Vegán étrend – Érvek és ellenérvek

Vegán étrend – Érvek és ellenérvek

Kapcsolódó tünetek:

Az egészséges táplálkozás állati eredetű élelmiszerek nélkül viszonylag nehezen kivitelezhető, hiszen a tejtermékek nélkül nem viszünk be elegendő kalciumot a szervezetbe. A szója pedig alapból nem jó, hiszen a génmódosított növények csoportját erősíti, így nem csak az egészségünkre, de a környezetre is káros. Ilyen és ezekhez hasonló érveket szoktak felhozni az emberek a vegán étrenddel szemben, ugyanis a mai napig rengeteg előítélet él ezzel kapcsolatban a társadalomban. Annak ellenére, hogy társadalmi rétegtől függetlenül egyre többen térnek át a vegán étrendre, nincs még egy olyan téma, amire ennyire jellemző lenne az információhiány, és a tények elferdítése vagy meg sem ismerése. Ebből adódóan sokan elbizonytalanodnak, és rossz következtetéseket vonnak le. Mivel rengeteg híresség is ezt az életmódot preferálja, a szakértők az ő segítségükkel próbálnak meg fényt vinni a sötétségbe, és rendet tenni az emberek fejében. Fontos megemlíteni, hogy a vegán étrend már rég nem egyenlő a lemondással, hiszen egyre nagyobb a választék a boltok polcain – gondoljunk csak a vegán húsra. Tény, hogy nem egyszerű ez az életvitel, hiszen az sem mindegy, hogy mit tesz az ember a kávéjába, vagy mit választ például, ha vacsorameghívást kap. Felvetődik a kérdés, hogy valójában milyen hátrányai, illetve előnyei vannak. Lássuk! Hátrányok
  • A vegán étkezés nem egyenlő az egészségessel, hiszen a cukor is vegán, mégis egészségtelen. Épp ezért javasolják azt a szakértők, hogy az állati fehérjék elhagyása mellett az érintettek tudatosan fogyasszanak sok teljes értékű élelmiszert.
  • A hétköznapokban rendkívül nehéz egy ilyen szigorú étrend követése, hiszen útközben könnyebben találunk egy gyorséttermet, mint egy vegánt.
  • Rengeteg időt és energiát kell befektetni – főleg eleinte – ahhoz, hogy megismerkedjünk az új élelmiszerekkel és receptekkel.
  • A D- és B12-vitamin, a vas, a cink és az Omega-3 bevitelére fokozottan kell figyelniük, amit azonban speciális készítményekkel (nem mesterséges vitaminokkal) pótolni lehet. Már kapható például olyan fogkrém is, ami tartalmaz B12-t.
  • A szója megemeli az ösztrogénszintet. Ha a férfiak túl sokat esznek belőle, akkor nőiesedhet az alakjuk, épp ezért fontos, hogy kisfiúk ne fogyasszanak szóját. Összességében elmondható, hogy inkább kerüljük a szójából készült termékeket, és helyettesítsük azokat búzából készült termékekkel.
Előnyök
  • Az ipaszerű állattartás során rengeteget szenvednek az állatok, hiszen sok esetben rendkívül rossz körülmények közt élik le az életüket, aminek következtében sok stresszhormon termelődik bennük, melyeket a nem vegánok később el is fogyasztanak.
  • A tudatosan étkező vegánok sok esetben tápláltabbak, továbbá jobb a testi és mentális állapotuk.
  • A vegán étkezés bizonyítottan jó hatással van az egészségre, ugyanis csökkenti a koleszterinszintet, és a serdülőkori aknéra is pozitív hatással van.
  • A szejtán és a tofu tökéletes húshelyettesítő termékek, továbbá nagyon jó fehérjeforrások.
  • A teljes értékű és ellenőrzött ökológiai és biodinamikus gazdálkodásból származó élelmiszerekkel teljes mértékben be tudják vinni a szervezetükbe a szükséges tápanyagokat.
  • Amennyiben túl sok állati fehérjét fogyasztanak, akkor megemelkedik a vizeletükben a húgysav, ami akár vesekőhöz is vezethet.
  • Mind a vegánok, mind a húsevők nagyon sok szénhidrátot fogyasztanak cukor formájában, azonban a vegánok átlagban kevesebb finomított cukrot esznek, így a fogaik is sokkal egészségesebbek.
  • A vegánoknál sokkal ritkábban fordulnak elő daganatos megbetegedések, szívbetegségek és diabétesz.
2019. december 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek