10 furcsa gyakorlat, ami fejleszti az agyunkat

2019. október 10.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Agyunk rendszeres „tornáztatása” nem csak azért fontos, hogy elüssük időt, de hozzájárulhatunk vele mentális képességeink fenntartásához, elkerülhetjük az emlékezetvesztést, illetve élesíthetjük is eszünket.

10 furcsa gyakorlat, ami fejleszti az agyunkat

10 furcsa gyakorlat, ami fejleszti az agyunkat

Az alábbi 10 gyakorlattal hozzájárulhatunk agyunk megfelelő működéséhez, és segíthet abban, hogy hosszú évekig biztosan emlékezzünk, hova is tettük a kulcsainkat.

  • Használjuk a másik kezet

Jobb kézzel pattintjuk le a fogkrém kupakját, majd ugyanazzal a kezünkkel mossuk meg a fogainkat? Próbáljuk megfordítani a kezek használatát, ezzel pozitív hatást kiváltva agyunk olyan területein, amiket a mindennapokban eddig nem használtunk.

  • Változtassunk a reggeli rutinon

Minden nap ugyanaz a reggeli feladatok sorrendje? Még a reggeli zuhany utáni törölközés is egyforma mozdulatokkal történik? Cseréljük fel a menetrendet! A kutyát sétáltassuk meg reggeli előtt, és kávézzunk zuhanyzás után. Egyes feladatok agyunk jelentős részét megmozgatják, azonban, ha rutinból csinálunk mindent, akkor elménk is ellaposodik.

  • Cseréljünk helyet otthon

A családtagok nagy része minden esetben ugyanoda ül le az ebédlőasztalnál. Cseréljünk helyett szeretteinkkel, és magunk is meglepődünk majd, hogy mennyi új élményt jelent ez az agyunknak.

  • Olvassunk hangosan

Teljesen új élményt jelent, ha nem magunkban, hanem hangosan olvasunk otthon. Ilyenkor megnő az agyi tevékenység, hiszen egyszerre több területe is dolgozik elménknek.

  • Vásárlás közben ismerkedj új termékekkel

A legtöbben listát írnak a bevásárlás előtt, majd célirányosan közelítik meg a termékeket a szupermarketekben. Hagyjunk időt magunknak, hogy ismeretlen helyekre tévedjünk a boltokban, vegyünk le a polcról új termékeket, és olvassuk el a használati utasításokat. Agyunk hálás lesz érte.

  • Használjuk több érzékszervünket együtt

Igyekezzünk olyan elfoglaltságot találni, ahol az érzékszerveinket együttesen kell használnunk. Menjünk el egy balettelőadásra, főzzünk sokat, járjunk sportolni. A különböző agyi területek együttes igénybevétele javítja a memóriát és megerősíti az agysejteket.

  • Játszunk apróval

Szabad perceinkben hunyjuk le a szemünket, vegyünk kezünkbe egy marék aprót, majd próbáljuk egyesével kitalálni, hogy egy-egy érme mi is lehet valójában. A feladat a finom észlelést gyakoroltatja, hanem egyszerre mozgatja meg apróbb izmainkat és kreativitásunkat.

  • Fordítsuk fel a világot

Mindenkinek van kedvenc képkerete, vázája vagy festménye. Fordítsuk fejjel lefele őket, hogy agyunk új szemszögből ismerhesse meg a tárgyainkat.

  • Dolgozzunk csapatban

Igyekezzünk munkahelyünkön minél több csapatfeladatban részt venni. A közös munka sokkal jobban megmozgatja az agyunkat, mintha egyedül dolgoznánk.

  • Ismerjünk meg új embereket

Agyunkat a folyamatos új információkkal edzhetjük leginkább. Ha legközelebb betérünk egy kávézóba vagy a elmegyünk a postára, próbáljunk megismerkedni új emberekkel.

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A Reading Egyetem legújabb kutatása arra az eredményre jutott, hogy a heti három pohár pezsgő fogyasztása megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását.

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Kiszáradás esetén a szervezetünkben folyadékhiány lép fel, ami enyhe, közepes, de akár súlyos következményekhez is vezethet.

7 érdekesség a kómáról

7 érdekesség a kómáról

Valószínűleg nem sokan ismerünk olyan személyt, aki már volt kómában, így a legtöbben a filmekben látott főbb jellemzők alapján szereztük meg ismereteinket az állapottal kapcsolatban. De vajon helyesek ezek a szedett-vedett információk?

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

A só azon kívül, hogy tartósít, extra ízt is ad fogásainknak, nélküle szinte elképzelhetetlen az étkezés. Valószínűleg ezért is van, hogy néhányan többet fogyasztanak belőle, mint kellene. De honnan vehetjük észre, ha ez a helyzet?

Az ájulás 4 előjele

Szakemberek szerint az emberek 35 százaléka ájul el életében legalább egyszer. Hogy fel tudjunk készülni rá, és egy rövid eszméletvesztés ne forduljon át vészhelyzetbe – például egy rossz esés miatt–, hasznos, ha fel tudjuk ismerni az előjeleit.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , , , ,