A cukorbetegség veszélyes szövődményei

2017. február 7.

Kapcsolódó tünetek:

magas vércukorszint

Ma már mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségben a helyesen beállított kezelés lehetővé teszi, hogy az érintettek teljes értékű, aktív életet élhessenek, ugyanakkor fokozottan oda kell figyelniük a lehetséges komplikációkra, szövődményekre.

A cukorbetegség veszélyes szövődményei 750

A rendszeres inzulinadagolás vagy a tablettákkal történő vércukorszint-csökkentő kezelés egyaránt alkalmasak a vércukorszint normalizálására, azonban szövődmények ennek ellenére kialakulhatnak. A szövődmények gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik vércukorszintje ingadozik és nehezebben normalizálható.

A cukorbetegség lehetséges szövődményei

 • Hiperglikémia – a vér feleslegben lévő glukóztartalma miatt súlyosabb esetben akár kómás állapot is kialakulhat.
 • Hipoglikémia – a vér normálisnál alacsonyabb glukóztartalma, amely szintén okozhat eszméletvesztéses állapotot, gyakran a túl magas inzulinadag következménye.
 • Ketoacidózis – ún. ketontestek (egy savtípus) jelenléte a szervezetben. Ez a jelenség az elégtelen vércukorszint-kontroll következtében alakulhat ki. Ha a szervezetben nincsen kellő mennyiségű inzulin a glukóz inzulinná történő átalakításához, a szervezet energianyerés céljából megkezdi a zsírok lebontását. Ennek során keletkeznek a ketontestek, mint melléktermékek. Ha a ketontestek szintje megemelkedik, az kómához, és akár halálhoz is vezethet.
 • Szemészeti szövődmények: a diabéteszes retinopátia (a retina káros elfajulása), diabéteszes szürkehályog, zöldhályog, kiserek elváltozásai, üvegtesti vérzés
 • Diabéteszes nefropátia (vesekárosodás), amelynek első figyelmeztető tünete a vizeletben megjelenő fehérje.
 • A diabétesz következtében a betegek fogékonyabbá válnak a húgyúti fertőzésekre, húgyhólyaggyulladásra is. A fellépő infekció érintheti az alsó és felső húgyutakat egyaránt.
 • Diabéteszes neuropátia (perifériás idegrendszeri károsodás). Egyrészről a magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, s ez az idegrostok oxigénhiányát okozza, másrészről károsítja az idegszövet anyagcseréjét is. A két folyamat együttesen kezdetben az ideg burkának, majd magának az idegrostnak a  pusztulásához vezet, mely beidegzési zavarokat, fájdalmat és égő kellemetlen érzést okozhat.
 • BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • A lábat és lábfejet érintő zavarok, főként a károsodott keringés következtében: A lábat ellátó artériák falának megkeményedése és szűkülete a láb keringési zavaraihoz vezethet. A romló keringés következménye, hogy a beteg nem tud hosszabban gyalogolni, nagyobb séták megtétele nehézséget okoz, mivel a láb rosszabb keringése miatt izomfájdalmak jelentkeznek, valamint romlik a sebgyógyulás, a lábon lábszárfekélyek alakulhatnak ki.
 • Bőr- és nyálkahártya problémák, pl. a bakteriális és gombás fertőzések gyakoribb előfordulása.
 • A test kisereiben történő változások, a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) problémák, mint a magas vérnyomás, az erek betegségei, valamint a szív koszorúsereinek betegségei gyakoriak a cukorbetegek esetében. Az ezek miatt kialakuló infarktus, stroke pedig általában súlyosabb illetve a rehabilitáció hosszadalmasabb és nehezebb.

A betegség időben történő felismerésével, megfelelő kezelésével és folyamatos szűrő- és kontrollvizsgálatokkal, valamint a betegek korrekt együttműködésével egyes szövődmények kialakulása megakadályozható, másoké lassítható.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható vércukormérőket itt találja >>