Mérgezések

A mérgezéseknek számtalan formája lehet, attól függően, hogy milyen anyag okozta és milyen súlyosságú. Ha a beteg eszméletlen állapotban van, mindig gondoljunk arra az eshetőségre is, hogy mérgezés áll a hátterében. Mivel nem tudhatjuk, milyen típusú és súlyosságú mérgezéssel állunk szemben, minden esetben értesítsük a mentőket!

A mérgezés jelei lehetnek a szédülés, tudatzavar, légzési problémák, a bőr felhólyagosodása, a rendellenesen szűk, vagy tág pupilla, a gyógyszerszagú lehelet, de a hányás, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, láz vagy a fejfájás is mérgezésre hívhatja fel a figyelmet.

Mérgezések

Gázmérgezés, ételmérgezés, vegyszerek okozta mérgezés, mérgező gombák és növények – miről ismerhetjük fel a mérgezést, és mi tegyünk, amíg kiérnek a mentők? Mivel az esetek többségében kisgyermekek esnek mérgezés áldozatául, a megelőzés is nagyon fontos! Milyen óvintézkedések segítenek, hogy megelőzhessük a bajt? Ezekre is keressük cikkeinkben a válaszokat.

A penészmérgezés jelei

A penészmérgezés jelei

A lakásban megjelenő feketepenész hosszútávon ártalmas lehet az egészségre, jelenléte pedig veszélyes, ha hetekig nem vesszük azt észre otthonunk eldugott, nedves zegzugaiban. Mutatjuk a mérgezésre utaló legfontosabb jeleket.

bpa

Mi a BPA és miért rossz Önnek?

A BPA egy ipari vegyi anyag, amely bejuthat az ember szervezetébe. Egyes szakértők szerint mérgező, és törekednünk kell az elkerülésére. De vajon a BPA valóban olyan rossz-e, amilyennek hisszük és mindenáron el kell-e kerülnünk?

Az ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezést - úgy tűnik - könnyű diagnosztizálni, de okait tekintve nem mindig egyszerű a helyzet. Ha a tünetek az ételek túlzott fogyasztása miatt alakulnak ki, nem igazi mérgezésről van szó, és bár a betegség rendkívül kellemetlen, gyógyulási ideje viszonylag gyors.

Mérgezés gyerekeknél – Típusok, tünetek és a teendők!

Mérgezés gyerekeknél – Típusok, tünetek és a teendők!

A gyerekek felfedezési folyamatának része, hogy a kezükbe, és sokszor a szájukba is vesznek dolgokat. Természetesen ők még nem is tudják, hogy mit nem szabad a szájukba venni, vagy ha tudják, akkor is képesek kísérletezni ezekkel. Képesek még a nagyon rossz ízű dolgokat is lenyelni, ezért fontos, hogy odafigyeljünk, miket és hol tartunk otthon a háztartásban.

Ezek a teendők mérgezés esetén

Ezek a teendők mérgezés esetén

A mérgezés sajnos nem ritka jelenség, ami lehet enyhébb, de akár életveszélyes is, és számtalan ok kiválthatja. A mérgezések nagy része véletlen történik és fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon elszenvedőjük annak érdekében, hogy a méreganyag egészségkárosító hatásait csökkenthessük. De mit tehetünk elsősegélyként ilyen esetben?