Vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítenek a zöld hályog megelőzésében!

zöld hályog megelőzése vitaminokkal
  A glaukóma – vagy magyar nevén zöld hályog – a szemnyomás emelkedésével járó betegség, mely ha sokáig kezeletlenül fennáll, a retina(ideghártya) és a látóidegfő vérellátását rontja, majd ezek sejtjeinek pusztulását okozza. Ezek az eltérések előbb kisebb látótéri kieséseket, majd teljes vakságot okozhatnak. Létezik, a csarnokzug szerkezete alapján, nyílt zugú vagy zárt zugú glaukóma. Ha nincs egyéb szemészeti betegség, akkor elsődleges, ha van, akkor másodlagos glaukómáról beszélünk. Külön csoport az elsődleges veleszületett glaukóma is.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A 40 év felettiek, akiknél családi halmozódás figyelhető meg, akik cukorbetegek, az érszűkülettel élők,  magasvérnyomás betegségben szenvedők, a rendszeres alkohol fogyasztók, a dohányosok, a nagyfokú rövidlátók illetve azok, akik szteroid tartalmú gyógyszereket szednek és azok, akiknek korábbi szemsérülése volt.

Megelőzés

Szűrés - A  glaukóma alattomos betegség, mert sokáig szinte tünetmentes, vagy csak kisebb, a látás szempontjából elhanyagolható panaszokat okoz. Éppen ezért sokszor egy-egy rutinszerű szemvizsgálat mutatja meg a magas szemnyomást vagy derít fényt a látótérkiesésre. A korai felismerés kulcsfontosságú, ezért főleg azok, akiknél például öröklött hajlam is fennáll, jó, ha beiktatják legalább 40 év felett a rendszeres szemészeti szűrést. Persze ez azoknak is ajánlott, akik nem fokozottan veszélyeztetettek.

Kezelés

Amennyiben kiderült a zöldhályog, mindenképpen használjuk a szakorvos által felírt cseppeket, ha szükséges, vessük alá magunkat lézeres műtétnek, nehogy elveszítsük szemünk világát!

Életmód

Mint minden betegség megelőzésében, a glaukomáéban is segíthet a rendszeres szűrővizsgálatok mellett a kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozás. Fontos a megfelelő A-vitamin, C-vitamin és E-vitamin bevitel, amit például élénk színű zöldségekkel, citrusfélékkel, paprikafélékkel erősíthetünk. A vitaminok mellett a lutein és a zeaxantin színanyagok a fény káros hatásaitól óvják szemünket, a bioflavonoidok pedig például a C-vitamin beépülését segítik. Elengedhetetlen ezek mellett az omega-3 zsírsavak pótlása, amit többek között tengeri halak fogyasztásával tehetünk meg. Segít a hajlamosító tényezők elkerülésében a sok mozgás, az alkohol és a dohányzás kerülése, valamint az, ha a már meglévő betegségeket karbantartjuk.  
2017. szeptember 26.

Kiemelt ajánlatunk