A rendszeres mozgás 6 csodálatos hatása

A rendszeres mozgás 6 csodálatos hatása

Kapcsolódó tünetek:

A helytelen életmód következménye, hogy szervezetünk ellustul, növekszik a zsírlerakódás, csökken az immunvédekezés a fertőző betegségekkel szemben. Előbb-utóbb megjelenik a magas vérnyomás, a cukorbetegség valamint a szív- és érrendszer krónikus elváltozásai. A kóros folyamatok visszafordítására az egyetlen hatékony lehetőség az életmódváltás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

A metabolikus memória

A „metabolikus memória” jelenségére cukorbetegek vizsgálata során figyeltek fel az orvosok, melynek lényege, hogy az 1-es típusú cukorbetegek szervezete később, évek múltán is „emlékszik” a korábbi években biztosított jó anyagcsere-helyzet előnyeire. Ha valaki élete során bármikor rendszeresen mozgott, egészségesen élt és táplálkozott, annak az időszaknak a hasznát egész életén át élvezheti. Igaz, a haszon mértéke az időszak hosszával arányosan változik.

6 érv, amiért érdemes mozogni

1. Fiatalon tart

A rendszeres testmozgás a fiatalság megőrzésének és az öregedési folyamatok lelassításának legjobb módszere. Ha valaki idős korában is rendszeresen mozog, bizonyítottan tovább maradnak jó állapotban a csontjai, az izomzata, kevésbé lesznek emésztési problémái, de még a memóriája is jobban fog működni. A napi ritmusba beépített sportolás javítja a testtartást és a koordinációt, növeli a csonttömeget, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

2. Remek alakformáló

Edzés során – főként, ha szabadban gyakorlatozunk- javul testünk oxigénellátottsága, így jobb lesz a vérkeringésünk, bőrünk, izmaink rugalmasabbá válnak. Ráadásul 30-40 perc elteltével, a jelentősen csökkenő szénhidrátraktárak miatt, az izomzat energiaforrást vált, és fokozatosan a zsírok aerob bontására áll át.

3. Támogatja mentális egészségünket

A testmozgásnak a mentális egészség megőrzésében is nagy szerepe van. Pozitív hatásait a mindennapokban is érezhetjük: javul a szellemi teljesítőképességünk, frissebbek és koncentráltabbak leszünk és segít a fizikai és mentális stressz leküzdésében is.

4. Boldogabbá tesz

Depresszióban szenvedőknél is hatékonyan alkalmazható, mivel az edzés növeli a természetes fájdalomcsillapítóként ható, boldogsághormonnak is nevezett endorfinok mennyiségét.

5. Mozgással megelőzhető számos betegség

A rendszeres mozgás hatására javul a szénhidrát-anyagcsere, cukorbetegek esetében pedig kevesebb lesz a gyógyszer- és inzulinigény. A testedzés hatására alacsonyabb lesz a pulzus és a vérnyomás, nő a „jó” koleszterin szintje és a trigliceridek száma is csökken, ennek következtében jelentősen kisebb lesz a szívroham, a szélütés és a koszorúerek megbetegedésének kockázata. A rendszeres testedzés erősíti a szívet és a tüdőt, növeli a szervezet számára felvehető és felhasználható oxigén maximális mennyiségét.

6. Erősíti az immunrendszert

A rendszeresen sportolók immunrendszere megerősödik, ellenállóbbak lesznek a fertőzésekkel szemben, s ha el is kapnak valamit, gyorsabb regenerálódásra képesek.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek