Visszérpanaszok kialakulása

Visszérpanaszok kialakulása

A hétköznapokban csak visszerességnek hívott visszérbetegség a vénák kitágulását jelenti. A visszerek tágulata a legtöbb esetben a lábakon figyelhető meg, és leginkább a nőket, idősebbeket, állómunkát végzőket és túlsúlyosakat érinti, ám az öröklött tényezők is fontos szerepet kapnak.

A visszerek tágulatára a betegség első stádiumában csak enyhébb tünetek utalnak: a láb vagy lábfej enyhén bedagadhat a délutáni vagy esti órákra. A következő fázisban már megfigyelhető a vénák (pontosabban először az úgynevezett seprűvénák) tágulata. A legtöbb esetben ez a bokák és a talp belső éle környékén jelentkezik. A visszértágulat vénás elégtelenséget jelent, amely során a vénákban pang a vér, azaz nem képes megfelelően visszaáramlani az alsó végtagokból.

A visszeresség fázisai és tünetei

A tágulatok ezután a vastagabb vénákra is kiterjednek, amely mellett – a testünkben lévő folyadék nem megfelelő felszívódása miatt – vizenyők is keletkezhetnek. Az ezt követő fázisban a bőrfelszín barnás elszíneződése figyelhető meg, majd a nem megfelelő vérkeringés következtében vöröses árnyalatot vehet fel gyulladásra utaló tünetek kíséretében.

Mire számíthat kezeletlen visszértágulat esetében?

Előrehaladott és kezeletlen visszérbetegség esetében gyakorinak számít a lábszárfekély, amelyen a lábszár esetleges sérülései még tovább rontanak. A lábszárfekélyt közvetlenül az okozza, hogy a vénák tágulata miatt nem megfelelő a lábszár vérellátása, s ennek következtében oxigénhiányos állapot alakulhat ki.

Hogyan kezelhetők a visszérproblémák? A gyógyszeres kezelés önmagában nem jelent megoldást, ám kiegészítő kezelésként elengedhetetlen a tünetek enyhítése érdekében. Enyhébb stádiumban lévő visszérbetegség esetén úgynevezett 1. fokozatú rugalmas harisnya viselését javasolhatja a kezelőorvos, amely gyógyszertárakban recept nélkül is kapható. Amennyiben a visszérbetegség előrehaladottabb állapotban van, 2. fokozatú harisnya, fásli ajánlott. A kitágult, megduzzadt seprűvénák esetében sebészi vagy lézeres beavatkozásokat végezhetnek, míg a vastagabb erek esetében injekciós kezelés ajánlott.

Mit tehet a visszérproblémák megelőzése vagy a tünetek enyhítése érdekében?

Megfelelő életmóddal csökkenthető a visszérproblémák kialakulásának kockázata. Amennyiben a kezdeti stádiumra utaló tünetek megjelennek, tanácsos az álló munkát kerülni. A túlsúlyosság már önmagában kockázati tényezőnek számít, ajánlott az ideális testsúly elérése – megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással.

A visszérproblémákkal szenvedőknek a meleg vizes fürdők helyett a langyos zuhanyzás javasolt, sportok közül leginkább az úszás számít megfelelőnek, valamint speciális gyógytorna végzésével szintén lassítható a betegség előrehaladása. A gyógyszertárakban – a már említett kompressziós harisnyák és fásli mellett – több krém és kenőcs is kapható. Az Ön számára leginkább megfelelő készítmény kiválasztásához feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével.

2014. július 31.

Kiemelt ajánlatunk