Újévi életmódváltás

Újévi életmódváltás

Kapcsolódó tünetek:

A stresszes mindennapokban észre sem vesszük, hogy valami nem stimmel az életünkkel, nem érezzük jól magunkat azzal, ahogy a dolgok történnek, azonban a nyugodt pillanatokban elkap minket az elégedetlenkedés, és tudjuk, hogy változtatnunk kell. Ez azonban nem olyan egyszerű. Miért esik nehezünkre a változtatás?
  1. Mert az ember a szokások rabja, és nem szeretjük az ismeretlent. Ragaszkodunk a megszokott dolgokhoz, hiszen az ad biztonságot. Ennek ellenére, ha nem érezzük már jól magunkat, akkor muszáj lépnünk.
  2. Mert a változás egyben búcsú is attól, amit korábban szerettünk, szívesen csináltunk. Ez azonban az élet velejárója. Antropológusok szerint hét évente egy új életfázisba lépünk. Lehet, hogy ez épp most fog bekövetkezni?!
  3. Mert ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Nagy bátorság kell például egy új állás elvállalásához, hiszen az új mindig bizonytalansággal jár, ami félelmet generál. Ezen azonban túl kell lendülnünk annak érdekében, hogy előbbre jussunk és fejlődjünk.
Amennyiben úgy érezzük, hogy most valóban elérkezett a változás ideje, akkor a következő 5 lépés kikerülhetetlen.
  1. Mérjük fel a jelen állapotot!
Az első lépés, hogy végiggondoljuk, hogyan érezzük magunkat. Elégedetlenek vagyunk? Boldogtalanok vagyunk? Amennyiben azt érezzük, hogy ez így nem mehet tovább, akkor tennünk kell valamit. Ne söpörjük a problémákat a szőnyeg alá, hanem lépjünk. Tisztázzuk magunkban az érzéseinket, és hangosan mondjuk ki: „Elégedetlen vagyok. Ez így nem mehet tovább!”
  1. Döntsünk és tűzzünk ki célokat!
Gondoljuk végig, hogy pontosan mit szeretnénk elérni. Ez nem mindig egyszerű, hiszen néha meg sem tudjuk pontosan nevezni a minket gyötrő problémát. Ebben az esetben gondoljuk végig, hogy mivel vagyunk elégedettek, így talán könnyebb lesz rájönnünk, hogy mivel nem vagyunk azok. Ha kiderítettük, akkor határozzuk meg azokat a teendőket, melyek szükségesek célunk eléréséhez.
  1. Egy út mellett döntsünk!
A célunk határozza meg az odavezető utat. Haladjunk lassan, lépésről lépésre, vagy inkább csináljuk gyorsan, és tépjük le a sebtapaszt? Vannak döntések, melyeket érdemes jól átgondolni (pl. felmondás, válás…), de akadnak olyanok is, melyek esetében jobb gondolkodás nélkül cselekedni. 10 méter magasból sosem fogunk vízbe ugrani, ha előtte órákon át azon agyalunk, hogy megtegyük-e vagy sem.
  1. Tudatosítsuk, hogy miért tesszük!
Nincs is annál motiválóbb, minthogy tudjuk, mit miért csinálunk. Tanácsos egy listát írni az okokról, hogy amikor esetleg elbizonytalanodunk, akkor elő tudjuk venni, és újra erőre kapjunk. Képzeljük el, hogy milyen negatív következményei lesznek annak, ha mégsem változtatunk az életünkön, illetve írjuk le, hogy mennyivel jobban fogjuk érezni magunkat, ha elérjük a célunkat.
  1. Azonnal lássunk neki!
Vigyázz, kész, start! Amennyiben meghoztuk a döntést, akkor ne üljünk hetekig tétlenül, mert akkor esélyes, hogy mégsem lépünk. Szakértők azt mondják, hogy aki a döntéshozatal utáni 48 órában nem tesz semmit a változás érdekében, az később sem fog. Ha például egy új állást szeretnénk, akkor még aznap jelentkezzünk néhány hirdetésre. Ezek voltak a legfontosabb lépések, ha változtatni szeretnénk az életünkön. Azonban arról ne feledkezzünk meg, hogy a javulás nem történik egyik napról a másikra, azonban a kitűzött célunk elérése minden fáradtságot megér.
2019. január 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek