Baba-mama, gyermeknevelés

A rossz gyermekkor károsítja az időskori memóriát

Azt eddig is tudtuk, hogy a gyermekkorban minket érő hatások nagy szerepet játszanak későbbi testi-lelki egészségünkben, azonban egy nemrégiben készült kutatás szerint a korai negatív tényezők befolyása sokkal tovább érezhető, mint azt gondoltuk.

A tudósok szerint ez okozhat többszöri vetélést is

Egy friss brit vizsgálat során a kutatók érdekes eredményre jutottak: úgy tűnik, a többszöri vetélés okainak vizsgálatakor nem szabad kizárólag az anyára koncentrálni, ugyanis az apa genetikai szerepe nagyobb lehet az eddig feltételezettnél.

A büdös bogár póz

Egy alvó kisbaba nyugodt kis teste mindennél aranyosabb tud lenni. És persze mindennél viccesebb is, főleg, ha találkoztunk már azzal a bizonyos, térden és fejen fekvő, égbe meredt popsis büdös bogár pózzal. De hogy lehet ez kényelmes?

Csecsemőkori ekcéma

Az ekcéma rengeteg kellemetlen pillanatot okoz a csöppségeknek, hiszen bőrük nem csupán rettentően viszket, de be is gyullad. Lássuk, hogy pontosan mi is ez a betegség, illetve mit tehetünk ellene.

Fájdalomcsillapító hatású a babákra a simogatás

A Current Biology nevű újságban megjelent brit kutatás szerint a simogatás fájdalomcsillapító hatású lehet a kisbabákra, így akár egy orvosi eljárást megelőzően ajánlott gyermekünk gyengéd cirógatása.

Megbetegítheti a születendő babát a stressz

Egy nemrég elkészült kutatás szerint a várandós anyukát érő rendszeres stressz már a magzat állapotát is befolyásolja, sőt, a gyermek későbbi egészségére is hatással lehet.

A helyes orrszívás csecsemőknél

A kisbabák orrlyukai nagyon keskenyek, így könnyedén bedugulhatnak, méretük továbbá a tisztítást is megnehezítik. Az alábbi tanácsok figyelembe vételével azonban nem lesz gond az orrtisztításnál.

Mit tegyünk, ha a gyerek orrába szorult valami?

Mi a közös a gyöngyökben, a borsóban, a legóban és a kicsi kavicsokban? Mindegyik belefér egy gyerek nózijába, és sajnos néha bele is ragad. Egy apró trükkel azonban segíthetünk a gyermekünkön.

Mennyit ajánlott várni két baba között?

Egy nemrégiben készült, közel 150 000 várandós nő megfigyelésén alapuló. tanulmány során a kutatók arra keresték a választ, hogy mennyi az az idő, aminek mindenképpen el kell telnie két terhesség között.

A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

Elérkezett a hideg idő, ezzel pedig a megfázások időszaka. Ilyenkor a legkisebbekről sem feledkezhetünk meg, akik még nem tudnak maguktól orrot fújni, így ha bedugul az orruk, nekünk kell rajtuk segíteni. Lássuk, hogy mi ennek a legkönnyebb módja.