Ezért egészséges a tápióka

Ezért egészséges a tápióka

Kapcsolódó tünetek:

A Brazíliában őshonos tápióka a manióka gyökér kivonata. Számos formában kapható, így rengeteg finomságot lehet belőle készíteni. Nézzük, miért érdemes fogyasztanunk ezt a különleges szénhidrátot.

Ezért egészséges a tápióka

Remek folsav forrás

A folsav egyfajta B-vitamin, amire a szervezetünknek szüksége van a DNS előállításához, illetve a sejtosztódáshoz. A termékeny nők számára nagy jelentőséggel bír, ugyanis egy terhesség esetén képes megakadályozni, hogy a magzatnál nyitott gerinc alakuljon ki, ami az idegrendszert magába foglaló velőcső elzáródásának zavara. Egy bögre tápiókagyöngy 6 mikrogramm folsavat tartalmaz, ami hozzávetőleg az ajánlott napi mennyiség 2 százalékának felel meg.

Koleszterintől mentes

A tápiókában nincs koleszterin. A magas koleszterinszint köztudottan érelmeszesedéshez, azaz érszűkülethez vezethet. Amennyiben ezt nem kezelik, olyan súlyos következményei lehetnek, mint a szívinfarktus vagy az agyvérzés.

Magas vastartalom

Egy bögre száraz tápiókagyöngy a napi ajánlott bevitel több mint 13 százalékát fedezi. A hemoglobin egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén szállításért és megkötéséért felel. Amennyiben nem juttatunk elegendő vasat a szervezetünkbe, akkor vashiányos vérszegénység alakulhat ki, amelynek következtében légszomj, fáradtság és mellkasi fájdalmak léphetnek fel.

Könnyen emészthető

A tápióka egyik legismertebb pozitív tulajdonsága, hogy könnyen emészthető – sokan könnyebben, mint a gabonából készült lisztek vagy a dió- és mogyorófélék –, azaz megóvja a gyomrunkat. Emésztési zavarok során bátran alkalmazhatjuk kalória- és energiaforrásként.

Mangánban gazdag

Egy bögre tápiókagyöngy tartalmazza a szükséges napi mangánmennyiség 8 százalékát. A mangán egy esszenciális nyomelem, mely segít a szénhidrátok, a koleszterin és az aminosavak lebontásánál. Ezen kívül támogatja a csontok és a kötőszövetek fejlődését.

Nem tartalmaz gyakori allergéneket

Mivel a tápióka többek közt glutén- és mogyorómentes, azok is bátran fogyaszthatják, akik gluténérzékenységben vagy mogyoróallergiában szenvednek. A tápiókaliszt számos gluténmentes termékben is megtalálható, továbbá jó választásnak bizonyul, ha allergénektől mentesen szeretnénk sütni és főzni.

Rosttartalom

Egy bögre száraz tápiókagyöngy 1,5 gramm rostot tartalmaz. Ez nem túl sok, de már így is segít abban, hogy elérjük a napi ajánlott mennyiséget, mely 21 és 38 gramm között mozog. Sokan nem visznek be elegendő rostot napi szinten, pedig rendkívül sok jótékony hatásuk van – például csökkentik a koleszterinszintet, szinten tartják a vércukorszintet, és megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

Szuper kalciumforrás

Az összes létező ásványianyag közül a kalciumból található meg a legtöbb a szervezetünkben, aminek kiemelt szerepe van a csontjaink és fogaink egészsége szempontjából. Ezen kívül segíti a vérerek és az izmok összehúzódását és kitágulását, továbbá támogatja az idegeket az információk továbbításában.

Valamennyi kalcium mindennap ürül ki a szervezetünkből, méghozzá a bőrünkön, a vizeletünkön és a székletünkön keresztül. A testünk nem tud kalciumot előállítani, így nem tudja magától pótolni a deficitet, ezért élelmiszerekkel kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Erre tökéletes megoldás lehet a tápióka, mely adagonként 30 gramm kalciumot tartalmaz. Ez a napi mennyiség 3 százalékának felel meg.

Teltségérzet

A tápiókában megtalálható szénhidrátok és rostok segítenek abban, hogy elérjük a teltségérzetet, így később alakul csak ki az éhségérzet, aminek hála könnyebben tudunk fogyni, illetve csökkenthető annak az esélye, hogy túl sokat eszünk.

2021. augusztus 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek