Tengerparti veszélyek

Tengerparti veszélyek

Hőártalmak

A hőguta gyakori és súlyos testi reakció a vízpartokon. Általában a dehidratáció, és az extrém magas hőmérséklet váltják ki, ami nagyon magas, 40 Celsius fok feletti lázat okoz. További tünetei: émelygés, fáradtság, gyengeség, hányás és izomgörcsök. A betegség könnyen megelőzhető fokozott folyadékbevitellel, és a közvetlen napfény kerülésével. Cikkünkből mindent megtudhat a kánikula veszélyeiről.

Medúzák

A legtöbbjük ártalmatlan, vannak, ám csípésük kellemetlen lehet. A medúzák ellen védőpapucs viselésével és kis odafigyeléssel védekezhetünk.

Leégés

Az erős napsugárzás a legveszélyesebb dolog, ami a vízparton érhet minket. Az UV-sugarak elpusztítják azokat a sejteket, amelyek az új sejtek termelődéséért felelnek, ezáltal genetikai mutációkat okoznak. A bőrdaganatok csaknem 90 százalékáért a napsugárzás tehető felelőssé. A napsugárzás elleni védekezés legfontosabb eszköze a naptej, de a legmelegebb órákban jobban tesszük, ha inkább az árnyékban maradunk.

E.coli

Az E.coli baktérium, szinte minden nedves és meleg helyen jól érzi magát, ezért jobban tesszük, ha odafigyelünk rá a vízpartokon is. A baktérium bár minden emlős bélrendszerében megtalálható, a patogén törzsek súlyos betegségeket okozhatnak.

Az E.coli által okozott leggyakoribb tünetek a hányás, véres hasmenés, súlyos hasi fájdalom és enyhe láz. Ha el szeretnénk kerülni a fertőzést, próbáljunk minél kevesebb vizet nyelni és mossuk ki szánkat úszás után és étkezés előtt.

Szakítóáramlások

A szakítóáramlások olyan belső áramlások az óceánban, amelyek a gyanútlan úszókat egyre messzebb sodorják a parttól. Amennyiben az áldozat nem jó úszó, könnyen halálát lelheti a hullámok között.

A legjobb, amit tehetünk, ha egy szakítóáramlás elragad minket, hogy nyugton maradunk, és megvárjuk, amíg kikerülünk az áramlatból. Próbáljunk a partvonallal párhuzamosan úszni, és ha kikerültünk az áramlásból, ússzunk ki a partra.

Hasmenés és kiszáradás

Sajnos egy kisgyerek esetében még a leggondosabb szülő sem tudja a biztosítani a maximális higiénia betartását. A picik mindent megfognak, a szájukba vesznek és megnyalnak, eközben pedig számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe. Esetükben azért lehet fokozottan veszélyes a hasmenés, mert könnyebben vezethet kiszáradáshoz, mint felnőtteknél. A kiszáradást jelzi, ha a baba bőre elkezd ráncosodni, száraz tapintású lesz, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak.

Mindenképpen meg kell előzni ezt az állapotot fokozott folyadékpótlással. Itass vele (palackozott) vízben oldódó ásványisó-keveréket, és ha súlyos folyadékvesztésre gyanakszol, azonnal fordulj orvoshoz! Érdekes módon a hasmenéses megbetegedések a fiatalokat gyakrabban érintik, mint az idősebb utazókat. Ennek főként az az oka, hogy a fiatalok kalandosabb úti célt, utazási módot választanak, és étkezési szokásaik is kötetlenebbek.

2015. július 7.

Kiemelt ajánlatunk