Tények és tévhitek az őszülésről

2019. június 10.

Kapcsolódó tünetek:

hajhullás

Hallottuk anyukánktól, aki az ő anyukájától tudja, de a szomszéd teljesen mást mondott, miközben mi magunk megint csak más tapasztalatokkal rendelkezünk. Az őszülést mindig is számtalan tévhit lengte körül. Mutatjuk, mit szabad és nem szabad elhinni.

Tények és tévhitek az őszülésről

Tények és tévhitek az őszülésről

Beleőszülni a stresszbe – tévhit

A mondásokkal és sokat használt szófordulatokkal szemben nem őszülünk bele a stresszbe, sem a postán való várakozásba. Amikor ugyanis egy hajszál kinő, az végig ugyanolyan színű marad. Annyi igazság azonban van a dologban, hogy nagy nyomás és hosszan tartó stressz alatt a hajunk gyorsabb hullásba kezdhet, ezáltal pedig feltűnőbbé válhatnak a már meglévő ősz hajszálaink.

Ha egyet kihúzok, hat nő vissza – tévhit

Nem kell félni az ősz hajszálak bosszújától, ugyanis egy szőrtüszőből nem nőhet vissza több szál haj. Így, ha egy szürkére változott szálat kihúzunk, maximum egyet várhatunk vissza a helyére. Nem ajánlatos azonban a hajszálaink kihúzkodása, mivel könnyen károsíthatjuk vele a tüszőt, és lehet, hogy már nem is tud belőle semmi visszanőni. A másik nagyon gyakori eset ilyenkor a járulékos veszteség, ugyanis soha nem lehetünk biztosak benne, hogy sikerül csak azt az egy szálat kirántanunk, vagy másik hajszálak is jönnek vele, dupla (vagy tripla) károkat okozva vele.

A gének meghatározzák az őszülést – tény

Így igaz, génjeink nagyrészt meghatározzák őszülésünk gyorsaságát, úgyhogy ne is próbáljuk az otthoni kamaszokra fogni a dolgot, ez bizony nem az ő ’hibájuk’. Annál inkább múlik a szüleinktől, nagyszüleinktől örökölt géneken, ezért az, hogy ők mennyi idősen kezdtek őszülni, egész pontos előrejelzést adhat saját hajkoronánk sorsára nézve.

Az életmód befolyásolja az őszülést – tény

Annak ellenére, hogy nagyrészt meg van írva őszülésünk kezdete, életmódunk és mindennapi egészségünkkel kapcsolatos választásaink igenis befolyásolni tudják a szürke szálak megjelenését. Azt már régebben megállapították, hogy az egyik leginkább meghatározó tényező ebben a dohányzás, azonban új kutatások kapcsolatot fedeztek fel a szervezet B- és D3-vitamin készletei, valamint vas- és kalcium hiánya és az őszülés kezdete és mértéke között is.

10 tény az őszülésről 750

10 tény az őszülésről

Attól függetlenül, hogy tetszik-e nekünk az ősz haj vagy sem, a legtöbb esetben nem lehet megakadályozni az őszülést. De ha nem elkerülhető, akkor legalább tudjunk meg róla minél többet.

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Valószínűleg mi magunk is sokszor mondtuk már, hogy „Azt hittem, ott őszülök meg!”. De vajon van valóságalapja a mondásainkban, szófordulatainkban, sőt népmeséinkben is megtalálható haragba, stresszbe vagy bánatba való beleőszülésnek?

Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

A tavasz megérkeztével egyre többet süt a nap, a fák kirügyeznek, és a fű is elkezd nőni. Nem így a hajszálaink. Sokan ugyanis pont ebben az időszakban veszik észre, hogy egyre jobban hullik a hajuk. De vajon miért?

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen?

Egy csontritkulás gyógyítására kifejlesztett szer véletlen felfedezett mellékhatása, hogy újjáéleszti a hajhagymákat. Tudósok még tesztelik a vegyületet, de az eddigi eredmények biztatóak.

Megelőzhető a hajhullás

Megelőzhető a hajhullás?

A kopaszodást genetikai, hormonális és környezeti hatások egyaránt befolyásolják. Az öröklött hajlam ellen sajnos hiába küzdünk, de hatását mérsékelhetjük.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában