Actifeddel az orrdugulás ellen

Actifeddel az orrdugulás ellen

Kapcsolódó tünetek:

Az orrdugulás a felső légúti megbetegedések egyik gyakori, kellemetlen velejárója, de más oka is lehet az előfordulásának, például műtétek utáni orrnyálkahártya-duzzanat. Cikkünkben ismertetjük a megfázásos megbetegedések leggyakoribb tüneteit, és az orrdugulás kezelését az Actifed orrsprayvel.

Megfázásos megbetegedések és azok tünetei

Köhögés, orrfolyás, orrdugulás, torok- és fejfájás. Ezen tünetek esetén a legtöbben megfázásra gyanakodnak, azonban a tünetegyüttes és annak időtartama függvényében más és más lehet a megbetegedés típusa és lefolyása. Megkülönböztetünk közönséges akut megfázást, influenzaszerű megbetegedést és influenzát. A közönséges akut megfázás tünetei közé tartozik a tüsszögés, viszkető orr, orrváladék, akadályozott orrlégzés, arcfájdalom és a szaglás zavara. Ezek kiváltó okai lehetnek rhino-, adeno-, coronavírus, RSV- és egyéb vírusok. A megfázás lefolyása kb. 7 nap. Influenzaszerű megbetegedés esetén a tünetek kiegészülhetnek mérsékelt lázzal, köhögéssel, torokfájással, fejfájással, végtagfájdalommal, gyermekek esetében pedig fülfájással. A fertőzés kiváltó oka lehet rhino-, adeno-, coronavirus és egyéb vírusok. Az influenzaszerű megbetegedés időtartama átlagosan 7-9 nap, de a teljes gyógyulás akár 14 napig is elhúzódhat. Influenzavírus okozta fertőzés esetén a tünetek eltérhetnek az előzőektől. Jellemző a hirtelen magas láz (≥38,5 °C), száraz köhögés, torokfájás, izom- és fejfájás, általános gyengeség, hidegrázás, izzadás, orrfolyás, előfordulhat hányás, hasi fájdalom vagy hasmenés. Az influenza lefolyása kb. 5-7 nap, de a teljes gyógyulás akár hetekig is eltarthat.

Megfázás kialakulása

A vírusok szervezetbe jutása és az orrnyálkahártyán való megjelenése annak gyulladásához vezet. Ilyenkor kialakul egy védelmi reakció, melynek hatására elindul a váladéktermelés, és tüsszögés, illetve megfigyelhető a nyálkahártya vörössége is. Az orrnyálkahártya megduzzad, mely fájdalmas, akadályozott orrlégzéshez vezethet. A hosszú távon fennálló orrdugulás lehetséges szövődménye a fertőzés orrmelléküregekre való átterjedése, mely az arcüregek duzzanatával, orrtünetekkel, fejfájással és arcfájdalommal járhat. A tünetek enyhítése érdekében érdemes orrspray-t használni.

Actifeddel az orrdugulás ellen

Az Actifed 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőttek és 6 évnél idősebb gyermekek számára xilometazolin hatóanyagával csökkenti az orrdugulást, a benne lévő második hatóanyag, a dexpanthenol pedig hozzájárul az orr nyálkahártyájának védelméhez és elősegíti a sebgyógyulást az orrban. A hatóanyagkombinációnak köszönhetően nemcsak az orrdugulás kellemetlen tünetét szüntetheti meg, hanem hozzájárul az orrnyálkahártya védelméhez is, ezzel segítve az orrdugulással járó betegség gyógyulási időszakát. Az Actifed orrspray továbbá nem tartalmaz tartósítószert. Naponta legfeljebb 3 alkalommal, orrnyílásonként egy-egy befújás alkalmazása javallot, a kezelési időszak pedig legfeljebb 7 napig tarthat, amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli. Hatását 5-10 perc alatt kifejti.

2-6 év közötti gyermekek kezelésére elérhető az Actifed Kid 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray.

Actifed 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray és Actifed Kid 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray. Hatóanyagok: xiloetazolin-hidroklorid és dexpantenol. Vény nélkül kapható gyógyszerek.

JNTL Consumer Health (Hungary) Kft., 1112. Budapest, Balatoni út 2/a.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Azonosító: HU-AC-2400022

2024. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink