Felhasadt az ajka? Így ápolja!

Felhasadt az ajka? Így ápolja!

Kapcsolódó tünetek:

  1. Tisztítás
Ha felhasadt az ajkunk, akkor megtisztíthatjuk sós vízzel a sérült részt, de akár sima hideg vízzel is leöblíthetjük a sebet. Ezután nézzük meg, hogy vágás is található-e a szánkon vagy sem. Szappannal szükségtelen lemosni, ez végképp igaz, ha az ajkunk belső részén található a sérülés.
  1. Sós víz
A langyos sós vízzel történő öblítés nagyon jó szolgálatot tud tenni, ha felhasadt az ajkunk. Ennél a módszernél viszont jól töröljük meg az ajkunkat, nehogy só kerüljön a szánkba.
  1. Teafilter
Tudni kell, hogy a teafűben csersav található, ami bizonyítottan felgyorsítja a véralvadást, így sokkal előbb áll el a vérzés.
  1. Hideg borogatás
Rögtön miután megtörtént a baj, tegyünk a sebre egy hideg vizes borogatást, ami segíthet a vérzés elállításában, továbbá nyugtatja is a sérült területet. Ajánlott kb. 5-10 percig rajtahagyni a borogatást.
  1. Jégkocka vagy jégkrém
A hideg vizes borogatáshoz hasonlóan a jégkocka is jótékony hatással van a felhasadt ajkakra, hiszen csökkenti a duzzanatot, továbbá a gyerekek is szívesen hűtik így a sebet.
  1. Vazelin
A vazelin meggátolja az ajkak kicserepesedését, ami azért rendkívül fontos, mert ezek lelassítják a gyógyulási folyamatot.
  1. Fejtartás
A fejünket tartsuk felemelve, hogy a vér könnyebben szét tudjon áramolni, aminek következtében csökken egy esetleges duzzanat kialakulásának az esélye. Erre éjszaka is ajánlott figyelnünk, így pár estén át aludjunk több párnával.
2019. október 15.

Kiemelt ajánlatunk