Tények és tévhitek a székrekedésről

2016. december 18.

Kapcsolódó tünetek:

székrekedés

Mi számít székrekedésnek és valóban segít-e a szorulásos panaszok enyhítésében, ha sok rostot fogyasztunk?

Tények és tévhitek a székrekedésről 750

Székrekedésnek számít, ha nem minden nap van székletünk

Noha a napi székletürítést könyveljük el normálisnak, nem baj, ha pár nap kimarad. Van, akinek naponta akár többször is van széklete, míg másoknak csak kétnaponta. Az egyéni eltéréseken kívül pszichés okok is állhatnak a háttérben: stresszes időszakban vagy utazás alatt, a környezetváltozás, időeltolódás hatására is változhat az emésztés és a székletürítés gyakorisága. Ha azonban egy héten egyszer sincs székletürítés, az már súlyos székrekedésnek tekinthető és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

A székrekedés kialakulását kivédhetjük rostokban gazdag étrenddel

Valóban, a rost megmozgatja a beleket, de ha a rostok nem segítenek és tartósan székrekedés áll fenn, akkor lehet, hogy betegség áll a háttérben: például a cukorbetegség, a pajzsmirigy problémák, daganatos bélbetegség egyaránt okozhatnak székrekedést. Ha nem betegség okozza a szorulást, a sok rost segíthet megelőzni a problémát, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasztunk hozzá. Együnk nagyobb mennyiségben oldhatatlan rostokban gazdag ételeket, amelyek meggyorsítják a széklet áthaladását a vastagbélrendszeren keresztül! Oldhatatlan rostban gazdag élelmiszer például a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek.

Egyes gyógyszerek okozhatnak székrekedést

Bizonyos gyógyszerek, melyeket fájdalomra, depresszióra, magas vérnyomásra írnak fel az orvosok, okozhatnak székrekedést. A túl sok D-vitamin, vas, kalcium beviteltől is lehet székletürítési problémánk. A különböző étrendkiegészítők és más gyógyszerek „mellékhatása” szintén székrekedéshez vezethet. Szedésük előtt ezért érdemes kikérni gyógyszerész tanácsát!

A kevés folyadékfogyasztás székrekedést okoz

Ha nem iszunk eleget, szervezetünk több vizet von ki a vastagbél tartalmából, ettől a béltartalom besűrűsödik, a bélmozgások nehézkessé válnak. A kellő mennyiségű víz fogyasztása fontos szerepet játszik az egészséges életmódban és a székrekedés tüneteit a fokozott folyadékbevitel enyhíti, ugyanakkor önmagában nem elegendő, a helyes, rostdús táplálkozást sem szabad elhanyagolni!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A kávé segít, ha székrekedésünk van

A kávé koffein tartalma ugyan serkenti a bél izmait, és megmozgatja a beleket, ugyanakkor a koffein vízhajtó hatású, tehát a széklet víztartalma felszívódik, ami székrekedéshez vezethet. Székrekedés esetén inkább kerüljük a kávét és egyéb koffeint tartalmazó italokat, valamint az alkoholt!

Nőknél a hormonális változások székrekedést okozhatnak

A szakértők szerint a hormonok csak kis szerepet játszanak a székrekedésben, pedig sok nő esküszik rá, hogy a havi vérzése befolyással van az anyagcseréjére, puffad és olyankor hajlamosabb a szorulásra is. A terhességi hormonok pedig bizonyítottan hatással vannak az emésztésre: lassíthatják a folyamatokat és ez székrekedéshez vezethet.

Mozgáshiány

Kevés mozgás vagy teljes mozgáshiány mellett a bélműködés lelassul, így szintén székrekedés alakulhat ki még akkor is, ha megfelelő mennyiségű és minőségű rostot és vizet fogyasztunk. Ne feledkezzünk meg a rendszeres napi mozgásról sem!

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

A székrekedést kiváltó okok nagyon sokrétűek. Többek közt a modern életvitelünknek is nagy szerepe van a kialakulásában.

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

A székrekedés minden életkorban kellemetlen, és tartóssága esetén szövődményekkel járó jelenség. A legkisebbek számára pedig különösen veszélyes lehet.

Ételallergiák csecsemőkorban

Ételallergiák csecsemőkorban

Viszonylag ritkán szenvednek kisbabák vagy kisgyerekek ételallergiában, ennek ellenére előfordulhat, a panaszok pedig súlyosak lehetnek. Most megtudhatjuk, hogy milyen élelmiszerek a legallergizálóbbak, és milyen jelekre kell odafigyelnünk.

A székrekedés lelki okai

A székrekedés lelki okai

A székrekedés kellemetlen probléma, és igencsak gyakori is. Egyes felmérések szerint az emberek körülbelül negyede szenved tőle rendszeresen. Hátterében ugyanakkor nem csak fizikai tényezők állhatnak, kiváltói sokszor lelki és mentális gondok.

Kemény a széklete vagy rendszertelenül tud WC-re menni? (x)

Ürítési nehézséggel küzd? A DulcoSoft kíméletesen lágyítja a kemény székletet és akár hosszú távon is használható

Összes cikk Egészség A-Z témában