Vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítenek a zöld hályog megelőzésében!

2017. szeptember 26.

Kapcsolódó tünetek:

látászavar

A zöld hályog, vagy más néven glaukóma a súlyos látáskárosodás leggyakoribb oka szerte a világon. Így hazánkban is sok embert érint, megelőzése és korai felismerése nagyon fontos lehet. Szerencsére egyes vitaminok és ásványi anyagok is nagy segítségünkre lehetnek ebben.

zöld hályog megelőzése vitaminokkal

 

A glaukóma – vagy magyar nevén zöld hályog – a szemnyomás emelkedésével járó betegség, mely ha sokáig kezeletlenül fennáll, a retina(ideghártya) és a látóidegfő vérellátását rontja, majd ezek sejtjeinek pusztulását okozza. Ezek az eltérések előbb kisebb látótéri kieséseket, majd teljes vakságot okozhatnak.

Létezik, a csarnokzug szerkezete alapján, nyílt zugú vagy zárt zugú glaukóma. Ha nincs egyéb szemészeti betegség, akkor elsődleges, ha van, akkor másodlagos glaukómáról beszélünk. Külön csoport az elsődleges veleszületett glaukóma is.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A 40 év felettiek, akiknél családi halmozódás figyelhető meg, akik cukorbetegek, az érszűkülettel élők,  magasvérnyomás betegségben szenvedők, a rendszeres alkohol fogyasztók, a dohányosok, a nagyfokú rövidlátók illetve azok, akik szteroid tartalmú gyógyszereket szednek és azok, akiknek korábbi szemsérülése volt.

Megelőzés

Szűrés – A  glaukóma alattomos betegség, mert sokáig szinte tünetmentes, vagy csak kisebb, a látás szempontjából elhanyagolható panaszokat okoz. Éppen ezért sokszor egy-egy rutinszerű szemvizsgálat mutatja meg a magas szemnyomást vagy derít fényt a látótérkiesésre. A korai felismerés kulcsfontosságú, ezért főleg azok, akiknél például öröklött hajlam is fennáll, jó, ha beiktatják legalább 40 év felett a rendszeres szemészeti szűrést. Persze ez azoknak is ajánlott, akik nem fokozottan veszélyeztetettek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Béres Szemerő Forte filmtabletta 90x+30x

    Béres Szemerő Forte filmtabletta 90x+30x

    <p>A Béres Egészségtár - Szemerő Forte filmtabletta időskori szembetegség (makuladegeneráció), illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére szolgáló, speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer.</p> <p><br />Az A-vitamin valamint a B₂-vitamin (riboflavin) hozzájárul a normál látás fenntartásához. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához és részt vesz az A-vitamin normál anyagcseréjében. A lutein a retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga. A C-vitamin, E-vitamin valamint a réz antioxidáns hatásuknak köszönhetően hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.</p>

    7 299 Ft

Kezelés

Amennyiben kiderült a zöldhályog, mindenképpen használjuk a szakorvos által felírt cseppeket, ha szükséges, vessük alá magunkat lézeres műtétnek, nehogy elveszítsük szemünk világát!

Életmód

Mint minden betegség megelőzésében, a glaukomáéban is segíthet a rendszeres szűrővizsgálatok mellett a kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozás. Fontos a megfelelő A-vitamin, C-vitamin és E-vitamin bevitel, amit például élénk színű zöldségekkel, citrusfélékkel, paprikafélékkel erősíthetünk. A vitaminok mellett a lutein és a zeaxantin színanyagok a fény káros hatásaitól óvják szemünket, a bioflavonoidok pedig például a C-vitamin beépülését segítik. Elengedhetetlen ezek mellett az omega-3 zsírsavak pótlása, amit többek között tengeri halak fogyasztásával tehetünk meg.

Segít a hajlamosító tényezők elkerülésében a sok mozgás, az alkohol és a dohányzás kerülése, valamint az, ha a már meglévő betegségeket karbantartjuk.