Tévhitek a fogamzásgátlási módszerekkel kapcsolatban

2017. július 31.

Kapcsolódó tünetek:

hányinger, émelygés, kimaradó vérzés

Ha a fogamzásgátlásra terelődik a szó, akkor mindig és mindenkinek megvannak a maga elképzelései a dologról, melyeket a családból, barátoktól, és a legjobb esetben szakembertől hozott magával. A fogamzásgátlás mindennapos dolognak tűnik, mégis rengeteg olyan tévhit van vele kapcsolatban, melyek folyamatosan előkerülnek – és amiket jobb végre eloszlatni!

A fogamzásgátlást talán senkinek nem kell magyarázni: azoknak az eszközöknek és módszereknek az összességéről van szó, melyek hivatottak megakadályozni a teherbeesést. Sokféle megoldás létezik erre az esetitől kezdve a rendszeresen át, a külső és belső eszközöktől a hormonális, vagy hormonmentes fogamzásgátlókig. Ráadásul ezek kombináltan is alkalmazhatóak. Az, hogy éppen melyik módszert használjuk, nagyon eltérő lehet több tényező alapján. Ilyenek az életkor, a testi jellemzők, érzékenység, kényelem, vagy éppen az is, hogy az adott személynek mik a szándékai egy adott életszakaszban.

Mivel valóban mindennapos dologról van szó, ami a szexualitáshoz kötődik, sajnos nagyon sok tévhit kering körülötte. Ezt sokszor az okozza, hogy az emberek nem mernek orvoshoz menni, vagy cikinek tartják azt, hogy szakemberhez forduljanak és inkább a család vagy barátok segítségében bíznak. A szájról-szájra terjedő mindenféle ál tény pedig vezethet nagy félreértésekhez és később egészségügyi problémákhoz, vagy nem kívánt terhességhez is. Összegyűjtöttük, mik a leggyakoribb tévhitek a témában!

Zuhanyzással megelőzhető a terhesség

Az egy dolog, hogy még hüvelyzuhannyal sem, de külső tusolással meg semmiképp. A spermiumok sok helyen el tudnak bújni a hüvelyben, hogy egy öblítés után nyugodtan folytassák útjukat, ráadásul hamar olyan szakaszba kerülnek a testben, ahol már el sem éri őket a tisztítás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • LIVSANE Terhességi teszt - Gyors kimutatás 2x

    LIVSANE Terhességi teszt - Gyors kimutatás 2x

    <p class="5Text">A Terhességi Teszt – Gyors Kimutatás a várható menstruáció első napjától alkalmazható a terhesség kimutatásához. Könnyen és gyorsan alkalmazható, mert az eredmény már 1-3 percen belül kimutatható.</p>

    1 299 Ft

Terhesség csak peteéréskor lehet

Sokan esküsznek a naptármódszerre fogamzásgátlás kapcsán is, pedig egyáltalán nem megbízható. Peteérés nem csak a várt időben, hanem máskor is előfordulhat, a spermiumok pedig akár élve is maradhatnak a szervezetben addig, míg jön az újabb peteérés.

A hormonális fogamzásgátlás mindenkinek megfelelő

Sajnos ez sem igaz, hiszen vannak olyan betegségek, vagy kórképek, melyek mellett nem lehet ilyen módszert alkalmazni.  Lehet szó itt fokozott trombózisveszélyről, vagy a tápcsatornát érintő problémákról is.

Hozzá lehet szokni a fogamzásgátló tablettához

Vannak, akik szerint egy idő után nem lesz megbízható a fogamzásgátló tabletta hatása, mert a szervezet hozzászokik. Ilyen nem létezik, ez nem valami kábítószer, amiből egyre nagyobb adagokat igényel a testünk.

A megszakított szeretkezés biztonságos

Mivel az előváladékban is lehetnek spermiumok, ez a tézis az első pillanatban megdől. Ráadásul az sem biztos, hogy a férfi valóban ki tudja venni időben a péniszét és bőven elég, ha egyetlen spermium eljut a céljához.

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

Gluténmentes karácsony – 10 tipp gluténérzékenyeknek!

Gluténmentes karácsony – 10 tipp gluténérzékenyeknek!

A karácsonyi időszak igazi kihívást jelenthet azok számára, akiknek a családjában gluténérzékeny személy van, hiszen a diétát olyankor is be kell tartani ahhoz, hogy ne legyen probléma. Következő tippjeink abban segítenek, hogy az ünnepek ne a nehézségekről szóljanak.

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Az utazás közbeni rosszullét a mai napig igencsak titokzatos jelenség, mely főként a 2 és 12 év közötti gyerekeket érinti. De vajon hogyan segíthetünk émelygő gyermekünkön?

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

Összes cikk Életmód témában