A vesefájdalom okai

2017. szeptember 4.

Több dolog is okozhat kisebb vagy nagyobb erősségű fájdalmat a vesében. Lehetnek ezek sérülések, vesekövesség, nem megfelelő veseműködés, gyulladás vagy más érzékenységek is.

vesefájdalom okai

vesefájdalom okai

Mivel sokan nem tudják, pontosan merre is találhatóak a vesék, összekeverik más szerv okozta fájdalmakkal a vesefájdalmakat. Általában a derékfájást szokták vesefájdalomnak hinni a betegek, pedig valójában a derékfájás lejjebb érezhető. A vesék ugyanis a gerinc mellett találhatóak, a hasüreg hátsó falának felső részében, nagyjából arrafelé, ahol véget érnek a bordák a háton.

A vesék fájdalma több fajta lehet, azonban csak a görcsről lehet biztosan tudni, hogy mi az oka. A görcsös vesefájdalom szinte minden esetben vesekőre utal. Ha vesekő alakul ki, és elmozdul, elakadhat a húgyvezetékben, vagy megsértheti a nyálkahártyát. A húgyvezetékbe jutott kövek nagyon fájdalmas görcsöket (sokszor a szülés fájdalmaihoz szokták hasonlítani) tudnak okozni. A fájdalom mellett nem ritka a hányinger és a láz sem, de minden esetben általános rossz közérzet is jelentkezik.

Fontos tudni, hogy vannak akkora méretű vesekövek is, amelyek olyan nagyok, hogy nem tudnak elindulni, ezért görcsöt nem is váltanak ki.

A vesefájdalom okai

Gyulladás

A vese gyulladásáért legtöbbször fertőzés a felelős, amely lehet vírusos vagy bakteriális. Legtöbbször az alsó húgyutak felől felterjedő fertőzés a kiváltó ok. Azok a kórfolyamatok segítik elő a kialakulását, amelyek következtében vizeletpangás alakul ki (például elakadt vesekő). Előfordulhat a véráram útján vagy a közvetlen környezetből a vesére terjedő fertőzés is.

Ezek mellett létezik autoimmun gyulladás is, mely rendszerint nem jár fájdalommal, de a veseműködés romlását okozza.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • NATURLAND vesevédő filteres tea 25x

    NATURLAND vesevédő filteres tea 25x

    Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, hatását irodalmi adatok igazolják. A teakeverék fogyasztása javasolt a vese védelmére, a veseműködés serkentésére, valamint a vesekő újraképződés megelőzésére.

    1 599 Ft

A bakteriális eredetű gyulladást antibiotikummal kezelik, de alkalmaznak mellette fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szereket is. Minden esetben fontos az elsődleges ok kiderítése.

Fejlődési rendellenesség

A vesegyulladás, vesefájdalom hátterében néha fejlődési rendellenesség is állhat, illetve a fejlődési rendellenesség következtében kialakult probléma.

Vesekövesség

Ha a húgyutak elzáródnak, borzalmas fájdalmakat élhet át a páciens. A vesegörcs oka általában a húgyvezetékbe jutott vesekő. Ha a vesekő elmozdul, erős, görcsös fájdalom alakul ki. A görcsös fájdalmat fájdalomcsillapító és görcsoldó alkalmazásával lehet enyhíteni, illetve bő folyadék fogyasztással  lehet kihajtani a követ. Ha a kő túl nagy, elakad valahol, ultrahangos zúzással darabolják kisebbre.

Sérülés

A vese fájdalma kialakulhat sérülés miatt is. Ha ütés éri, nem minden esetben jelentkezik azonnal a fájdalom. Ha a vese magasságában eltört egy borda vagy egy csigolya, az is okozhat sérülést a vesén, illetve vesetáji fájdalmat. A kisebb zúzódásokat nem kell műtéttel kezelni, azonban akkor feltétlenül szükséges a beavatkozás, ha a vizeletelvezető rendszer vagy a vesét ellátó érhálózat sérült. A kisebb sérülések pihentetéssel hamar helyrejönnek, fájdalmak esetén fájdalomcsillapító javasolt.

Hogyan kezelhető a felfázás?

Hogyan kezelhető a felfázás?

A felfázás legtipikusabb tünetei közé tartozik az égető érzés vizeletürítés során, illetve a gyakori vizelési inger. Ez a betegség a legtöbb esetben könnyen kezelhető, de szükség van orvosi segítségre, illetve gyógyszeres kezelésre is.

Vesekő és vesehomok – Tünetek és kezelés

Vesekő és vesehomok – Tünetek és kezelés

A vesekőbetegségek a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakulnak ki leggyakrabban. Kellemtelen panaszokat vagy akár vesekárosodást is okozhatnak.

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás sokszor nagyon kellemetlen, esetenként fájdalmas betegség, ami viszonylag gyakori a férfiak esetében. Lássuk, hogy milyen típusai és tünetei lehetnek.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

égő érzés vizelés közben

Égő érzés vizelés közben

Ha ég, csíp, szúr vizelés közben, sajnos gyanús, hogy húgyúti fertőzés állhat ennek hátterében.

Összes cikk Egészség A-Z témában