Utazás gyerekkel

2019. június 6.

Kapcsolódó tünetek:

hasmenés

Hasmenés, leégés, rosszullét – gyermekkel utazni nem egyszerű. Egy nyaralás alatt még mi, felnőttek is számos egészségügyi problémával találkozhatunk, hát még a sokkal érzékenyebb szervezetű kicsik. Cikkünkben segítünk felkészülni ezekre.

Utazás gyerekkel

Utazás gyerekkel

Különleges helyszínek

Ha idén messzire, másik kontinensre készülünk a családi vakáció során, mindenképpen tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, és kérjük ki orvosunk tanácsát az úti célunkhoz elengedhetetlen oltásokról és egészségügyi előkészületekről. Bizonyos vakcinákat több részletben kapunk meg, míg vannak olyanok is, melyeknek szükségük van pár hétre, hogy kifejthessék hatásukat, így még idejében kezdjünk el információt gyűjteni.

Időeltolódás

Egy másik megfontolandó tényező az időeltolódás. A felborult napirendet a sötétség és a világosság hirtelen megváltozott egyensúlyát még felnőttként is megszenvedjük, a gyermekek pedig végképp. Utazás előtt már 2-3 nappal próbáljuk meg legalább egy kissé módosítani a család napi rutinját és alvási időpontjait, és törekedjünk rá, hogy sokat pihenjen mindenki. Ha tehetjük, altassuk el a gyerekeket a repülőn, és figyeljünk oda a megfelelő folyadékfogyasztásra. A dehidratáltság ugyanis erősítheti az időeltolódás okozta panaszokat. Ha elértük úti célunkat, a nappali fényben töltsünk minél több időt a szabadban, ezzel felgyorsíthatjuk szervezetünk alkalmazkodását a megváltozott napszakokhoz.

Rosszullét, füldugulás

Repülőutak esetében gyakori probléma gyerekeknél, hogy azon kívül, hogy bedugul a fülük, még sokszor fájni is kezd – ez pedig nem kevés szenvedéshez és pityergéshez vezet. Emelkedés közben próbáljuk meg bátorítani gyerkőceinket, hogy nyeljenek, ásítsanak vagy ha elég idősek hozzá, rágózzanak.

Az autó vagy busz okozta rosszullét egy másik igen kellemetlen dolog, amely inkább az óvodás és kisiskolás korú gyerekek körében fordul elő. Ha gyerkőcünk hajlamos erre, jó ötlet lehet, ha kipróbálunk valamilyen rosszullét elleni gyógyszert – ezeket általában 30-60 perccel indulás előtt kell bevenni.  Szakértők szerint az éhgyomorra még nagyobb hatással van a rosszullét, ezért indulás előtt feltétlenül egyen a gyerek valamilyen, szénhidrátban gazdag, zsírban szegény ételt. Az út során álljunk meg gyakran levegőzni, húzzuk le az ablakot vagy kapcsoljuk be a légkondicionálót a friss levegőért, esetleg szerezzünk be nyakpárnát gyerkőcünk számára, ezzel is minimalizálva az út közbeni mozgást.

Gyógyszerek, egészségügyi termékek

Ha több napos útra indulunk, mindenképpen pakoljuk el az összes gyógyszert, amelyet a családtagok rendszeresen használnak, különös tekintettel az allergiára, cukorbetegségre, különféle érzékenységekre vagy asztmára szedett készítményekre. Amire még szükség lehet, az a jól bevált fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasfogó, probiotikum, kézfertőtlenítő kendők, krém, gél vagy spray, rovarriasztó és fényvédő készítmények. Állítsunk össze a biztonság kedvéért egy kis elsősegély csomagot is, amelyben van sebfertőtlenítő, kötszer, sebtapasz, és minden, amit az orvosunk ajánl.

Ételek, italok

Külföldi nyaralások esetében a leggyakoribb probléma a gyomorrontás, hiszen az idegen helyen fogyasztott élelmiszerekhez vagy ivóvízhez általában nincsen hozzászokva szervezetünk. Ezért, ha biztosra szeretnénk menni, csak palackozott vizet fogyasszunk utunk során, emlékeztessük a gyerekeket, hogy gyakran mossanak kezet, tejtermékekből csak pasztőrözöttet válasszunk, a csapvizet pedig forraljuk fel használat előtt.

Az 5 legfontosabb gyógyszer a nyaralás alatt

Az 5 legfontosabb gyógyszer a nyaralás alatt

Ha nyaralásra készülünk, felvetődhet a kérdés, hogy milyen gyógyszereket is vigyünk magukkal, vagy táborozó gyermekeinket milyen készítményekkel indítsuk el otthonról az erdei iskolák szezonjában.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában