A leégett bőr veszélyei

A leégett bőr veszélyei

Kapcsolódó tünetek:

Veszélyek

Bőrproblémák

Amikor a nap megégeti a bőrünket, akkor „elég „a felső hámréteg, az UV-sugarak bejutnak a mélyebben fekvő rétegekbe, ahol többek között gyulladást provokálnak (bőrpír, fájdalom), így több szabadgyök termelődik. Ennek késői hatása a bőr és az alatta található kötőszövet tartós károsodása. Hosszútávon a bőr elveszíti rugalmasságát, aminek következtében előbb ráncosodik. A napégés egy másik következménye lehet az öregségi foltok megjelenése.

Bőrrák

Egyre több embernél alakul ki a bőrrák. A leggyakoribbak a melanoma, a bazálsejtes rák és a laphámrák. Ha a bőr felső rétege nem képes meggátolni az UV-sugarak mélyebb bőrrétegekbe való bejutását, akkor akár helyrehozhatatlan sejtkárosodások is keletkezhetnek, melyek megváltoztatják az örökítő anyagot. Ezt követően rákos sejtek képződnek. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindig védjük a bőrünket – gyerekekét és idősekét különösen.

Szemkárosodás

Az UV-sugarak a szemünkben is komoly kárt tehetnek, mind a szaru-, mind a kötőhártyában. Ennek hatására különböző gyulladások alakulhatnak ki, mint például a hóvakság. Hosszú távon pedig szürkehályogot is okozhatnak a káros UV-sugarak.

Kezelés

Ha leégett a bőrünk, akkor az első és legfontosabb, hogy azonnal menjünk árnyékba! Már akkor is ajánlott kerülni a napot, ha még csak enyhén viszket a bőrünk. A további kezelések pedig a leégés mértékétől függenek.

3. fokú napégés

Az ilyen súlyos napégésnél rettentő magas a fertőzésveszély, továbbá annyi folyadékot veszít a szervezetünk, hogy akár a keringésünk is összeomolhat. Épp emiatt az érintetteket kórházban szokták kezelni, ahol infúziót, illetve gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszereket, antibiotikumokat kapnak, továbbá az égett bőrfelületet is ellátják.

2. fokú napégés

Az ilyen mértékű napégés esetében is ajánlott egy orvos felkeresése, aki a keletkezett hólyagokat szakszerűen ellátja, így gyorsabban gyógyulnak. A hólyagokat soha ne piszkáljuk otthon, ugyanis komoly fertőzést kaphatunk.

1. fokú napégés

Amennyiben viszonylag enyhe a napégés mértéke, akkor elegendő otthon kezelnünk az érintett bőrfelületet. A legfontosabb, hogy igyunk elegendő folyadékot, használjunk bőrnyugtató kenőcsöket, géleket, és kerüljük a napot!

2019. július 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek