Anyajegyszűrés "házilag" – Mire figyeljünk fel?

Anyajegyszűrés "házilag" – Mire figyeljünk fel?

Kapcsolódó tünetek:

Az otthoni anyajegyszűrés esetén több dologra is oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy időben észrevegyük a gyanúsakat. Lássuk, hogy pontosan milyen elváltozásokra kell fokozottan figyelnünk:
  • Az aszimmetrikus, azaz nem kerek vagy ovális formájú anyajegyek mindig gyanúsak.
  • A nem pontosan körülhatárolható anyajegyek, melyeknek a szélük cakkos és elmosódott, szintén óvatosságra intenek.
  • Ha több, különböző színben „pompázik" egy anyajegy, akkor minden esetben kérjük ki egy orvos véleményét.
  • Az 5 milliméternél nagyobb foltokat is ajánlott figyelni, továbbá megmutatni egy bőrgyógyásznak.
  • Amennyiben megváltozik az anyajegy formája, mérete, színe vagy bármilyen más furcsaságot észlelünk, akkor azonnal menjünk el egy orvoshoz.
Összefoglalva: bármilyen változást tapasztalunk anyajegyünknél (szín, nagyság, forma), legyen az aprócska vagy nagyobb, azonnal keressünk fel egy bőrgyógyászt. Ha nagyon sok anyajegyünk van, rendszeresen járjunk el anyajegyszűrésre! A bőrrák kezdeti stádiumban jól gyógyítható, így végképp lényeges a korai felismerés. Abban az esetben is keressünk fel egy orvost, ha az anyajegy viszket, valamivel felsértettük, fáj, gyulladt, nedvedzik vagy vérzik. Természetesen, ha a fent említett kritériumok egyike teljesül, az nem azt jelenti, hogy már kialakult a bőrrák, ennek ellenére mindenféleképp menjünk el egy szakemberhez. Intő jel lehet továbbá, ha véletlenül felsértettük valamivel az anyajegyet, és az nem akar meggyógyulni. Tudni kell, hogy a tumorszövet egyáltalán nem gyógyul, épp ezért ajánlott egy orvos felkeresése, ha nem jön rendbe az anyajegy.
2019. július 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek