Teniszkönyök, golfkönyök

2015. július 27.

Kapcsolódó tünetek:

ízületi fájdalom

A testmozgás okozta túlerőltetés a leggyakoribb kiváltó ok.

tenisz301Az izmokat inak kötik össze a csontjainkkal. Az esetek többségében intenzív testmozgás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoportot túlerőltetjük, ebben az esetben az inakban apró szakadások jelentkezhetnek, sőt az izmok tapadási pontjain fájdalmas gyulladás alakulhat ki.

Amennyiben a csukló behajlításáért felelős izmokat erőltetjük túl, golfkönyökről beszélünk, azért, mert leggyakrabban e sportág művelői között fordul elő a kórkép, bár a hazai érintettek nagy részénél nem a sport váltja ki a panaszokat.

Golfkönyök esetén a könyök belső felszíne érzékeny a nyomásra, a kézfej behajlítása erős fájdalommal jár, súlyos esetben nem csak mozgásnál jelentkezik fájdalom.

Amennyiben az alkaron elhelyezkedő feszítőizmok vannak folyamatos túlerőltetésnek kitéve, teniszkönyök alakulhat ki. A könyök külső részén az izomzat tapadási helyén fájdalmassá, gyulladttá válhat. A teniszkönyök gyakoribb, mint a golfkönyök, elsősorban középkorú hölgyeknél. Teniszkönyök esetén a kéz és az ujjak hátrafeszítésekor igen erős fájdalmat érez, problémás egy üveg kinyitása is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Futuro könyökízület rögzítő M 1x

    Futuro könyökízület rögzítő M 1x

    <p><span>Állítható pántok a megfelelő nyomás és tartás biztosításáért. Dupla zselépárna a célzott nyomás biztosítására. Kettős szövésű anyag, amely puha, légáteresztő a megfelelő kényelemért.</span></p>

    6 999 Ft

Kezelés

A kiváltó ok megszüntetése a legfontosabb, ezután legtöbbször javulás tapasztalható. Konzervatív kezelésként a könyökízület és az alkar nyugalomba helyezése (pólyával), és az érintett végtag pihentetése szükséges.

Az érintett terület jegelése, fájdalomcsillapítók szedése, gyulladáscsökkentők alkalmazása, súlyosabb esetben az ín környékére beadott lidocain- és szteroid-injekció, illetve a terület besugarazása, segítheti a gyógyulást. Erős fájdalom és merevség megszűntével az inak nyújtása javasolt.

Ha a kezelés ellenére 2-3 hétnél tovább fennállnak a panaszok és a fájdalom, általában műtétre kerül sor, melynek során az izmokat körülvevő izompólyát átvágják, ritkán az az érintett izomcsoport eredésének, a csonttól való leválasztására is szükség lehet. A műtét sajnos csak 60-65 százalékban jár megfelelő eredménnyel.

Fontos már a tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulni, így a konzervatív terápia jó eredményeket ígér, általa lehetővé válik a műtét elkerülése.

Így előzhetjük meg a fájdalmas ízületi kopást

Így előzhetjük meg a fájdalmas ízületi kopást

Az ízületi kopás során az ízületi felszínt borító porcréteg megkopik, így egy idő után a csontok ütköznek egymásnak, aminek következtében minden mozdulat intenzív fájdalommal jár. Szerencsére vannak azonban módszerek, melyekkel megelőzhető mindez.

Szúr az oldala edzés közben? Így kerülheti el!

Szúr az oldala edzés közben? Így kerülheti el!

4 tipp, hogyan előzze meg ezt a kellemetlen jelenséget

Ízületi fájdalom

Korai szakaszban a csukló-, a kéz-, a láb- és a térdízületek lehetnek érintettek.

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető.

10 tipp kezdő futóknak

10 tipp kezdő futóknak

Ezekre figyeljen, ha futni kezd!