Van segítség a fogadalmak betartásához

Van segítség a fogadalmak betartásához

Kapcsolódó tünetek:

Ki ne fogadta volna már meg a szilveszteri emelkedett hangulatban, hogy jövőre sportolni fog vagy éppen belefogy a ballagási ruhájába? Dr. Tulok Balázs, a BENU Sugár Gyógyszertár vezetője arról beszélt, milyen segítséget kaphatunk a fogadalmak betartásához a gyógyszerészektől.   A két leggyakoribb fogadalom
  • Általában jellemző a magyarokra, hogy jövőre vagy hétfőtől kezdenek új életet. A hétfőt pedig mindig tovább lehet tolni a következő hétfőre, új évből már kevesebb van. Mi itt a gyógyszertárban is azt tapasztaljuk, amit a felmérések is igazolnak, hogy két fő terület van, amin a lakosság változtatni szeretne: a dohányzásról való leszokás és a túlsúlytól való megszabadulás. Megnézve a statisztikáinkat, azt az érdekességet vettem észre, hogy a nikotintapaszokat nem csak januárban népszerűek, kedvezményes ár esetén év közben is sokan keresik a leszokást segítő termékeket. A fogyókúrás termékek valóban jobban fogynak januárban, de még ennél is erősebben tavasszal, amikor egyre több ruha kerül le rólunk – árulja el dr. Tulok Balázs.
Sokat segíthet a gyógyszerész
  • Előfordul, hogy valaki Önöktől kér tanácsot, ha le szeretne szokni a dohányzásról vagy leadná a plusz kilóit?
  • Nagyon gyakran, különösen dohányzással kapcsolatban. Szerencsére egyre többen tudják, hogy milyen komoly egészségromboló hatása van a cigarettának és sokakat befolyásol az egyre növekvő ár is. Ilyenkor érdemes levezetni a betegnek, hogy bár eleinte egy leszokást segítő készítménnyel nem biztos, hogy sokat meg fog takarítani a cigi árához képest, de már a harmadik hét után az idő és a pénztárcája is neki dolgozik. Azt szoktuk javasolni, hogy első körben vegyen egy hétre elegendő leszoktató tapaszt. Mivel ennek a költsége szinte annyi, mintha dohányozna, a vásárlók esetleg hezitálnak. Volt olyan vásárló, aki visszajárt és a következő alkalommal már a gyengébb tapaszt vitte, néhány hét múlva pedig már csak a rágót vagy a spray-t, amelyek alkalomszerű segítséget jelentenek. Az ilyen sikereket nekünk is nagyon jó látni. Aki le szeretne szokni, annak pontos iránymutatást tudunk adni a tapasztok dózisairól, a dózisváltásokról, és a kiegészítő termékekről.
A fogyás csak akaraterővel működik
  • Azok a hölgyek, akik fogyni szeretnének, a gyógyszertárban szívesebben kérnek tanácsot egy nőtől?
  • Volt már rá példa, hogy egy hölgy elém kerülve azt mondta, jobban örült volna egy nőnek, de ha már így esett, akkor mégis megkérdezett és elfogadja a javaslatomat – meséli a gyógyszertárvezető. - Úgy látom, egyre kevésbé vagyunk szégyenlősek, a férfiaknak sem okoz problémát egy nőhöz fordulni segítségért. Testsúlycsökkentésnél érdemes például tisztázni, mennyit szeretne fogyni az illető. Vannak termékek, amelyek akkor hasznosak, ha csak egy-két kilótól szeretne valaki rövidtávon megszabadulni, és vannak olyanok, amelyek a hosszútávú célok elérésében tudnak segíteni. Nagyon fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy ezek a termékek nem úgy működnek, hogy ülünk otthon a tévé előtt, és miközben esszük a fogyókúrás terméket, szépen lefogyunk. Mindig kellenek életmódbeli változások is. A fogyókúrás készítmények étrendváltás és mozgás nélkül nem lesznek eredményesek. Nagyon hasznos az a megközelítés, hogy a diétával, mozgással leadott kilók mellett még 20-25 %-nyi mínuszt lehet elérni a termékekkel. Ha van elhatározás, akkor ezek minden leadott három kiló mellé hozzátesznek még egyet.
  • Ön már fogadott meg bármit az új évre?
  • „Nehéz” helyzetben vagyok, mert nem dohányzom, nem iszom, nincsenek komoly addikcióim. Volt már, hogy éreztem: fáradtabbak a lábaim, mint korábban, főleg amikor lépcsőztem. Ekkor elhatároztam, hogy fogyni fogok, és sikerült is hat kilót leadnom étrendváltással, amiből csak három jött vissza. A legnagyobb vágyam, hogy beépítsem a sportot az életembe, elsősorban az úszást szeretném visszahozni, amit régebben imádtam. Közel húsz éve nem sikerült ezt megtennem, de majd jövőre!
Új szokásokkal egészségesebben
  • Minden leadott 10 kg 5-20 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés (első) vérnyomásértéket.
  • A mediterrán vagy DASH-diéta csökkenti a szív-érrendszeri betegségek, a gyulladások és az Alzheimer- és a Parkinson-kór rizikóját.
  • Az aerob jellegű mozgás (akár a gyors gyaloglás), ha a hét legtöbb napján legalább 30 percig végezzük, 4-9 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomás értékeket, és 50 %-kal a vastagbélrák rizikóját.
  • A dohányzásról való leszokás után 3 hónap múlva jelentősen javul a tüdőkapacitás, 1 évvel később felére csökken a szívroham kockázata a dohányosokhoz képest
2020. június 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink