Fekete nadálytő: mire jó, és mi a gyógyhatása?

Mire jó a fekete nadálytő?

Kapcsolódó tünetek:

A fekete nadálytövet már régóta alkalmazzák széleskörűen, de elsősorban gyulladások, zúzódások, illetve izom- és ízületi fájdalmak esetén. A népies nevén forrasztófűként is ismert gyógynövény az édeslevelűek családjába tartozik, és többek közt a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén él.

Cikkünkben bemutatjuk közelebbről ezt a különleges növényt, sorra vesszük, hogy milyen formában és milyen panaszokra ajánlott alkalmazni, de arra is kitérünk, hogy melyek azok az esetek, amikor jobb mellőzni a fekete nadálytövet tartalmazó készítményeket.

Ismerjük meg ezt a különleges növényt!

A latin nevén Symphytum officinale-ként ismert fekete nadálytő története mintegy 2000 évre nyúlik vissza, ugyanis már a rómaiak és a görögök is termesztették. Ezek ellenére főleg a középkorban terjedt el széles körben ez az Európában és Ázsiában őshonos fajta. Leginkább a nedves és tápanyagban gazdag talajt szereti. Évelő gyógynövény, amit lilás-kék, rózsaszínű, ciklámen, fehér vagy krémes sárga harangalakú virágok díszítenek. Akár egy méter magasra is megnőhet, köszönhetően többek között annak, hogy a gyökerei vastagok és masszívak.

A népi gyógyászatban nemcsak a leveleit, hanem a gyökereit is felhasználják, de egyes országokban salátákhoz és levesekhez is hozzáadják a friss hajtásokat. Különlegessége, hogy a gyökere rendkívül mélyre leér a talajban, ezért olyan helyekről is fel tudja venni a tápanyagokat, ahova más növény nem jut el.

A fekete nadálytő hatóanyagai

A fekete nadálytő (más néven fekete gyopár) hatóanyagai között a következők találhatók meg: allantoin, tanninok, fitoszterolok, 4-6 százalék pirrolizidin alkaloidok (például: szimfitin), falvonoidok, kolin, 8-10 százalék cseranyagok, rozmarinsav és nyálkaanyagok. Ezek mindegyike tökéletesen felszívódik a bőrön keresztül. A legfontosabb hatóanyagok a növény gyökerében találhatók meg, amit tavasszal vagy ősszel érdemes gyűjteni. A gyökereken kívül a leveleit is fel lehet használni, de azokban alacsonyabb a hatóanyagok koncentrációja.

Hol él a fekete nadálytő?

Magyarországon elsősorban a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Egység területein lelhető fel a fekete nadálytő. Mivel szereti az agyagos és nyirkos talajt, leginkább a víz- és árokpartok, árterek, továbbá mocsárrétek jellegzetes növénye.

Hogyan segít a fekete nadálytő?

Mire használjuk a fekete nadálytövet?

A fekete nadálytő főleg sebgyógyító hatásáról ismert, amit a benne rejlő allantoinnak köszönhet. Az allantoin megnyugtatja az irritált bőrt, serkenti a hám- és sejtképződést, illetve a sejtregenerációt, továbbá hidratálja a bőrt. Emellett csökkenti a bőr viszketését, ezáltal enyhítve a pikkelysömör és ekcéma okozta tüneteken. Az allantoinon kívül számos más hatóanyagot is tartalmaz a fekete nadálytő – például cseranyagokat – így számtalan további jótékony hatással bír.

Fekete nadálytő termékeink

Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő

Az allantoinnak, alamint a cser- és a nyálkaanyagoknak köszönhetően sokkal gyorsabban gyógyulnak a bőrön található enyhe gyulladások és sérülések, továbbá segítik a hegképződést. Épp ezért a fekete nadálytő remek választásnak bizonyul sportsérülések kezelésére, valamint akár már régóta fennálló ízületi- vagy izombántalmak enyhítésére.

Serkenti a vérellátást

A fekete nadálytő bizonyos részeiben kolin is megtalálható, aminek nemcsak vérellátás-serkentő hatása van, de a véraláfutások felszívódását is segíti.

Antibakteriális és antimikrobiális

A cseranyagok leküzdik a különféle kórokozókat, továbbá gombaellenes hatásuk miatt alkalmasak a bőrön előforduló fertőzések kezelésére vagy megelőzésére.

Érszűkítő és csonterősítő

Mivel a fekete nadálytő sok kovasavat tartalmaz, erősíti az ereket, a bőrt, az izmokat és a csontokat. A kovasav ezen kívül csökkenti a vérnyomást, ami által enyhülést hoz számos vénás betegség esetén.

Öregedési folyamatok lassítása

A fekete nadálytőben rejlő tanninok össze tudnak kapcsolódni a bőr fehérjéivel, ezért képesek megállítani a vérzést. Ezen kívül a szépségipar is felfigyelt ezekre az anyagokra, ugyanis képesek lelassítani az öregedési folyamatokat, javítják a bőr tónusát, illetve annak színét.

A fekete nadálytő alkalmazási területei

Számos jótékony hatásának köszönhetően a fekete nadálytő számos panasz esetén alkalmazható. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribbakat:

  • Ficamok
  • Szalagszakadások
  • Zárt baleseti és sportsérülések
  • Köszvény
  • Húzódások
  • Reumás fájdalmak
  • Hátfájás
  • Ízületi bántalmak
  • Ízületi porckopás
  • Véraláfutások
  • Segíti a szövetek regenerálódását
  • Horzsolások
  • Égési sérülések
  • Csonttörések
  • Befagyott váll szindróma
  • Ínhüvelygyulladás
  • Teniszkönyök

A fekete nadálytő gyógyhatásai

A fekete nadálytő felhasználása

A fekete nadálytövet számos formában lehet alkalmazni, de a legelterjedtebb készítmények közé a boltokban kapható fekete nadálytő kenőcsök, krémek és gélek tartoznak. Szeretné tudni, hogy a fekete nadálytő krém mire jó? A krém használható véraláfutásokra, zúzódásokra, ízületi fájdalmakra vagy rándulások okozta sérülésekre, továbbá regeneráló hatású is. Arra figyeljünk, hogy más gyulladáscsökkentő, külsőleg használandó termékkel együtt nem szabad alkalmazni. A krémet naponta legfeljebb egy-két alkalommal szabad használni, és vigyázzunk, hogy a termék ne kerüljön szembe, orrba, szájba, nyálkahártyákra. Arra szintén ügyeljünk, hogy legfeljebb 25 Celsius-fokon tároljuk.

Ezen kívül szálas teaként is meg tudjuk vásárolni, azonban ebben az esetben sem belső alkalmazás céljából, sokkal inkább külsőleges használatra – például nehezen gyógyuló, fekélyes sebekre. Kapható továbbá fekete nadálytő tinktúra, illetve alkoholos kivonat, mindkettő hatásos csonterősítő.

Borogatást is lehet készíteni a fekete nadálytő gyökereiből. Ehhez 100 gramm összevágott gyökeret főzzünk 1 liter vízben kb. 10 percig. Ezután szűrjük le, és a meleg borogatást helyezzük az érintett területre. Amennyiben jobban szeretjük a fürdőadalékokat, akkor az elkészítés során ugyanúgy járjunk el, mint a borogatásnál, csak a kapott főzetet végül öntsük bele a fürdővízbe.

Ha pedig tovább szeretnénk erősíteni a fekete nadálytő jótékony hatásain, akkor alkalmazzuk árnikával vagy körömvirággal együtt.

Belsőleg azonban nem ajánlott alkalmazni a fekete nadálytövet, mert a májra mérgező hatású anyagokat tartalmaz.

Figyelem: a pirrolizidin-alkaloidok miatt a fekete nadálytövet külsőleg sem szabad tovább használni 4-6 hétnél egy évben! Erre csak abban az esetben nem kell ügyelnünk, ha olyan fekete nadálytő tartalmú készítményeket alkalmazunk, amelyekben nem találhatók meg ezek a pirrolizidin-alkaloidok.

Mikor ne alkalmazza? – Következzenek a fekete nadálytő ellenjavallatok

Ahogy azt már fentebb is említettük, a fekete nadálytövet nem ajánlott belsőleg alkalmazni, ugyanis olyan anyagokat, ún. pirrolizidin-alkaloidokat tartalmaz, melyek a májra mérgező hatással vannak. Nyílt sebre szintén nem javasolt tenni, továbbá várandós nőknek, szoptató anyukáknak és kétéves kornál fiatalabb gyerekeknek is tilos a használata. Ezeken kívül azok is mellőzzék a fekete nadálytő tartalmú készítmények alkalmazását, akik valamilyen májbetegségben szenvednek, esetleg alkoholproblémákkal küzdenek.

Összegzés

Ha egy olyan készítményt keresünk, ami gyógyírt nyújt a különféle sérülésekre, ízületi fájdalmakra, ficamokra és rándulásokra, akkor jó választásnak bizonyul egy fekete nadálytő gél vagy krém, de akár fekete nadálytöves borogatással is enyhíthetjük a panaszainkat. A fekete nadálytő krém hatását klinikai vizsgálatok is igazolták, melyek szerint a nem szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentőkével hasonló mértékű. Mindezek ellenére vannak olyan élethelyzetek, állapotok, amikor tilos az alkalmazása. Továbbá nem szabad belsőleg használni, ugyanis akkor károsíthatja a májat. Ha ezeket az ellenjavallatokat szem előtt tartjuk, és a megfelelő módon alkalmazzuk ezt az értékes gyógynövényt, akkor mielőbb enyhülni fognak a panaszaink.

2023. június 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek