6 dolog, amit soha ne csináljon a szemével

6 dolog, amit soha ne csináljon a szemével

Kapcsolódó tünetek:

  1. Szemtetoválás
A szemtetoválás eljárása – azon kívül, hogy a szemgolyóba szúrt tű miatt igencsak hátborzongatóan hangzik – fertőzésveszélyes. Ugyanis, mint minden tetoválás esetében, itt is felmerül, hogy ha a tű nem teljesen steril, kötőhártya-gyulladás, hepatitis C vagy akár HIV fertőzés kockázata is fenyegethet minket.
  1. Őrült kontaktlencsék
A kontaktlencsék gyógyászati eszközök, amelyek csak szakértő ajánlásával és tanácsaival viselhetők biztonságosan. A parti kellékes boltokban vagy interneten árusított, színezett, mintázott, sokak által valamilyen alkalomra, divatból vagy kedvtelésből viselt lencsék azonban egyáltalán nem biztos, hogy megfelelően illeszkednek szemünk formájához. Azok alakja, mérete, görbülete sokféle lehet, így nincsen egy, mindenkire jó kontaktlencse ’fazon’. A nem megfelelő lencsék pedig azon kívül, hogy fertőzéshez vezethetnek, a szaruhártyát is könnyedén megsérthetik.  Az orvosok azt ajánlják, ha mindenképpen különleges kontaktlencsét szeretnénk viselni, azt csak a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberen keresztül szerezzük be.
  1. Kontaktlencsével aludni
Hiába reklámoznak ma már több kontaktlencsét is úgy, hogy biztonságos velük aludni, szakértők szerint nem ajánlatos hinni ennek. Az ugyan nem valószínű, hogy már egy alkalom után bajt okoznának, azonban hosszú távon komoly problémákat jelenthetnek szemeinknek. A kontaktlencsék ugyanis elzárják az oxigént a szaruhártyák elől, amelyeken így jelentősen megnő a fertőzéseket okozó baktériumok szaporodásának kockázata.
  1. Otthon eltávolítani a ’kis valamit’ a szemhéjunkról
Legyen az árpa, hólyagocska vagy valamilyen ismeretlen eredetű dudor, ha a szemhéjunkon van, az nem éppen ugyanaz, mint egy vízhólyag a sarkunkon. A szemhéj a testünkön lévő egyik legvékonyabb bőrréteg, és ha házilag nyomkodjuk, megszúrjuk vagy piszkáljuk, nem csak a szemek fertőzését kockáztatjuk, hanem a véletlenül okozott, maradandó sérüléseket is. A mechanikai ’kezelés’ helyett, ha valami furcsát észlelünk a szemhéjakon, helyezzünk rájuk naponta 2-3 alkalommal meleg borogatást. Ha ez nem segít egy-két napon belül, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.
  1. Sminken vagy gyógyszeren osztozni
Az magától értetődő, hogy az orvos által felírt, vényköteles gyógyszert csakis az használhatja, aki számára felírták, de ha a szemeinkről van szó, a vény nélkül kapható gyógyszereket sem szabad egymás között cserélgetni. A különféle szemkenőcsök és szemcseppek használatával ugyanis könnyedén tovább hajtjuk a baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat, ez pedig sok esetben fertőzéshez vezet. Ugyanez a probléma a szempillaspirál, szemhéjpúder, szemceruza vagy a kontaktlencsék közös használatánál.
  1. Elhanyagolni a védőszemüveg viselését
A védőszemüvegek nem tartoznak a legdivatosabb viseletek közé, azonban a funkciójuk egyáltalán nem is az, hogy szépek legyenek. Ha munkahelyünkön előírt a szemüveg viselete vagy olyan hobbinak hódolunk, ahol melegen ajánlott a szemvédelem, ne vegyük félvállról a figyelmeztetéseket! Sőt, bizonyos otthoni barkácsolási munkáknál vagy motorral felszerelt eszközök használatánál is elengedhetetlen, hogy beruházzunk egy megbízható darabra.

2018. november 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek