Az öregedő szem – Jelek, amelyekre érdemes odafigyelni!

Az öregedő szem – Jelek, amelyekre érdemes odafigyelni!

Kapcsolódó tünetek:

Szemszárazság

Csaknem minden idős ember panasza, hogy könnyezik a szeme. Ennek paradox módon az az oka, hogy a szemfelszín száraz, kevés a könny és az, ami képződik, az alsó szemhéj meglazult volta miatt hamar kifordul, nem nyelődik el abban a könnycsatornában, amelyik a belső szemzugban helyezkedik el. A szemszárazság nem csak kellemetlen, de hosszú távon a szem égészségét is veszélyezteti. A tüneteket enyhíti a műkönny és a szemnedvesítő spray, de szükséges lehet egyéb speciális szemcsepp vagy kenőcs alkalmazása is.

Szemhéjak öregedése

A szemhéjak bőre is öregszik. A bőr alatti kötőszövet elasztikus rostjainak csökkenése miatt főleg a felső szemhéj bőre meglazul és lecsüng, elérve a szempillákat. Ez a szemrés elkeskenyedését jelenti. Az alsó  szemhéj bőrének lazulása az alsó szemhéj külső harmadát lehúzza, táskásodást okozva.

Merev szemlencse

A szemlencse öregedésének legelső jele az alkalmazkodás csökkenése. Ez normális fénytörési viszonyok mellett 40–45 éves kor között kezdődik és 60 éves kor körül éri el azt az állapotot, amikor a lencse merevvé válik, nem jól alkalmazkodik, szemüveg használatát téve szükségessé a közelre látáshoz. A fizikai és kémiai változások miatt  a lencse átlátszósága is csökken,  majd elvész,  kialakul a szürkehályog, amely csak műtéttel gyógyítható.

Az üvegtest öregedése

Leghamarabb az üvegtest öregszik, melynek jelei akár már 35-40 éves kor körül megjelenhetnek: az apró, fonalszerű, úszó homályok, amelynek oka a szemgolyót kitöltő üvegtest állagának változása. Az  üvegtest vázát kollagénrostok biztosítják, amelyhez hyaluronsav csatlakozik, megkötve és gél állapotban tartva a 97 százalékos víztartalmat. Ez a labilis állapot hamar megbomlik és a rostok összecsapzódva megjelennek a látótérben. Tömeges megjelenésük ideghártya-leválás veszélyeire figyelmeztethet.

Sárgafolt-elváltozás

Az ideghártya öregedésének legfontosabb tünete az éleslátás helyének, a sárgafoltnak az elváltozása. A perifériás látás megmarad, de a központi elvész, ami azt jelenti, hogy az egyén azt nem látja, amit nézni akar: nem tud olvasni, távolban nem látja a kisebb tárgyakat pl. szembejövő emberek arcát, a tömegközlekedési  járművek számát. A száraz típusú macula-degenerációnak jelenleg semmilyen kezelése nem ismert. Tüneti kezelésként táplálékkiegészítő vitaminok szedése javasolt, az orvos értágítót írhat fel a kellemetlen tünetek enyhítésére.


2017. február 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek