Csontritkulás

Gyerekkorban a csontképzés gyorsabb, mint a csontbontás, ezért a csonttömeg növekszik. Ez az arány egészen 30 éves korunkig megmarad, amikor a csontképzés és a csontlebontás nagyjából egyensúlyba kerül, a csonttömeg ugyanis ekkorra éri el a maximumát. Ezután egy kicsivel kevesebb új csont keletkezik, mint amennyi lebomlik.

A csontritkulás kockázata, az egyéb rizikófaktorokon túl, nagyban függ attól, hogy mekkora csonttömegre tett szert fiatal korában az egyén és 30 éves kora után milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni. Az egészséges csontozat megtartásához elsősorban a következő négy dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, egészségtudatos táplálkozásra és megfelelő mennyiségű vitaminra, elsősorban kalciumra és D-vitaminra.

Csontritkulás

Tudjon meg mindent a csontritkulás megelőzésének lehetőségeiről, rizikófaktorairól, a betegség kezeléséről, természetes gyógymódjairól, a terápiákról, a rendelkezésre álló gyógyszerekről és gyógyhatású készítményekről! Életmód tanácsok, kezelési módok, és minden más tudnivaló az oszteoporózisról.

Az egészség mindent visz!

Endrei Juditot szerettei is emlékeztetik a csontjai védelmére. Regisztráljon Ön is az Országos Csontritkulást Megelőző Kockázatfelmérő Programra!

csontritkulás ellen tanácsok

Csontritkulás ellen – a legegyszerűbb tanácsok a mindennapokra

A csontritkulás egy gyakori és súlyos esetben gyakorlatilag visszafordíthatatlan betegség. A szinten tartás illetve a minimális javulás elérésére elég sok lehetőség van, ahogy a megelőzésre is. Ilyen mindennapi tanácsokat gyűjtöttünk most össze!

Csontritkulás – mindennapi jelek, melyekre figyelni kell!

Csontritkulás – mindennapi jelek, melyekre figyelni kell!

A csontritkulás elég gyakori jelenség, világszerte százmilliókat érint és itthon is a lakosság nagyjából 10 százalékánál előfordul. De hogyan lehet felismerni és mit lehet tenni azért, hogy megelőzzük a bajt? Összegyűjtöttük, milyen jelekre érdemes figyelni és előfordulásuk esetén mi a teendő.

Csontritkulás tünetei és kezelése

A csontritkulás ismerős fogalom lehet, bár főleg inkább idősebb rokonainktól hallunk róla. Vagy éppen az űrhajósok kapcsán, akik azért, ha sok időt töltenek a világűrben, bizony tapasztalhatják. És valóban, ez a betegség tényleg inkább idősebb korban jellemző, ám hamarabb is előfordulhat, a tünetekre és a kezelés minél gyorsabb megkezdésére pedig figyelni kell!

Csontritkulás kezelése

Íme a már kialakult csontritkulás kezelésének pillérei.