Veszélyes diéták, melyek akár vérzékenységet is okozhatnak!

2017. április 21.

Kapcsolódó tünetek:

orrvérzés

Mielőtt esztelen fogyókúrába kezdenénk, tájékozódjunk, kérjük szakember tanácsát, hiszen egyre több diétáról derül ki, hogy a szervezetünkben súlyos károkat okozhat!

A véralvadás zavara

A véralvadás során a sérülés esetén a prothrombinból thrombin nevű anyag képződik. Ennek hatására egy oldhatatlan fehérje, fibrin alakul ki, ami megállítja a vérzést. Amennyiben a folyamatban hiba keletkezik, úgy véralvadási zavarról beszélünk: túlzott alvadáskor vérrögök keletkezhetnek, míg ha alulműködik, akkor vérzékenység. A megfelelő véralvadáshoz alvadási faktorok, fehérjék és vérlemezkék szükségesek. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű K-vitamin jelenléte is kell. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy a véralvadási faktorok csökkent képződése miatt a véralvadás elhúzódó, így az illető vérzékeny lesz.

A diéta és a K-vitamin kapcsolata

A K-vitamint leginkább táplálkozással lehet bejuttatni, ám nem árt tudni, hogy igen könnyen kiürül a szervezetből. Éppen ezért fontos, hogy ha fogyókúrázunk, fokozottan ügyeljünk a megfelelő étkezésre, fogyasszunk minél több zöld növényt (pl. spenótot, sóskát, káposztát, brokkolit). Továbbá nem érdemes a zsiradékokat teljesen kiiktatni az életünkből, hiszen –egyes vitaminok –mint a K-vitamin- zsírban oldódnak, zsír nélkül pedig nem tudnak felszívódni. Mindez kiemelten fontos abban az esetben, ha antibiotikum kúrán estünk át, illetve ha tudjuk, hogy vérzékenységben szenvedünk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

    17 990 Ft

Fogyókúra előtt ajánlott az orvosi konzultáció

A vérzékenység kezeletlen esetben könnyen vezethet vérszegényhez, így célszerű idejében felismerni a problémát. Amennyiben erős menstruációs vérzésünk van, indokolatlanul vérzik az orrunk, gyakran kék-zöld foltok tarkítják a bőrünket, illetve ha fogmosáskor erősebb ínyvérzést tapasztalunk, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ezek mind vérzékenységre utalhatnak. Amennyiben beigazolódott a véralvadási zavar, úgy gyakran gyógyszeres kezelés szükséges, és ha a beteg fogyókúrázni szeretne, ajánlott megbeszélnie az étrendjét a kezelőorvosával is, akinek a tanácsaival kiküszöbölhetőek a további problémák.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az orrvérzés csillapítása

Az orrvérzés csillapítása

Az orrvérzés oka alapesetben az orr belső, erekben gazdag nyálkahártyájának sérülése, gyulladása vagy kiszáradása, de a visszatérő, rendszeres orrvérzés általában a magas vérnyomás egyik következményének tudható be.

Mi állhat a gyakori orrvérzés hátterében?

Mi állhat a gyakori orrvérzés hátterében?

Az orrvérzés a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, azonban gyakori megjelenése már adhat okot az aggodalomra. Lássuk, hogy milyen betegségek állhatnak a háttérben.

Vérző köldök – Mi állhat a háttérben?

Vérző köldök – Mi állhat a háttérben?

A köldök vérzése nem túl gyakran előforduló jelenség, de több problémára is következtethetünk belőle. Nézzük, mely betegségek állhatnak a háttérben.

hemofília

Mi az a hemofília?

A vérzékenység, vagy hemofília egy az emberiség történetében nagyon régóta jelenlévő betegség. A betegséget tökéletesen meggyógyítani nem, viszont kezelni lehet és kell is. Főleg azért, hogy a betegek tünetmentes életet élhessenek vele. De mit kell tudni róla és milyen jelekre kell figyelni a vérzékenység esetében?

Összes cikk Egészség A-Z témában