Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

2020. január 5.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás

Fáj a torkunk, be van dugulva az orrunk, köhögünk… Megfázás esetén másra sem vágyunk, mint egy pihentető alvásra, azonban ez nem olyan egyszerű. Az alábbi tippeknek hála többé már betegen sem lesz kínszenvedés az alvás.

Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

Tea

Lefekvés előtt igyunk egy bögre koffeinmentes fekete teát. Sok antioxidánst, továbbá teobromint tartalmaz, ami nyugtatólag hat a hörgőkre. A tea melegének köszönhetően a lerakódott váladék is fellazul.

Oldjunk fel egy fél teáskanál sót egy pohár langyos vízben, és gargalizáljunk vele kb. 10 másodpercig. Ez a gyógymód enyhülést hoz torokfájás esetén.

Sötétség

Teljesen sötétítsünk be a hálószobában. A legminimálisabb fény is megakadályozhatja a pihentető alvást, ugyanis az agynak azt a jelzést adja, hogy már reggel van, és fel kell kelni. Ha nincs arra lehetőségünk, hogy teljesen besötétítsünk, akkor használjunk alvómaszkot.

Hideg

A sötétség mellett a megfelelő hőfok is rendkívül fontos, ugyanis az agyunk akkor kerül alvó üzemmódba, ha lecsökken a testünk hőmérséklete. Az ideális szobahőmérséklet a 16-18 °C.

Meleg zuhany

Lefekvés előtt vegyünk egy forró zuhanyt, ugyanis az utána lecsökkenő testhőmérsékletünk alvó üzemmódba küldi az agyunkat. Van azonban még egy jó hatása, ugyanis a meleg gőz kitisztítja a bedugult orrunkat. Lázas gyerekek esetében nem ajánlott ez a módszer.

Zokni

Mielőtt befekszünk a meleg ágyba, vegyünk fel zoknit. Egy svéd kutatás szerint, ha jó meleg a lábunk, akkor könnyebben el tudunk lazulni és aludni.

Párna megemelése

Megfázás esetén sokat segíthet, ha egy plusz párnát használunk alváshoz, így magasabban lesz a fejünk, ezáltal pedig csökken a nyomás az orrmelléküregben, azaz könnyebben kapunk levegőt.

Kapcsoljunk ki!

A legtöbben akkor sem tudunk kikapcsolni, amikor betegen fekszünk otthon. Folyamatosan jár az agyunk, amitől csak nehezen tudunk elaludni. Próbáljunk meg meditálni, írjuk le a gondolatainkat, hallgassunk nyugtató zenét vagy olvassunk, így pikkpakk el fogunk szenderülni.

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

Összes cikk Megfázás, influenza témában