Tények és tévhitek a székrekedésről

Tények és tévhitek a székrekedésről

Kapcsolódó tünetek:

Székrekedésnek számít, ha nem minden nap van székletünk

Noha a napi székletürítést könyveljük el normálisnak, nem baj, ha pár nap kimarad. Van, akinek naponta akár többször is van széklete, míg másoknak csak kétnaponta. Az egyéni eltéréseken kívül pszichés okok is állhatnak a háttérben: stresszes időszakban vagy utazás alatt, a környezetváltozás, időeltolódás hatására is változhat az emésztés és a székletürítés gyakorisága. Ha azonban egy héten egyszer sincs székletürítés, az már súlyos székrekedésnek tekinthető és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

A székrekedés kialakulását kivédhetjük rostokban gazdag étrenddel

Valóban, a rost megmozgatja a beleket, de ha a rostok nem segítenek és tartósan székrekedés áll fenn, akkor lehet, hogy betegség áll a háttérben: például a cukorbetegség, a pajzsmirigy problémák, daganatos bélbetegség egyaránt okozhatnak székrekedést. Ha nem betegség okozza a szorulást, a sok rost segíthet megelőzni a problémát, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasztunk hozzá. Együnk nagyobb mennyiségben oldhatatlan rostokban gazdag ételeket, amelyek meggyorsítják a széklet áthaladását a vastagbélrendszeren keresztül! Oldhatatlan rostban gazdag élelmiszer például a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek.

Egyes gyógyszerek okozhatnak székrekedést

Bizonyos gyógyszerek, melyeket fájdalomra, depresszióra, magas vérnyomásra írnak fel az orvosok, okozhatnak székrekedést. A túl sok D-vitamin, vas, kalcium beviteltől is lehet székletürítési problémánk. A különböző étrendkiegészítők és más gyógyszerek „mellékhatása” szintén székrekedéshez vezethet. Szedésük előtt ezért érdemes kikérni gyógyszerész tanácsát!

A kevés folyadékfogyasztás székrekedést okoz

Ha nem iszunk eleget, szervezetünk több vizet von ki a vastagbél tartalmából, ettől a béltartalom besűrűsödik, a bélmozgások nehézkessé válnak. A kellő mennyiségű víz fogyasztása fontos szerepet játszik az egészséges életmódban és a székrekedés tüneteit a fokozott folyadékbevitel enyhíti, ugyanakkor önmagában nem elegendő, a helyes, rostdús táplálkozást sem szabad elhanyagolni!

A kávé segít, ha székrekedésünk van

A kávé koffein tartalma ugyan serkenti a bél izmait, és megmozgatja a beleket, ugyanakkor a koffein vízhajtó hatású, tehát a széklet víztartalma felszívódik, ami székrekedéshez vezethet. Székrekedés esetén inkább kerüljük a kávét és egyéb koffeint tartalmazó italokat, valamint az alkoholt!

Nőknél a hormonális változások székrekedést okozhatnak

A szakértők szerint a hormonok csak kis szerepet játszanak a székrekedésben, pedig sok nő esküszik rá, hogy a havi vérzése befolyással van az anyagcseréjére, puffad és olyankor hajlamosabb a szorulásra is. A terhességi hormonok pedig bizonyítottan hatással vannak az emésztésre: lassíthatják a folyamatokat és ez székrekedéshez vezethet.

Mozgáshiány

Kevés mozgás vagy teljes mozgáshiány mellett a bélműködés lelassul, így szintén székrekedés alakulhat ki még akkor is, ha megfelelő mennyiségű és minőségű rostot és vizet fogyasztunk. Ne feledkezzünk meg a rendszeres napi mozgásról sem!
2016. december 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek