Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

Kapcsolódó tünetek:

  1. Gyomor-bélrendszeri megbetegedések
A leggyakoribb betegség, ami könnyedén tönkreteheti a nyaralásunkat, az úgynevezett utazási hasmenés. Statisztikailag a nyaralók mintegy 30 százaléka szenved ettől a kellemetlenségtől. Míg a legtöbb felnőtt esetében nem rejt semmilyen veszélyt, addig a gyerekek és a csecsemők számára akár életveszélyes is lehet, hiszen könnyedén kiszáradhatnak. Emiatt nagyon fontos, hogy mindig elegendő folyadékot adjunk a piciknek. Annak érdekében, hogy ne a mosdóban töltsük az utazásunk nagy részét, ajánlott a csapvíz, a jégkockák és a tejtermékek kerülése.
  1. Megfázás
Szintén gyakoriak a meghűléses megbetegedések. A legtöbbször előforduló okok közé tartoznak a szokatlan időjárási körülmények, illetve a hotelszobákban található légkondicionáló rendszerek és ventilátorok túlzott használata. A kinti forróság miatt a szobákat rettentő hidegre szokták hűteni, aminek következtében pikk-pakk megfázhatunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a külső és belső hőmérsékletek között maximum 6 Celsius fok eltérés ajánlott. Tekerjük inkább magasabb hőmérsékletre a klímát, nehogy zsebkendővel és orrspray-el a kezünkben kelljen nyaralnunk.
  1. Ételmérgezés
Ennél kellemetlenebb betegség nem is érhet minket nyaralás közben. A legtöbb esetben szalmonella vagy más baktérium okozza, melyek tojás, csapvíz vagy nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztásával kerülhetnek a szervezetünkbe. Halas ételekkel kapcsolatban is óvatosságra intünk, hiszen, ha nem frissen készültek, könnyedén orvosnál találhatjuk magunkat. Csak olyat együnk, ami rendesen át van sütve vagy alaposan meg van főzve, illetve kerüljük az olyan fogásokat, melyeket fóliával letakarva próbálnak melegen tartani.
  1. Különböző sérülések
Nyaralás során sokan szeretik kihasználni a hotel által nyújtott sportolási lehetőségeket. Vannak, akik ilyenkor túlbecsülik magukat, így megsérülnek, kificamítják a bokájukat vagy akár eltörik valamelyik végtagjukat. Annak érdekében, hogy ne gipszben kelljen a medence mellett feküdnünk, mindig melegítsünk be sportolás előtt.
  1. Utazási betegség
Autó, busz, repülő, hajó… Rengetegen rosszul viselik az utazást, így számukra a nyaralás rögtön szenvedéssel kezdődik. Az érintettek eleinte fáradtnak érzik magukat, megfájdul a fejük, émelyegni kezdenek, néha hánynak is. Sok esetben már a megfelelő ülőhely is segíthet a tünetek enyhítésén: buszon ajánlott minél előrébb, a menetiránnyal szemben ülni, hajón legyünk a friss levegőn és figyeljük a horizontot, repülőn pedig javasolt a szárnyaknál ülni.
  1. Napégés
Talán a legfontosabb szabály, hogy aki meg szeretné úszni a leégést, az mindig kenje be magát napvédő krémmel, méghozzá az utazási célnak megfelelő faktorszámúval. Ezen kívül kerüljük a napot a déli órákban, és inkább az árnyékban élvezzük a meleget.
  1. Napszúrás
Az erős napsütés és a magas hőmérséklet együttes hatására alakul ki napszúrás. Elkerülése érdekében mindig védjük a fejünket egy sapkával vagy kendővel, fogyasszunk elegendő folyadékot, és kerüljük a fizikai megterhelést.
  1. Rovarcsípés
Egy egzotikus vakáció során a rovarok is veszélyt jelenthetnek, hiszen csípésük komoly allergiás reakciót válthat ki, sőt, a seb akár be is gyulladhat. Ajánlott minden ilyen sérülést fertőtleníteni, ezáltal megakadályozhatjuk az elfertőződést.

  1. Medúzacsípés
Amennyiben a tengerhez utazunk, fokozottan figyeljünk a medúzákra, hiszen csípésüktől akár anafilaxiás sokkot is kaphatunk. Ha megtörtént a baj, akkor a csípést mindig tengervízzel mossuk le, sose édesvízzel. Az is segíthet, ha homokkal dörzsöljük a csípés helyét.
2019. június 5.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek