Vitiligo – rejtélyes bőrbetegség

2016. szeptember 30.

A vitiligós betegekre jellemző, hogy elveszítik a bőrük melanintartalmát.

A melanin szabja meg a bőr, a haj, és a szem színét. Amennyiben a melanint termelő sejtek elpusztulnak, vagy nem tudnak melanint termelni, lassan növekvő, fehér foltok alakulnak ki a bőrön.

A vitiligónak jelenleg még kezelési módja nincs, a kezelés a folyamat lassítása, a hibák elfedése fókuszál. A vezető tünet a bőr pigmenttartalmának elvesztése, ezt korai őszülés kísérheti. A test bármely pontján megjelenhet, a legtöbb esetben a fénynek kitett helyeken bukkan fel (kezek, lábfej, karok, arc, stb.). Nem életkorfüggő, ám az esetek többségében 10 és 30 éves kor között alakul ki.

A vitiligo okai és kivizsgálása

A melanintermelés csökkenésének oka még ismeretlen. Vannak elméletek, ezek szerint autoimmun eredet feltételezhető. A genetikai tényezőknek is valószínűleg van szerepe. Néhány esetben összefüggést láttak a napégés és a stressz és a vitiligo között.

A vitiligo kezelési lehetőségei

Nem szükséges minden esetben kezelés. Sokszor elég fényvédő és korrektor, alapozó használata. A világos bőrűeknek javasolt kerülni a napfényt, sokszor ez már ez is segít a tüneteket észrevehetetlenné tenni. Amennyiben nagyobb kiterjedésűek a tünetek vagy romlás tapasztalható, érdemes orvoshoz fordulni. Több hónapos kezelés válik szükségessé az esetek nagy részében, és sokszor előfordul, hogy többféle hatóanyagot is végig kell próbálni, mire a klinikai tünetek javulnak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Skincode Fényvédő és regeneráló nappali arckrém spf 30 - minden bőrtípusra 50ml

  Skincode Fényvédő és regeneráló nappali arck...

  <p>Ez a mattító, könnyú állagú hidratáló krém egyedi Ozone Protecting Complex-et tartalmaz, amely megvédi a bőrt az UVA és UVB sugárzás ártalmas hatásaival szemben, a szennyeződésektől és a szabad gyököktől, védőfátylat képezve a bőrön. A CM-Glucan regenerálja és hidratálja a bőrt egész napon át.</p>

  15 900 Ft
 • Helyi szteroidkezelés: A szteroidok használata során repigmentáció kialakulására van remény, sokszor 3 hónapnyi kezelés után van csak javulás. A hosszú távú kezelés mellékhatása lehet az atrófia, striák kialakulása. Sokszor kiegészítő kezelésként D-vitaminszármazék javasolt.
 • Helyileg ható immunmodulánsok: Ebbe a csoportba tartozik a pimecrolimus és a tacrolimus. Kevesebb mellékhatásuk van, mint a szetroidoknak, de vizsgálatok felvetették, hogy emelkedhet a limfómák és egyéb daganatos betegségek rizikója használatuk során.
 • PUVA kezelés és UVB kezelés: A PUVA kezelés a fotokemoterápiás kezelések közé tartozik, UVA sugárzás és psoralen kombinációját jelenti. Akkor lehet hatékony, ha a testfelszín kevesebb, mint 20%-a érintett. Az UVB szintén csak a kisebb bőrtünetek kezelésére használatos.
 • Depigmentáció: Ha a vitiligo nagy testfelületre kiterjed, akkor a nem érintett területek depigmentálására is van lehetőség. Ilyenkor a melanint lebontó hatóanyagokat alkalmaznak.