Orr, száj

Orrunk és a szánk is fontos funkciókat lát el, megbetegedéseikre ezért fokozottan kell figyelni, ahogyan az itt jelentkező tünetekre is, melyek lehet, hogy testünk egészen más szerveivel, vagy nem is feltétlen az orrhoz vagy a szájhoz köthető betegségekkel állnak kapcsolatban. A fokozott szomjúság kapcsolódhat például nagyobb terheléshez, lázhoz, diétához és ahhoz is, ha éppen sokkal melegebb környezetben vagyunk az átlagnál, ám súlyos betegségek jele is lehet, mint sokféle autoimmun betegség, májbetegségek, vesebetegségek vagy cukorbetegség. A szájszárazság szintén egy tünet, ami mindig társul más jelenségekhez, például egészen gyakran anyagcserével kapcsolatos betegségekhez. A fogfájás ezzel szemben már egészen konkrét tünet, ami a fog megbetegedését jelzi, aminek természetesen többféle oka is lehet. Az orrdugulás és orrfolyás pedig légúti megbetegedések jellemző tünete és kellemetlen velejárója, ami azonban a betegség múlásával szerencsére megszűnik, közben pedig erre kifejlesztett készítményekkel enyhíthető. Ha mégis tartósan fennáll , feltétlenül keressünk fel fül-orr-gégész szakorvost!

Mi váltja ki az afta megjelenését?

Mi váltja ki az afta megjelenését?

Az afta a szájnyálkahártya sérülése, de ritka esetben a nemi szerveknél is kialakulhatnak. Gyakran erős fájdalommal jár, ennek ellenére általában ártalmatlan és sok esetben magától elmúlik.

A helyes orrszívás csecsemőknél

A helyes orrszívás csecsemőknél

A kisbabák orrlyukai nagyon keskenyek, így könnyedén bedugulhatnak, méretük továbbá a tisztítást is megnehezítik. Az alábbi tanácsok figyelembe vételével azonban nem lesz gond az orrtisztításnál.

Sokszor szomjas? Ez lehet az oka!

Sokszor szomjas? Ez lehet az oka!

Néha súlyos egészségügyi problémákra utalhat az állandó szomjúság, azonban sok esetben nincs komoly oka. Lássuk a leggyakoribbakat!

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

Mit kell tudni az fekélyes szájnyálkahártya gyulladásról?

Mit kell tudni az fekélyes szájnyálkahártya gyulladásról?

A fekélyes szájgyulladás a szájnyálkahártya fertőző és fájdalmas gyulladása, amit a herpesz szimplex vírus 1 vált ki (HSV1). A legtöbb esetben csecsemőknél és 5 évnél fiatalabb kisgyerekeknél alakul ki. Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk ezt a betegséget.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!