Zsírok, amikből sokkal többet kéne fogyasztanunk

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

émelygés, farkaséhség, gyomorégés

5 fontos dolog, amit az esszenciális zsírsavakról tudni kell!

Zsírok, amikből sokkal többet kéne fogyasztanunk

Esszenciális zsírsavak

A „jó” zsírok olyan nélkülözhetetlen anyagok, melyek a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében egyaránt szerepet játszanak, kiváló energiaforrások és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják a testhőmérsékletet, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez, így nagy hiba lenne száműzni őket táplálkozásunkból.

Nem mindegy azonban, milyen zsírt fogyasztunk! Az esszenciális zsírsavak, az omega-6 és az omega-3 zsírsavak kiemelt szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a gyulladásos folyamatok és a vérnyomás szabályozásában, a véralvadásban, a sejthártyák és a hámszövet felépítésében.

Omega-6 zsírsavakban gazdag például a napraforgóolaj, szójaolaj, a canola olaj illetve ezeknek az olajoknak a felhasználásával készült margarinok is. A tengeri lazac, hering, tőkehal, tonhal és hazánk számos halfajtája (busa, pisztráng, kecsege) pedig bőven tartalmaz omega-3 zsírsavat, de aki nem szereti a halat, az pótolhatja frissen préselt olajokból is (lenmag-, repce-, dió-, és szójaolaj) és margarinokban szintén gyakran megtalálható összetevő.

Amilyen lényeges, hogy – lehetőleg vegyes, egészséges táplálkozás útján – a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav bejusson a szervezetbe, éppúgy figyelmet érdemel az omega-3 és az omega-6 zsírsavak egymáshoz viszonyított, megfelelő aránya is, amely a szakemberek szerint 1:5 körül van. Ezzel szemben a mai átlagétrend 1: 30, vagy ennél rosszabb arányban tartalmaz csak omega-3 zsírsavat.

Zsírok, amikből sokkal többet kéne fogyasztanunk

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

  Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

  <p>A Normaflore belsőleges szuszpenzió a bél normál flórájához tartozó, nem patogén Bacillus clausii spóráit tartalmazó készítmény. Alkalmazása elősegíti a bélflóra helyreállítását annak különbözó eredetű károsodása esetén. A készítmény kedvezően befolyásolja az immunrendszert, valamint antitoxikus hatású.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 599 Ft

Zsíros tények és tévhitek

 • 1. Téved, ha azt hiszi, hogy a margarint száműzni kell az étkezésekből! Ez a tévhit abból táplálkozik, hogy korábban a margarinok gyártása „hidrogénezéssel” történt, amely valóban káros, mivel a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát jelentő ún. transz-zsírsavak keletkeztek a termékben. Ám a legtöbb gyártó, ezt felismerve új technológiát vezetett be: pálma-, kókuszzsír hozzákeverésével kihagyta a hidrogénezett zsiradékot.
 • 2. Sokan károsnak tartják az állati zsiradékokat, pedig ez koránt sincs így! A kacsa- és libazsír ízletesek, ráadásul telített zsírokban szegényebbek, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabbak, mint más állati eredetű zsírok. Ezek a tulajdonságok pedig a szív- és érrendszerre nézve kifejezetten kedvezőbb hatásúvá teszik.
 • 3. Az éttermekkel, büfékkel sem árt óvatosnak lenni, mert sok vendéglátóhely használ magas transzzsírtatalmú ipari sütőmargarint. Hasonló gyanakvással kezelje a mozikban kapható pattogatott kukoricát és a látványpékségekben kínált, magas transzzsír tartalmú pékárúkat!
 • 4. Transzzsírsavat nem csak egyes élelmiszerekkel vihetünk be a szervezetünkbe, hanem helytelen sütési technikával is! Nagyon magas sütési hőmérsékleten pl. túlhevített olajos sütéskor, kerti grillezéskor ugyanis transzzsírsav keletkezhet. Az étrendi transzzsír fogyasztás kb. 1,3%-át adja a 220 C fok feletti hevítés, a normál hőfokú, 180 fokos sütés 0,2 százalékával szemben.
 • 5. A kérődző állatok (például tehén, juh) bendőjében is keletkeznek transzzsírsavak. Éppen emiatt a transzzsírok teljes kiiktatása az étrendből nem lehetséges, hiszen az egyébként számos pozitív élettani hatással bíró tejtermékek és a növényi olajok is tartalmaznak transzzsírokat.
Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

A reflux kezelése

Olyan módszereket mutatunk, melyekkel kezelhető a refluxbetegség.

A gyomorégés 5 lehetséges oka

Így kezelje a gyomorégést!