Vérző beteg ellátása otthon

2017. szeptember 26.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

vérző beteg ellátása otthon

 

Vérzéssel járó nyílt sebek otthon is könnyen keletkezhetnek. Éppen elég hozzájuk egy túl éles olló, egy rossz mozdulat, vagy egy rossz lépés – és esetleg egy bátor családtag, aki amatőr ezermesternek áll és elkezdi használni a kalapácsot a fúrót és a fűrészt. A lényeg az, hogy amikor megtörténik a baj, gyorsan felismerjük, milyen típusú vérző sérülésről is van szó, hogy azt gyorsan és szakszerűen csillapítani tudjuk és ha szükséges, időben hívhassunk segítséget.

Milyen típusú vérzések léteznek és hogyan kell csillapítani őket?

A vérzések osztályozásának alapját az adja, hogy artéria, véna vagy hajszálér sérült-e meg. Az egyes vérzés-típusoknak pontos ismertetőjegyeik vannak, melyek alapján viszonylag könnyen megállapítható, melyikről is van szó. Azt viszont figyelembe kell vennünk, hogy gyakran egyszerre többféle ér is sérül, így sokszor kevert vérzésekkel találkozunk.

Artériás vérzés

Az artériás vér élénkpiros, hiszen oxigéntartalma nagy és az érben tapasztalható magas nyomás miatt spriccelve távozik a sebből, azonos ütemben a szívműködéssel. Ha nagy artéria sérült, a vér mennyisége gyorsan apadhat, ami akár halálos is lehet, ezért artériás vérzésnél gyorsan és higgadtan kell cselekedni. Akkor is, ha a látvány nagyon ijesztő. Ilyen esetben a legjobb, ha hívjuk a mentőket, majd a kiérkezésükig megpróbáljuk csökkenteni a vérzés mértékét. Ehhez le kell fektetni a sérültet, majd fel kell emelni a sérült végtagot úgy, hogy az a szívnél magasabbra kerüljön. Ezután valamilyen textilen át gyakoroljuk erős nyomást a sebre. Ha van fásli vagy hasonló anyag a közelben, tekerjük körbe a végtagot a seb felett és nyomjuk tovább erősen. Így, ha minden jól megy, lehet uralni a vérzést, míg kiér a segítség.

Vénás vérzés

Ilyen vérzésnél a vér sötétebb piros és nem áramlik olyan lüktetően az érből, mint artériás vérzés esetében. Ezt is komolyan kell azonban venni, mert a nagyobb vénákon át is veszíthetünk annyi vért, ami akár halált is okozhat. Éppen ezért javasolt mentőt hívni vénás vérzéshez is. Közben pedig csökkenthetjük a vérveszteséget úgy, hogy a hátára fektetjük a beteget, vérző végtagját pedig felemeljük. A sebre helyezzünk textildarabot, és nyomjuk egyenletesen. A textilt rögzíthetjük is például fáslival, de sose tegyük ezt túl szorosan (ellentétben az artériás vérzéssel).

Hajszáleres vérzés

A hajszáleres vérzés, bár első látásra tűnhet súlyosnak, általában enyhe és felületes, ezért nincsenek súlyos következményei. Mentőt vagy orvosi kezelést sem igényel. Erős nyomással a vérzés el is állítható, utána csak fertőtleníteni kel a sebet, majd egy sebtapasszal védeni gyógyulását. Szakemberhez akkor forduljunk, ha a vérzés valamiért nem akar elállni, vagy olyan idegen tárgy okozta, ami fertőzést eredményezhet. Ilyenkor ugyanis tetanusz elleni injekcióra is szükség lehet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • LIVSANE vízálló sebtapasz 20x

    LIVSANE vízálló sebtapasz 20x

    <p>A LIVSANE Vízálló sebtapasz teljesen vízálló felülettel rendelkezik, ami rugalmas és légáteresztő, amely<br />nagyobb kényelmet és biztonságot biztosít, és megakadályozza, hogy víz kerüljön a sebbe.</p>

    799 Ft
Karácsonyi házi patika

Karácsonyi házi patika

Karácsonykor is felütheti a fejét betegség, gyomorrontás, vagy sérülés, amit időben kezelni kell. Ezeket a termékeket érdemes a házi patikában összegyűjteni ilyenkorra.

Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

Valószínűleg nincs olyan ember, aki élete során ne tapasztalta volna meg azt a fájdalmat, ami akkor önti el a testünket, ha megvágjuk magunkat egy darab papírral. De mivel magyarázható az, hogy egy ilyen ártalmatlan dolog ilyen kínt okoz?

Korszerű és helyes sebkezelés

Korszerű és helyes sebkezelés

Bár életében szinte mindenki részt vett egy-két elsősegély órán, sokan nem emlékeznek már a helyes sebkezelés folyamatára vagy a vérzés elállításának módjára. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a korszerű sebkezelésről.

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

Nyáron szinte elkerülhetetlen a kicsiknél, hogy a fedetlen bőrfelületeket kisebb-nagyobb sérülés ne érje, sebek, horzsolások formájában. A nyári hónapok ugyanis a felhőtlen szaladgálások, kerékpározások és az önfeledt szabadtéri játékok időszaka. Ha felületi, horzsolt sebről van szó, lássuk el minél előbb. Mutatjuk, hogyan!

Összes cikk Életmód témában