5 gyanús tünet változókorban, amely urológiai problémára utal

2017. január 16.

Kapcsolódó tünetek:

vizelési nehézség

Ezek a leggyakoribb urológiai gondok változókorban.

urológiai probléma

1. A vizelet és a vizelési szokások megváltozása

Az urológiai betegségek többségének első figyelmeztető jele a vizelet és a vizelési szokások megváltozása. A véres vizelet – élénkpiros színű, vagy barnás alvadékokat tartalmazó is lehet – utalhat a vesében, hólyagban kifejlődő rosszindulatú daganatra, ezért ha valaki ilyet tapasztal, azonnal urológushoz kell fordulni. A gyakrabban ürített, vagy nehezen ürített vizelet általában a prosztata betegségek jellemzője, nőknél a hólyagsérv is hasonló tünetekkel jelentkezhet. Ilyenkor a vizelet teljes mennyisége, azaz a naponta ürített mennyiség nem változik, csak apróbb adagokban ürül és sokszor nem sikerül maradéktalanul kiüríteni a hólyagot.

A természetes vizeletürítés sohasem fájdalmas, ezért ha égő, csípő érzés kíséri, az mindenképpen kóros elváltozásra utal. A vizelet mennyisége akkor kielégítő, ha naponta másfél liter körül mozog, de függ a testtömegtől és az időjárástól is, mivel nagy melegben sokat izzadunk, így csökken a vizelet mennyisége. Ezért nagyon fontos, hogy a napi folyadékfogyasztás mindig ellensúlyozza az izzadást.

2. Fájdalom a vesében

A vesében jelentkező fájdalom lehet görcsös jellegű, vagy tompa, és általában lefelé sugárzik. Bár bizonyos esetekben megfelelő fájdalomcsillapítóval a fájdalom enyhíthető, mégis érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Az urológiai szervekben keletkezett gyulladások jellegzetes tünetekkel járnak együtt, ezek közül nőknél a hólyaggyulladás, férfiaknál a prosztatagyulladás előfordulása a leggyakoribb.

3. Vizelet inkontinencia

A vizelettartási gondok, vizeletcsepegés – stressz inkontinencia és kevert inkontinencia – sok nőnél okoznak kellemetlenségeket és egészségügyi problémákat. Ezek leginkább tüsszentés, köhögés, nevetés esetén, ill. sportolás vagy egyéb fizikai terhelés alatt jelentkeznek. A vizelet inkontinencia bármely életkorban kialakulhat, azonban a kor előrehaladtával, főként többször szült nőknél és változókorban a hormonális változások hatására, egyre gyakoribb a tünetek előfordulása. Ha ilyen problémánk van, ne késlekedjünk orvoshoz fordulni, hiszen egy alapos kivizsgálást követően, amelynek során megállapítják, hogy pontosan mi okozza a gondot, megfelelő kezeléssel – például speciális intimlézerrel, minimális hormonpótlással- az inkontinencia megszüntethető vagy tünetei jelentősen enyhíthetők.

4. Merevedési zavarok

Változókorban nagyon sok férfi életét keserítik meg a merevedési zavarok. Tévedés, hogy ez csupán a szexualitást érintő probléma, mivel hátterében nem csak a változókor csökkent tesztoszteron szintje állhat, hanem gyakran komoly betegség. Gyakori, hogy a merevedési zavar érbetegségre, cukorbetegségre hívja fel a figyelmet, és később ugyanezek az okok hozzájárulnak a szívinfarktus, agyvérzés kialakulásához.

5. Tünet nélküli betegségek

Vannak urológiai betegségek, melyek kezdeti stádiumban semmilyen tünetet nem mutatnak. Ezek közül kiemelkedik a prosztatarák, melynek gyógyítási esélyei tünetmentes esetben kitűnőek, míg ha már tünetet okoz, sokkal rosszabbak az esélyek. Ezért nagyon fontos, hogy még ha panaszmentesek is vagyunk, évente elmenjünk a megfelelő szűrővizsgálatokra, kontroll alatt tartsuk a vátozókorral járó folyamatokat és már kisebb probléma esetén is szakemberhez forduljunk!

A diabéteszes neuropátia tünetei és kezelése

Mi a diabéteszes neuropátia és miért alakul ki?

Vesekárosító szokások – Ezeket mindenképp hagyja el!

Az egészségünkhöz nélkülözhetetlen a vesék megfelelő működése, ezért nem árt tudni, milyen hétköznapi szokásokat érdemes elhagyni.

Gond van a veséjével? Ezeket kerülje!

Mit ehet és mit nem ajánlott fogyasztani veseprobléma esetén?

Prosztatarák megelőzése – 8 hasznos tanács!

A legfontosabb tennivalók, ha el akarja kerülni a prosztatarákot!

Tények és tévhitek a felfázásról

Ezek a leggyakoribb tévhitek a felfázásról.

Összes cikk Egészség A-Z témában

Kulcsszavak: , ,