Ezek a betegségek okozhatnak véres vizeletet

2017. április 6.

Kapcsolódó tünetek:

véres vizelet

Figyelje a kísérő tüneteket, melyek segítenek a véres vizelet okának kiderítésében és a diagnózis felállításában!

A véres vizelet egyáltalán nem ritka jelenség és az egészen hétköznapi, kezelést nem igénylő problémától a gyulladáson át a súlyos daganatos betegségekig számtalan ok állhat a hátterében. A véres vizelet, a nevével ellentétben általában nem élénkpiros, hanem inkább rózsaszínes-barnás és a vörösvértestek jelenléte a vizeletben az esetek többségében nem is látható szabad szemmel, csak mikroszkóppal.

Elváltozások, melyek kísérő tünete lehet a véres vizelet:

  • A húgyutak és az ivarszervek fertőzése, gyulladása
  • Egyes vesebetegségek, vesegyulladás, vesekő
  • A vese, a húgyhólyag, a prosztata rosszindulatú daganatos elváltozása, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
  • Egyes véralvadásgátló gyógyszerek, antibiotikumok, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (azok mellékhatásaként)
  • Olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, sarlósejtes vérszegénység

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A diagnózis felállítása

A véres vizeletet kísérő egyéb tünetek általában segítenek a pontos diagnózis felállításában. Húgyúti fertőzés esetében például jellemző lehet a gyakori, sürgető vizelési inger, a húgycső égő fajdalma, a hólyagtáji fájdalom, a gyakori vizelési inger.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásnak is jellegzetes tünetei vannak, például a gyakori vizelési inger, a hólyag kiürülés-érzésének hiánya, a vizeletsugár gyengesége, akadozása.

A húgyúti kövesség görcsös fájdalmat okoz, amely az intimtájékra, derékra is kisugárzik. A vesemedence-gyulladás magas lázzal, deréktáji fájdalommal, levertséggel jár.

A véres vizelet hátterében hipertónia is állhat, hiszen a tartósan magas vérnyomás érkárosító hatással bír, ami vérzéseket eredményezhet, és ez a húgyutaknál elszínezheti a vizeletet.

A húgyúti rákos betegségek többnyire tünetszegények, sokszor véletlenül derül ki a rosszindulatú folyamat. Amennyiben 40 éves kor fölött jelentkezik a vér a vizeletben, rosszindulatú betegség irányába is vizsgálódni kell.

Amennyiben laboreredménye alapján vörösvértest van a vizeletében vagy szabad szemmel látható a vér, minden esetben orvosi kivizsgálás indokolt. Az orvos elsőként labor-, és ultrahangvizsgálatot végez, melyek által képet kap a hólyag, valamint a vesék állapotáról, és amik alapján kizárható vagy megerősíthető egy esetleges húgyúti fertőzés valószínűsége. Ezen vizsgálatok eredménye dönt a további vizsgálatokról (MR, CT, biopszia).

10 +1 tünet, ami vesebetegségre utalhat!

A vesebetegségek esetében is igaz, hogy kezdeti stádiumban gyógyíthatók, később azonban a gyógyulási esélyek jelentősen romlanak. Érdemes ezért az alábbi jelekre odafigyelni!

Emésztési problémák? Betegségek? Ez lehet az oka!

Emésztési problémák? Betegségek? Ez lehet az oka!

Amit a prebiotikumokról és probiotikumokról feltétlenül tudni kell!

A vesebetegség jelei

A krónikus vesebetegség leggyakoribb oka a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Összes cikk Egészség A-Z témában