A középfülgyulladás legelső jelei és kezelése

2016. november 15.

Akár nagyothallást is okozhat, ha nem vesszük időben észre!

A középfülgyulladás legelső jelei és kezelése

A középfülgyulladás legtöbbször nagy fájdalommal és lázzal jár, de létezik olyan fajtája is, melynek nincs karakteres tünete, ám ha nem ismerik fel, maradandó hallásromláshoz vezethet.

A középfülgyulladás típusai

A téli időszak náthás fertőzései sok kisgyereknél rendszeresen visszatérő középfülgyulladáshoz vezethetnek. Ennek egyik fajtája az akut gennyes középfülgyulladás, amely nagy fájdalommal és magas lázzal jár. Ezt a vírusos nátha bakteriális felülfertőződése okozza. Ilyenkor, ha a betegség nincs jól kezelve, egy idő után fel is szakadhat a dobhártya, ritka esetben pedig súlyos szövődményt okozhat: ha az agy, vagy a belső fül irányába továbbterjed, akár életet veszélyeztető agyhártyagyulladáshoz, agytályoghoz, arcidegbénuláshoz is vezethet.

Kevesen tudják, hogy létezik a középfülgyulladásnak egy másik, ugyancsak veszélyes fajtája, amikor sem fájdalom, sem láz nem jelentkezik. A savós középfülgyulladás lassan kialakuló probléma, és a gyermek hallásromlásához vezethet. Leggyakrabban olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek a gyakori fertőzések miatt az orrmandulájuk túl gyorsan nő nagyra, a fülkürtöt lezárja, így a középfül nem tud levegőzni. Ha pedig a fülkürt tartósan le van zárva, vákuum alakul ki a középfülben, majd hetek-hónapok alatt savós folyadék szaporodik fel. Ezeknél a gyerekeknél lassan romlik a hallás, ami feltűnhet a szülőknek, ha mindkét oldali fület érinti, ha azonban csak az egyiket, nem biztos, hogy észreveszik. Ez a probléma sok óvodás korú gyermeket érint, de ha időben észreveszik, gyógyítható. Amikor viszont a fenti gyulladásos állapot hónapokig fennáll, akkor elindulhat a hegesedés a középfülben és ez tartós hallásromlással járhat, ami már műtéttel is nehezen javítható.

A középfülgyulladás legelső jelei és kezelése

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

A legkisebb gyanú esetén is vigyük el fül-orr- gégészetre a gyermeket, ahol indokolt esetben a hallásvizsgálatot is elvégzik.

A hideg hónapokban nehéz elkerülni a fertőzéseket, ezért a gyakori kézmosás, a helyes orrfújás és az immunrendszer erősítése a legfontosabb.

Ha kisüt a nap, lehetőleg napoztassuk a gyereket! Télen adjunk D-vitamint és C-vitamint is gyermekünknek! A vashiányos gyerekek immunrendszere gyengébb, gyakrabban kapják el a fertőzéseket, ezért náluk a megfelelő vaspótlásra is oda kell figyelni!

Ha megbetegszik a gyermek, a helyes orrfújás (nem szabad egyszerre befogni mindkét orrlyukat) és az alapos kikúrálás után lehetőleg egy hetet még tartsuk otthon a lábadozó beteget, hogy megelőzzük egy újabb fertőzés kialakulását!

Ha pár nap alatt nem múlik a nátha, el kell menni szakemberhez! Ma már ritkán szúrnak fel fület, a kezelés orrspray-vel (vagy orrcseppel), gyógyszerrel megoldható.

Halláscsökkenés? Íme a 6 fő ok!

A halláscsökkenés diagnózisa, okai és kezelési lehetőségei.

Ezek a fülbetegségek járnak fájdalommal!

A fájdalmas fülbetegségek típusai, a fülfájás okai és kezelése

Láz és lázcsillapítás

A magas testhő egy tünet, mely a szervezetben lejátszódó rendellenes folyamatokat kíséri. Mikor használjunk lázcsillapítót?

Hogyan mérjük a gyerekek lázát?

A legtapasztaltabb szülők fejében is megfordul, mi lesz, ha gyerek belázasodik?

A fülzúgásról

A tünet hosszú távon nagymértékben ronthatja az életminőséget.