Az alkoholmérgezés oka és tünetei
Az etilalkohol következtében kialakuló mérgezéshez valóban az kell, hogy a javallottnál felelőtlenül sokkal többet igyunk. Persze nem mindegy, hogy miből fogyasztunk sokat, hiszen alacsonyabb alkoholtartalmú italokból többet is megihatunk még részegség nélkül is, míg magasabb alkoholtartalmúakból már kevesebb is előidézhet mérgezéses tüneteket. Befolyásoló tényező lehet az is, hogy valaki milyen gyakran iszik alkoholt, azaz mennyire szokott hozzá a szervezete, mekkora a testsúlya, milyen a testalkata, vagy mennyire telített éppen a gyomra. Metilalkoholból már kevés is elég a mérgezéshez és annak lefolyása sem túl zökkenőmentes.
Amikor a beteg már összefolyva beszél és nehezen jár, gyengébb mérgezésben szenved, bár ezt a környezete általában még csak részegségként észlelni. Persze egy orvos már ebből is pontosan meg tudja állapítani, miről is van szó. A legtöbben akkor kerülnek azonban csak kórházba, mikor mérgezésük már olyan súlyos, hogy nem tudnak felkelni, esetleg eszméletüket is vesztik és tüdejükbe hányás miatt gyomortartalom kerülhetett.
Kezelés
Az etilakohol okozta gyengébb mérgezést általában a betegek kiheverik nagyobb beavatkozás nélkül is, ahogy a szervezetük lebontja a káros anyagokat, javul az állapotuk. Akkor kellhet segítség, amikor súlyos kiszáradás jelentkezik, öntudatlan vagy nehéz légzést észlelünk, esetleg esés miatt megsérült. Szövődmény enyhébb esetben nem nagyon fordul elő, de előfordulhat halálos kimenetelű mérgezés is, ha valaki nem szokott az alkoholhoz és sokat iszik. Metilalkohol esetében már másról van szó. Itt a beteg általában dialízis-kezelést kap és etilalkoholt itatnak vele, hogy ezzel kiszorítsák a metilalkoholt. Ennél a mérgezésnél már súlyosabb következményekkel és szövődményekkel is számolni kell. Úgymint anyagcserezavar, vakság, de akár halál is. A metilalkohol-mérgezések körülbelül 60%-a gyógyítható maradéktalanul. Hogy hogyan előzhető meg az alkoholmérgezés? Természetesen az etilalkohol esetében úgy, ha mértékkel fogyasztjuk az alkoholos italokat, tudunk megálljt mondani és italozás előtt azért ételt is fogyasztunk. A metilalkoholos mérgezés elkerülése kicsit nehezebb, hiszen itt azzal van általában a probléma, hogy nem ismeri fel az ember, hogy mit is fogyasztott. Színben és szagban ugyanis sok eltérés nincs. Így itt arra érdemes figyelni, hogy csak megbízható forrásból származó alkoholos italokat kóstoljunk meg.
2017. július 11.