Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

2019. február 6.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás

Fáj a torkunk, be van dugulva az orrunk, köhögünk… Megfázás esetén másra sem vágyunk, mint egy pihentető alvásra, azonban ez nem olyan egyszerű. Az alábbi tippeknek hála többé már betegen sem lesz kínszenvedés az alvás.

Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

Tea

Lefekvés előtt igyunk egy bögre koffeinmentes fekete teát. Sok antioxidánst, továbbá teobromint tartalmaz, ami nyugtatólag hat a hörgőkre. A tea melegének köszönhetően a lerakódott váladék is fellazul.

Oldjunk fel egy fél teáskanál sót egy pohár langyos vízben, és gargalizáljunk vele kb. 10 másodpercig. Ez a gyógymód enyhülést hoz torokfájás esetén.

Sötétség

Teljesen sötétítsünk be a hálószobában. A legminimálisabb fény is megakadályozhatja a pihentető alvást, ugyanis az agynak azt a jelzést adja, hogy már reggel van, és fel kell kelni. Ha nincs arra lehetőségünk, hogy teljesen besötétítsünk, akkor használjunk alvómaszkot.

Hideg

A sötétség mellett a megfelelő hőfok is rendkívül fontos, ugyanis az agyunk akkor kerül alvó üzemmódba, ha lecsökken a testünk hőmérséklete. Az ideális szobahőmérséklet a 16-18 °C.

Meleg zuhany

Lefekvés előtt vegyünk egy forró zuhanyt, ugyanis az utána lecsökkenő testhőmérsékletünk alvó üzemmódba küldi az agyunkat. Van azonban még egy jó hatása, ugyanis a meleg gőz kitisztítja a bedugult orrunkat. Lázas gyerekek esetében nem ajánlott ez a módszer.

Zokni

Mielőtt befekszünk a meleg ágyba, vegyünk fel zoknit. Egy svéd kutatás szerint, ha jó meleg a lábunk, akkor könnyebben el tudunk lazulni és aludni.

Párna megemelése

Megfázás esetén sokat segíthet, ha egy plusz párnát használunk alváshoz, így magasabban lesz a fejünk, ezáltal pedig csökken a nyomás az orrmelléküregben, azaz könnyebben kapunk levegőt.

Kapcsoljunk ki!

A legtöbben akkor sem tudunk kikapcsolni, amikor betegen fekszünk otthon. Folyamatosan jár az agyunk, amitől csak nehezen tudunk elaludni. Próbáljunk meg meditálni, írjuk le a gondolatainkat, hallgassunk nyugtató zenét vagy olvassunk, így pikkpakk el fogunk szenderülni.

Szabad sportolni, ha megfáztunk?

Szabad sportolni, ha megfáztunk?

A rendszeres mozgásnak számos pozitív egészségügyi hatása van. Közülük az egyik az immunrendszer erősítése és a védelem a betegségekkel szemben. De mit tegyünk, ha már megfáztunk? Így is jót tesz a napi edzés, vagy inkább hagyjunk ki pár alkalmat?

Mit tegyünk, ha megfázott a csecsemő?

Mit tegyünk, ha megfázott a csecsemő?

A kisbaba immunrendszere még fejletlen, így nem meglepő, hogy egy csecsemő első éve alatt akár 7-8 alkalommal is megfázhat. De kora miatt nem jelenthetnek megoldást a különféle vény nélkül kapható készítmények. Nézzük, mivel enyhíthetjük a tüneteket.

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

orrfújástól kisebesedett orr

Orrfújástól kisebesedett orr? Ezt teheti ellene!

Megfázás esetén sokaknál okoz problémát a gyakori orrfújástól kisebesedett orr. Ez nem csak fájdalmas, de sajnos nem is szép, és előfordul, hogy elég lassan gyógyul. Mit tehetünk ellene?

Összes cikk Megfázás, influenza témában