Vírusos szemölcs – Hogyan kezelhető és mi okozza?

2017. január 27.

Kapcsolódó tünetek:

Tyúkszem, szemölcs

A vírusos szemölcsök típusai és kezelésük.

vírusos szemölcs

Sokféle vírusfertőzés okozhat különféle típusú szemölcsöt a bőrön, következzenek a leggyakoribbak!

Uszodai szemölcs

Az uszodai szemölcs általában 1-5 mm nagyságú, félgömb alakú, fehéresen áttűnő elváltozás. Ha jobban megnézzük, közepe köldökszerűen behúzódik. A tetejét megnyitva, gömb alakú, vírusokból és szövettörmelékből álló masszát távolíthatunk el, szinte egyben. Legtöbbször akkor jelennek meg, amikor a gyerekek uszodába kezdenek járni. A medencék legtöbbjében sajnos jelen van a vírus, amely a bőrön lévő hajszálrepedéseken behatolhat a bőrbe, ott megtelepedve csomócskákat, szemölcsöket okoz. A bőrsérülések gyakoribbak az ekcémás gyerekeknél és felnőtteknél, így ők jobban ki vannak téve a vírusok támadásának. A vírusos szemölcsök okozója a poxvírusok közé tartozó nagy DNS vírus.

Amíg a szemölcsök nagyon aprók, ecsetelővel, fertőtlenítő kezeléssel el lehet tüntetni azokat, később azonban már esetleg csak az invazívabb orvosi beavatkozás segít. A beavatkozás előtt a felületet fagyasztással vagy erre alkalmas krémmel érzéstelenítik.

Mozaikszemölcs

Gyakori, hogy egymás mellett több elváltozás is megjelenik: vagy mindkét kézen, esetleg mindkét lábon, nem ritkán a térden és a lábszáron feltűnnek a típusos, sárgás, vaskos, elszarusodott, egyenetlen felszínű növedékek. A mozaikszemölcsnek nevezett elváltozás akár több cm-es felületet is elfoglalhat, ilyenkor a kisebb-nagyobb szemölcsök szorosan egymás mellett észlelhetők. A körmét rágó, vagy a másutt lévő szemölcsöt kapargató gyerek vagy felnőtt körme alatt is kifejlődhetnek. A nagyobb szemölcsökön sokszor tűszúrásnyi fekete pöttyök láthatók, amelyek elzáródott kapillárisoknak, vékony ereknek felelnek meg. A talpakon általában a nyomásnak kitett területeken fordulnak elő még nagy gyakorisággal, ahol befelé nőve fájdalmat idézhetnek elő. A nyakon, a szem környékén, az orrnyílásban vékony, hosszú, ujjszerű kinézetű lehet a szemölcs. Kórokozója a HPV vírus.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Gyógyításában a folyékony nitrogénes fagyasztás, és a kémiai szerekkel történő kezelés az általánosan elfogadott eljárás. Szükség esetén a növedékek éles kanállal, lézerrel vagy égetéssel távolíthatók el. A folyékony nitrogénes fagyasztás orvosi rendelőben, -196 Celsius fokos nitrogénnel történik. A felület nagyságától és mélységétől függően elég lehet egy kezelés, de a talpi szemölcsöknél akár 6-8 alkalomra is szükség lehet. Általában 2-3 hetente ismétlik a beavatkozást. Lehet, hogy a fagyasztás után vízhólyag vagy vérhólyag képződik. Ez meggyorsítja a szemölcs kifordulását, és utókezelése ugyanúgy történik, mint az egyéb vízhólyagé. Fontos, hogy védeni kell a felülfertőződéstől, tehát fertőtlenítő hatású ecsetelővel vagy kenőccsel kezeljük! A fagyasztásos kezelésnek több előnye is van. Gyorsan kivitelezhető, általában heg nélkül gyógyul, otthon nem kell hetekig kezelni a szemölcsöt.

Lapos szemölcs

Gyerekek vagy fiatal felnőttek arcán, nyakán, kézhátán szintén gyakran észlelhető az ún. lapos szemölcs, amely 1-2 mm átmérőjű, sokszögű,sárgás, barnás, vagy a bőr színével megegyező, de annál keményebb elváltozás. Ha a szemölcsöket vagy környezetüket megkaparjuk, a kaparás nyomán vonalas elrendeződésben láthatók. Okozójuk szintén HPV vírus.

A gyógyításra itt is használható a fagyasztás, vagy a közönséges szemölcs kezelésére alkalmas ecsetelőknél enyhébb hatású oldat. Minden szemölcs esetében jó kiegészítés a megfelelő homeopátiás szerek alkalmazása.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható, szemölcs kezelésére alkalmas termékeket itt találja >>


Hogyan távolítható el a vírusos szemölcs?

Hogyan távolítható el a vírusos szemölcs?

A legtöbb szemölcs általában nem okoz komoly panaszokat, és előfordul, hogy magától eltűnik. Ilyen esetben semmi ok a szemölcs orvosi eltávolítására. Ha azonban recept nélküli szerek használatával nem tudjuk elmulasztani, egyeztessünk egy bőrgyógyásszal a számunkra megfelelő eltávolítási módról.

HPV fertőzés nőknél

HPV fertőzés nőknél

A humánpapiloma-vírusnak (azaz a HPV-nek) több mint 200 fajtája létezik, melyek közül az alacsony kockázatúak szemölcsöket és kellemetlen condylomákat okozhatnak, míg a magas kockázatúak következtében akár rák is kialakulhat.

Miért alakul ki a tyúkszem?

Miért alakul ki a tyúkszem?

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a lábunkon kialakul valahol egy bőrkeményedés. Ennek számos oka lehet, ebből egy a tyúkszem, mely elnevezés nem ugyanazt takarja a köznyelvben és az orvosi nyelvben. Az alábbiakban az orvosi elnevezéstan szerinti tyúkszemről beszélünk majd.

Házi gyógymódok szemölcsre

Házi gyógymódok szemölcsre

A humán papillomavírus, amely a legtöbb szemölcsöt okozza, a bőr repedésein keresztül jut általában a bőrbe. Általában a szemölcsök nem múlnak el maguktól, ugyanakkor számos otthoni kezelés létezik a kezelésükre.

Szemölcs eltávolítása és kezelése

Szemölcs eltávolítása és kezelése

Hogyan távolíthatja el és kezelheti ezt a kelletlen vírus okozta kinövést?

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában