Mennyi fájdalomcsillapító szedhető?

Mennyi fájdalomcsillapító szedhető?

Kapcsolódó tünetek:

Sokszor esünk abba a hibába, hogy bármilyen típusú fájdalommal küzdünk, gyógyszer után nyúlunk. És hajlamosak vagyunk minél nagyobb mennyiség bevételére egy fajtából ahelyett, hogy más hatóanyagot alkalmaznánk, ha az első nem vált be. Pedig különböző eredetű panaszokra többféle gyógyszert is szedhetünk, esetleg kombinálhatjuk is őket. Fontos, hogy betartsuk a betegtájékoztatón található iránymutatásokat és az orvosi ajánlást, mert a gyógyszer-túladagolásnak súlyos következményei lehetnek. A mennyiség mellett a két dózis bevétele közötti eltelt időt is figyelembe kell vennünk. Ha pedig nem múlik a fájdalom, érdemes lehet egy másik szert alkalmazni, mint egy újabb tablettát bekapni, abból, ami addig sem hatott. Orvosunkat és gyógyszerészünket viszont előtte kérdezzük meg, hogy szabad-e bizonyos gyógyszereket egyszerre alkalmazni!

Paracetamol – általános fájdalom ellen

Megfázásos, influenzás betegségek esetén szedhető, éhgyomorra is bevehető gyógyszer. Gyulladáscsökkentőként azonban nem használható. Az egyetlen hatóanyag, melyet indokolt esetben terhes nők is fogyaszthatnak. Négyóránként két 500 mg-os tablettát lehet belőle bevenni, egy nap maximum nyolc darabot.

Aszpirin – széles körben szedhető

Fájdalomcsillapító hatása mellett a vérrögök képződését is gátolja. Kúraszerűen is alkalmazható szer. A javasolt maximális mennyiség egy nap négy alkalommal 300 mg. Terheseknek nem ajánlott.

Ibuprofen – gyulladás és fájdalom csillapítására

Az ibuprofen megakadályozza, hogy a fájdalom jelzése az agyba érjen. Elsősorban gyulladásos betegségek, ízületi fájdalom és fogfájás esetén alkalmazható. Mivel izomgörcsök ellen is hatásos, menstruációs fájdalomra is ajánlják, emellett láz- és fejfájáscsillapítóként is használható.

Kodein – erős fájdalomra

Egy igen erős fájdalomcsillapító, mely ópiumszármazék. Mivel folyamatos szedése függőséget okoz, ezért az ellenjavallott. Műtétek utáni komoly fájdalmak csillapítására használják - de csak orvosi utasításra.

Algopyrin (metamizol) – erős fájdalom- és lázcsillapító

Folyamatos szedése nem ajánlott. Napi 3x2 tablettánál többet ne vegyünk be belőle!

2018. május 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek