A lábgomba tünetei, kialakulásának okai és tippek a kezeléséhez

A lábgomba tünetei, kialakulásának okai és tippek a kezeléséhez

Száraz, dehidratált bőr

A láb bőre kevés faggyúmirigyet tartalmaz, ezért könnyebben kiszárad és köztudott, hogy a kicserepesedett bőr jobban ki van téve a fertőzéseknek. Ennek megelőzésére minden este krémezzük be a tisztára mosott lábat!

Megvastagodott bőr

A tyúkszem, bőrkeményedés és a sarok megkérgesedett bőrének kezelését bízzuk szakemberre, mert csak ő tudja szakszerűen eltávolítani az elszarusodott réteget. Ha magunk próbálkozunk szikével, reszelővel, azt kockáztatjuk, hogy a szükségesnél több bőrt távolítunk el, apró sebeket ejtünk, amelyekben aztán megtapadhatnak a kórokozók.

Elhanyagolt sarok

Ha a sarkakon megkeményedett bőrt nem kezeljük megfelelően, az megrepedezik és nem csak esztétikai problémát okoz, hanem fájdalmakat is, hiszen a kiszáradt, merev hámréteg felhasadhat, vérezhet, és mivel folyamatosan nyomás nehezedik rá, nagyon nehezen tud meggyógyulni.

Befülledt lábak

Mivel lábunk nagyon sok verítékmiriggyel van ellátva, fokozottan oda kell figyelnünk a megfelelő szellőzésre, dezodorálásra. Ha folyamatosan zárt cipőt, műszálas zoknit, harisnyát hordunk, lábunk izzadni kezd és ebben a meleg, párás közegben könnyen megjelenhet a láb- és körömgomba. Zárt cipőben mindig használjunk természetes alapanyagú zoknit és gyakran szellőztessük lábainkat. A lábbeliket érdemes befújni fertőtlenítő spray-vel és kitenni a napra legalább negyed órára vagy olyan szert használni, amely éjszakára a cipőbe fújva fertőtleníti azt, de ha már kialakult a gombás fertőzés, kérjük ki a bőrgyógyász tanácsát a fertőtlenítés módjára vonatkozóan!

Gombás fertőzések szövődményekkel

Nyáron nagyon gyakori a talp és a lábujjközök gombás fertőzése. Ha hámlik a talp bőre, viszket a talpél, a lábujjközökben pedig fehéres, felázott a bőr, valószínűleg gombás fertőzéssel állunk szemben. Kezelése azért is nagyon fontos, mert a kezdetben „csak” kellemetlen tünetek hamar átcsaphatnak szövődményekbe: ekcémát, erős viszketést, hólyagosodást okozhatnak, a fertőzés átterjedhet a körmökre, a lábujjközi hámsérülés pedig kapuja lehet a nyirokérgyulladásnak.

Vigyázat, fertőz!

Ha valaki a családban észreveszi, hogy megfertőződött, felelősséggel tartozik a többiekért: amíg meg nem gyógyul, használjon külön törülközőt, ollót, reszelőt és ezeket fertőtlenítse gyakran. A zoknik, lábbelik tisztántartására, csíramentesítésére is fokozott figyelmet kell fordítania. Semmiképpen se halogassuk a kezelést, mert ma már olyan korszerű szerek léteznek, melyekkel sikeresen gyógyíthatók a gombás megbetegedések.

Körömápolás

Általános egészségi állapotunk meglátszik körmeinken is: az elszíneződések, az elvékonyodó vagy éppen megvastagodó körmök pontosan mutatják, ha baj van. Belső okokon kívül külső hatásra is sérülhet a köröm, amit előidézhet nem megfelelő méretű és alakú lábbeli viselése, nem szakszerű körömápolás. A sérült, megnyomódott körömre fokozottan oda kell figyelni, mert könnyebben elfertőződhet és ha nem ápoljuk, nem kizárt, hogy már csak szakorvos tudja helyrehozni.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink