Készüljön rájuk: A terhesség furcsa mellékhatásai

2018. március 28.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás

A várandósságtól valósággal ragyogunk – mondják sokan, mert valóban tele van szépséggel és örömmel, de ott vannak sajnos a terhesség furcsa mellékhatásai is, amikről talán még nem is hallott.

terhesség furcsa mellékhatásai

terhesség furcsa mellékhatásai

Mindannyian hallottunk már a reggeli rosszullétekről és a duzzadt lábakról, ám sajnos ott vannak a terhesség furcsa mellékhatásai is, mint a horkolás vagy a hirtelen arcszőrnövekedés, amelyről már kevesebbet beszélünk. Bár úgy tűnhet, hogy néhány nagyon rendellenes dolog folyik a testünkben, többségük teljesen normális. A legtöbb terhes nő tapasztal néhányat várandóssága alatt, de azért reméljük, hogy nem találkozik mindegyikkel!

Íme a terhesség furcsa mellékhatásai közül 6, amely megnehezítheti a várandósság 9 hónapját!

 

1. Nevetéskor vagy tüsszentéskor vizelettartási problémával nézhet szembe

Ez ijesztő és kellemetlen lehet, de valójában sok terhes nő tapasztal szivárgást egész nap. A magzat és a méhlepény nyomhatja a húgyhólyagot, mely egy kisebb mozdulattól is engedhet egy kis folyadékot.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml

    Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orr...

    <p>Az Otrivin Menthol az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas érszűkítő hatású készítmény, amely gyorsan megszünteti az orrdugulást. Az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaga mellett hűsítő mentol és eukaliptusz aromapárát is tartalmaz.</p>

    2 799 Ft

Mit tehet Ön ez ellen?

Menjen el a mosdóba, amilyen gyakran csak teheti vagy úgy érzi, hogy szükséges! Továbbá végezzen Kegel-gyakorlatokat!

2. Folyamatosan be van dugulva az orra

Sok terhes nő már a várandósság kezdetén tapasztalja, hogy bedugul az orra, pedig nem beteg és az orrfújás nem segít.

Miért van ez?

A vérellátás a terhesség alatt körülbelül 50%-kal nő és a testben zajló hormonváltozások hormonok miatt a nyálkahártya felduzzadhat, kiszáradhat és akár még vérezhet is.

Mit tehet Ön ez ellen?

Igyon sok folyadékot, használjon párásítót, és alkalmazzon orröblítést. Orrspray használata nem ajánlott ilyenkor, mert elvékonyítja a nyálkahártyát, ami sérülékenyebb lesz és hajlamosabb lesz az orrvérzésre.

3. Erősen kezd horkolni

Eddig Ön panaszkodott párja horkolására, ám egy szép reggelen ez a szerep hirtelen felcserélődött? A fent említett okokból a horkolás is jellemezheti a terhes nőket.

Miért van ez?

A duzzadt nyálkahártyák kényszeríthetik, hogy a száján át lélegezzen, ami gyakran horkoláshoz vezet.

Mit tehet?

Az orröblítés lefekvés előtt jelen esetben is segíthet, illetve próbálja ki, hogy az oldalán alszik, használhat testpárnát vagy szoptatós párnát is, ezenkívül pedig próbálja párásítani a hálószoba levegőjét.

4. Hatalmasra duzzadnak a mellbimbók

Ne lepődjön meg, amikor a mellbimbói hirtelen nagyon megnőnek és sokkal sötétebb színűvé is válnak. Látható lesz az is, hogy a mellbimbó körül kis dudorok is megjelennek.

Miért van ez?

Ezért is a hormonok a hibásak? Igen, természetesen, ők felelősek a mellbimbók “hyperpigmentációjáért”. Sokan hiszik, hogy ez a sötétebb szín a természet segítsége az újszülötteknek, akik kezdetleges látásukkal nehezen találják meg a mellbimbót, de ez csak egy mítosz. Ezek a dudorok valójában olyan mirigyek, amelyek segítik a mellbimbó hidratáltságát és a szoptatást.

5. Intenzív szőrnövekedést tapasztal

Gyönyörű dús hajat növeszthet a terhesség hónapjaiban, de mi van a háton, a mellkason és az arcon megjelenő kellemetlen szőrszálakkal? Azoknak bizonyára annyira nem fog örülni, pedig előfordulhat, hogy a kettő együtt jár.

Miért van ez?

A kérdést már feltenni sem érdemes, természetesen ezért is a hormonok a felelősek!

Mit tehet Ön a nem kívánt szőrszálak ellen?

Próbálja meg nem eltávolítani őket, mert megerősödnek és állandósulhatnak, ha türelmesen kivárja ezt az időszakot, a terhesség végén maguktól eltűnnek majd! Ha szükséges gyantázza, de semmiképp ne szőkítse ezeket a szőrszálakat, mert a vegyszerek károsíthatják a magzatot.

6. Hiperszaliváció: túlzott nyáltermelődés

Furcsa, de igaz: néhány terhes nő naponta akár négy liter felesleges nyálat termel. Ez a szám elképesztően hangzik és az oka is homályos a tudomány számára. A hormonok csak részben hibásak. A hiperszaliváció gyakoribb az olyan nőknél, akik szélsőséges reggeli rosszullétben szenvednek.

Mit tehet Ön ez ellen?

Nem a legnőiesebb megoldás, de néha praktikus a felesleges nyálat egyszerűen kiköpni. Emellett a citromos víz vagy a limonádé is segíthet megállítani a fokozott nyáltermelést.

A helyes orrszívás csecsemőknél

A helyes orrszívás csecsemőknél

A kisbabák orrlyukai nagyon keskenyek, így könnyedén bedugulhatnak, méretük továbbá a tisztítást is megnehezítik. Az alábbi tanácsok figyelembe vételével azonban nem lesz gond az orrtisztításnál.

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

Karácsonyi házi patika

Karácsonyi házi patika

Karácsonykor is felütheti a fejét betegség, gyomorrontás, vagy sérülés, amit időben kezelni kell. Ezeket a termékeket érdemes a házi patikában összegyűjteni ilyenkorra.

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Az orrszívó porszívó a gyerekek és szülők közös rémálma, mely hangos és ijesztő. Pedig az egyik leghasznosabb találmány a kicsik egészségmegőrzésének érdekében.

8 ok, amiért nem tudjuk abbahagyni a tüsszögést

8 ok, amiért nem tudjuk abbahagyni a tüsszögést

A tüsszentés a legtermészetesebb reakciója szervezetünknek abban az esetben, ha orrunkba és a légzőszerveinkbe hirtelen testidegen anyag kerül, vagy valami irritálja azokat. Több oka is lehet azonban annak, ha folyamatosan tüsszögünk.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában