Neurológia

A neurológia az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik, amely kapcsolatba hozható a központi- és a perifériás idegrendszerrel. A neurológiai megbetegedések érinthetik a központi (agy és gerincoszlop) vagy a perifériás idegrendszert.

A leggyakoribb panaszok közé a fej- és derékfájás, illetve más fájdalomszindrómák, a szédülés, zsibbadások, gyengeségérzés, látászavarok, eszméletvesztések, az emlékezet- és gondolkodászavarok tartoznak. Az idegrendszer károsodása gyakran nem önálló betegség, hanem más szervrendszerek károsodásának szövődményeként jelenik meg.

Az idegrendszeri betegségek – agyban lévő keringési zavarok (stroke), immunológiai eredetű betegségek (sclerosis multiplex), epilepszia, mozgászavarok (Parkinson-kór), Alzheimer-kór, fájdalombetegségek (fejfájás, migrén, idegfájdalmak, derékfájdalmak) – jellegzetes tünetei, megelőzése és gyógyítása is cikkeink témái közé tartozik.

A szklerózis multiplex legjellemzőbb tünetei

A szklerózis multiplex legjellemzőbb tünetei

Szklerózis multiplex esetén az idegrendszer krónikus gyulladásáról beszélünk, mely során károsodnak az agyi és gerincvelői idegeket körülvevő velőshüvelyek, mert ellenük a szervezet ellenanyagokat termel.

A Parkinson-kór kezelése

A Parkinson-kór kezelése

A Parkinson-kór a mozgászavart okozó leggyakoribb neurodegenereatív betegségek közé tartozik. Leggyakoribb tünetei a végtagremegés, a mozgás lelassulása, sajátos ízületi merevség, testtartási zavar, mimika szegénység.

Tourette-szindróma – Amit a tikkelésről tudni kell

Tourette-szindróma – Amit a tikkelésről tudni kell

A Tourette-szindróma egy idegrendszeri megbetegedés, amelyre a spontán hangadások és mozgások jellemzőek. Ezek az úgynevezett tikkek lehetnek vakkantások, rúgások, morgások, sőt mi több, káromkodás is.

Az Azheimer- és a Parkinson-kór ellen is jó lehet a kávé?

Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen is jó lehet a kávé

Egyre több ember szenved Alzheimer- vagy Parkinson-kórban. Miután a kutatóknak még nem sikerült gyógymódot találniuk, a betegek minden reményt adó fűszálba kapaszkodnak. Ilyen a kávéfogyasztás is, hiszen a kávénak köztudottan stimuláló hatása van.

Alzheimer-kór tünetei, kialakulása és kezelése

Alzheimer-kór tünetei, kialakulása és kezelése

Az Alzheimer-kór viszonylag gyakori betegség, amely főként idősebb korban jelentkezik. Felismerni ma már jól lehet, viszont tökéletes gyógymódja nincs. Ám odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel késleltethetőek a súlyosabb tünetek.