés nőknél – Ezek a betegségek okozhatják!
Fokozott szőrnövekedés férfiak és nők esetében egyaránt előfordulhat, de míg az előbbieknél kevésbé zavaró, a hölgyek életét igencsak megnehezíti. Az alábbi okok állhatnak a túlzott szőrnövekedés hátterében.

1. Genetikus eredet

Az erőteljesebb szőrösödésnek nagyon sok esetben semmiféle kóros oka nincsen, hanem genetikusan meghatározott, öröklött, és többnyire megfigyelhető az érintett személy családtagjainál, felmenőinél is. A mediterrán népekre például kifejezetten jellemző a dúsabb és erősebb test- és arcszőrzet. Ha a szőrösödés örökletes és nem áll semmilyen kóros elváltozás a hátterében, megoldást jelenthet a végleges - lézeres, vagy villanófényes- szőrtelenítés.

2. Hormonegyensúly felborulása

A fokozott szőrösödést és egyáltalán a szőrtüszők és a szőrszálak megerősödését a férfiakban és a nőkben egyaránt föllelhető férfihormonok – főként a tesztoszteron, az androszteneidon és a dihidro-tesztoszteron – okozzák. A férfi nemi hormonokból a férfiakban több, a nőkben kevesebb termelődik. Ha a hormonháztartás felborul és megnő a férfi nemi hormonok, azon belül is a tesztoszteron mennyisége a szervezetben, az hatással van a szőrtüszők működésére is: az erősen szőrösödő nők egy részének mellékvesekérgéből és petefészekből több férfihormon ürül a vérbe, s a bőrükben több férfihormon alakul át dihidro-tesztoszeronná, amely nagyobb fokú működésre készteti a szőrtüszőket, ennek eredménye a fokozott szőrnövekedés. A hormonháztartás felborulására utalhatnak a menstruációs zavarok, a peteérés hiánya, a fokozott verejtékezés, pattanásos arcbőr, a kopaszodás.

3. Policisztás ovárium szindróma

A fokozott szőrösödésnek egyik gyakori oka a petefészek cisztás betegsége. A károsodott petefészekből ugyanis a normálisnál több férfihormon ürül a vérbe . A PCOS jelei, a fokozott szőrnövekedés mellett, a rendszertelen menzesz, a peteérés hiánya, a meg nem repedt tüszők maradványaiból kialakuló ciszták, a pattanásos arcbőr és az elhízás. A betegséget súlyosbítja a mozgásszegény életmód, a cukorban és egyszerű szénhidrátokban gazdag, helytelen táplálkozás.

4. Gyógyszerek mellékhatása

Bizonyos gyógyszercsoportok egyes képviselői is okozhatnak fokozott szőrösödést, így például a szteroidok vagy a vérnyomáscsökkentők. Ezeknek a gyógyszereknek a leírása minden esetben tartalmazza a mellékhatásokat és egyéb kockázatokat.

5. Daganat

Előfordul, hogy a szervezetben olyan hormontermelő daganat fejlődik, melynek hatására fokozott szőrnövekedés indul meg. Ilyen esetekben a daganat eltávolítása illetve megfelelő kezelése az, ami a szőrnövekedést is normalizálja. A fokozott szőrnövekedés hátterében meghúzódó okok, az alapbetegség megtalálásához szükség lehet laboratóriumi kivizsgálásra és különféle képalkotó eljárások igénybevételére –ultrahang, MRI vagy CT vizsgálatra -. Gyógyításához – a diagnózisnak megfelelően- rendelkezésre állnak gyógyszerek, bár ritka esetben a probléma megszűntetéséhez – így PCOS, daganat esetén – műtétre is szükség lehet.
2017. január 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink