A rekedtség lehetséges okai

2016. február 24.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

Különböző okok vezethetnek rekedtséghez, melyek lehetnek súlyosak és banálisak.

A rekedtség talán leggyakoribb okai között találjuk az akut gégegyulladást. Ebben az esetben rekedtség a duzzadt hangszalagok az okai. A betegség kiváltó oka az esetek többségében vírusfertőzés. A rekedtség súlyosbodhat, ha a hangszalagok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a gyulladás idején (hangos beszéd, kiabálás, stb.).

A hangszalagokon lehetnek jóindulatú elváltozások is, melyek okozhatnak rekedtséget, például a hangszalag csomók, polipok és ciszták.

A reflux betegség (GERD) is kiválthat rekedtséget, ilyenkor a gyomor savas a nyelőcsövet és a hangszalagokat irritálva rekedtséget okoz. A hang tipikusan reggel a legrekedtebb, a nap folyamán fokozatosan javul. Gombócérzés is lehet a torokban, ez krákogást válthat ki.

Laryngopharyngeális reflux (LERD) esetén a savtartalom feljut a nyelőcső felső záróizmához, így bejuthat a garatba, gégébe és a tüdőbe. LERD esetén a savas felböfögés és a gyomortáji fájdalom sokszor nem lép fel tünetként.

Nem meglepő módon a dohányzás is okozhat rekedtséget, és hajlamosít gégerák kialakulására is, ebből kifolyólag, ha dohányosként rekedtséget tapasztal, sürgős fül-orr-gégészeti vizsgálat válik szükségessé.

Kevés szó esik ugyan róla, de egyes ideggyógyászati problémák szintén kiválthatnak rekedtséget, ilyen a Parkinson-kór, vagy a stroke. Ha a rekedtség három hónapnál tovább fennáll, és nem bizonyosodik be fül-orr-gégészeti vagy gasztroenterológiai (reflux) ok, mindenképp ideggyógyászati kivizsgálás javasolt.

Mi okozhat még rekedtséget?

  • pajzsmirigy-megnagyobbodás,
  • allergia,
  • gégerák.

Hogyan kezeljük?

rekedts301A rekedtség kezelése függ attól, mi váltja ki. Ha egyszerű fertőzés okozza, rövid idő alatt magától, esetleg antibiotikum szedésével gyógyul. Reflux esetén savtermelődést gátló szerek adása javallott.

Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet, így például a hangszalagciszták, csomók esetén. Daganatos elváltozások esetén nemcsak sebészi, hanem onkológiai kezelés is a terápia része lehet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mikor keressen fel fül-orr-gégészt?

  • Ha a rekedtség 3 hétnél tovább áll fenn (főleg, ha dohányzik!);
  • Ha a köhögés, véres köpet is tapasztalható;
  • Ha nyelési nehezítettség is társul hozzá;
  • Ha a nyakon csomó tapintható;
  • Hangképzési zavarok esetén;
  • Ha fájdalmas a nyelés vagy a beszéd;
Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?