Neurológia

A neurológia az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik, amely kapcsolatba hozható a központi- és a perifériás idegrendszerrel. A neurológiai megbetegedések érinthetik a központi (agy és gerincoszlop) vagy a perifériás idegrendszert.

A leggyakoribb panaszok közé a fej- és derékfájás, illetve más fájdalomszindrómák, a szédülés, zsibbadások, gyengeségérzés, látászavarok, eszméletvesztések, az emlékezet- és gondolkodászavarok tartoznak. Az idegrendszer károsodása gyakran nem önálló betegség, hanem más szervrendszerek károsodásának szövődményeként jelenik meg.

Az idegrendszeri betegségek – agyban lévő keringési zavarok (stroke), immunológiai eredetű betegségek (sclerosis multiplex), epilepszia, mozgászavarok (Parkinson-kór), Alzheimer-kór, fájdalombetegségek (fejfájás, migrén, idegfájdalmak, derékfájdalmak) – jellegzetes tünetei, megelőzése és gyógyítása is cikkeink témái közé tartozik.

stroke

Stroke – A legfontosabb tudnivalók

A stroke az egyik leggyakoribb halálok, melynek kezelésekor a legfontosabb, hogy a tüneteket minél hamarabb felismerjük, és a beteg gyógyítását elkezdhessük.

tourette szindróma

A Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma olyan betegség, amiről sokan hallottak már, vagy látták éppen filmekben, azonban igazán sokat nem tudnak róla. Pedig a betegség egyáltalán nem csak abból áll, hogy valaki obszcén szavakat kiabáljon teljesen váratlan helyzetekben. A szindrómát régen felismerték már, az 1900-as évek végéig mégsem foglalkozott vele komolyabban az orvostudomány. Összegyűjtöttük, mit jelent ez a betegség, hogyan lehet felismerni és milyen kezelési módjai lehetnek.

epilepszia tünetei

Epilepszia tünetei és kialakulása

Az epilepsziával kapcsolatban a leggyakrabban az a kép él bennünk, hogy valakit súlyos roham ér, ami rángásokkal jár és rendkívül veszélyes. Természetesen a betegségnek nem csak ilyen, hanem ennél sokkal enyhébb formája is létezik, kialakulásának pedig számos különböző oka lehet.

A csuklás rejtélye – Miért csuklunk és hogyan mulaszthatjuk el?

A csuklás rejtélye – Miért csuklunk és hogyan mulaszthatjuk el?

A csuklás mindenkivel előfordult már, éppen ezért – tartson bármeddig – természetes kellemetlenségnek vesszük, ami idővel elmúlik. Ha pedig már nagyon zavaró megpróbálunk mindenféle praktikát bevetni az elmulasztására. De mitől alakul és milyen valóban hatékony módszerek léteznek ellene?

zsibbadás okai

Lábzsibbadás, kézzsibbadás – mi állhat mögötte?

A zsibbadás viszonylag gyakori tünet, amit sokan és sokféleképpen írnak le, de általában ahhoz hasonlítjuk, mintha sok apró tűvel szurkálnának minket. A végtagok zsibbadása talán a legtöbbször előforduló változat, aminek többféle oka is lehet, és nem árt komolyan venni, ha kifejezetten gyakran jelentkezik!