A rekedtség lehetséges okai

2016. február 24.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

Különböző okok vezethetnek rekedtséghez, melyek lehetnek súlyosak és banálisak.

A rekedtség talán leggyakoribb okai között találjuk az akut gégegyulladást. Ebben az esetben rekedtség a duzzadt hangszalagok az okai. A betegség kiváltó oka az esetek többségében vírusfertőzés. A rekedtség súlyosbodhat, ha a hangszalagok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a gyulladás idején (hangos beszéd, kiabálás, stb.).

A hangszalagokon lehetnek jóindulatú elváltozások is, melyek okozhatnak rekedtséget, például a hangszalag csomók, polipok és ciszták.

A reflux betegség (GERD) is kiválthat rekedtséget, ilyenkor a gyomor savas a nyelőcsövet és a hangszalagokat irritálva rekedtséget okoz. A hang tipikusan reggel a legrekedtebb, a nap folyamán fokozatosan javul. Gombócérzés is lehet a torokban, ez krákogást válthat ki.

Laryngopharyngeális reflux (LERD) esetén a savtartalom feljut a nyelőcső felső záróizmához, így bejuthat a garatba, gégébe és a tüdőbe. LERD esetén a savas felböfögés és a gyomortáji fájdalom sokszor nem lép fel tünetként.

Nem meglepő módon a dohányzás is okozhat rekedtséget, és hajlamosít gégerák kialakulására is, ebből kifolyólag, ha dohányosként rekedtséget tapasztal, sürgős fül-orr-gégészeti vizsgálat válik szükségessé.

Kevés szó esik ugyan róla, de egyes ideggyógyászati problémák szintén kiválthatnak rekedtséget, ilyen a Parkinson-kór, vagy a stroke. Ha a rekedtség három hónapnál tovább fennáll, és nem bizonyosodik be fül-orr-gégészeti vagy gasztroenterológiai (reflux) ok, mindenképp ideggyógyászati kivizsgálás javasolt.

Mi okozhat még rekedtséget?

  • pajzsmirigy-megnagyobbodás,
  • allergia,
  • gégerák.

Hogyan kezeljük?

rekedts301A rekedtség kezelése függ attól, mi váltja ki. Ha egyszerű fertőzés okozza, rövid idő alatt magától, esetleg antibiotikum szedésével gyógyul. Reflux esetén savtermelődést gátló szerek adása javallott.

Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet, így például a hangszalagciszták, csomók esetén. Daganatos elváltozások esetén nemcsak sebészi, hanem onkológiai kezelés is a terápia része lehet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mikor keressen fel fül-orr-gégészt?

  • Ha a rekedtség 3 hétnél tovább áll fenn (főleg, ha dohányzik!);
  • Ha a köhögés, véres köpet is tapasztalható;
  • Ha nyelési nehezítettség is társul hozzá;
  • Ha a nyakon csomó tapintható;
  • Hangképzési zavarok esetén;
  • Ha fájdalmas a nyelés vagy a beszéd;
Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?