Mit lehet tenni tengeribetegség ellen?

2017. július 10.

Itt a nyár, így amikor arra adjuk a fejünket, hogy sétahajózzunk egyet a Balatonon, vagy éppen tengereket szeljünk át egy hosszabb hajóút során, nem meglepő, ha találkozunk a tengeri betegséggel. De mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni? Segítünk a tünetek enyhítésében!

A tengeribetegség kiváltó oka tulajdonképpen ugyanaz, mint a többi mozgásbetegségé: hogy összezavarodik az érzékeny egyensúlyszerv. Ez vízre szállva azt jelenti, hogy ez a belső fülben elhelyezkedő szerv, a szem által felfogott ingereket (mint például a horizont egyenletes mozgása), és a hajó koordinálatlan mozgásának hatását, nem képes harmóniába hozni. Ezért időszakos zavar lép fel agyunkban, ami a rosszullétet, vagyis a tengeribetegség tünetegyüttesét okozza.

Tehát nem állandó, hanem időszakosan jelentkező tünetekről beszélünk, melyek előfordulási gyakorisága és erőssége is egyénenként különböző lehet. Ráadásul a tengeri betegség megjelenése nagyban függ a körülményektől. Egy nagyobb viharban, amikor a hullámok dobálják a hajót, sokkal több utasnál jelentkezhet egyszerre, míg csendesebb vizeken, csak az érzékenyebbek tapasztalhatják. Azok, akik eleve tartanak valamiért a hajózástól, idegesek, esetleg betegség miatt gyengébbek, nagyobb arányban számolhatnak vele.

Tünetek

A leggyakoribb tünet a hányinger, émelygés, hirtelen izzadás, sápadtság, gyengeség, fejfájás, rosszabb esetben hányás. Utazások során a hirtelen sebesség- vagy irányváltás fokozhatja is a tengeribetegséget, azonban hosszabb távon, ha a hajó mozgása nem változik gyakran, szépen hozzá is szokhat az ember és általában maguktól megszűnhetnek a tünetek. Az, hogy ehhez mennyi idő kell, egyénfüggő.

Megelőzés

Aki tudja magáról, hogy hajlamos a tengeribetegségre, annak érdemes foglalkoznia a megelőzéssel. Így már induláskor bevehet olyan készítményeket, melyek enyhítik, megszüntetik az émelygést. És bekészítheti úti csomagjába azokat a szereket, melyek beváltan segítenek a kellemetlenebb tüneteken is. Hajóutak előtt jobb kerülni a nehezebb ételeket, a tengeribetegség ugyanis felkavarja a gyomrot, ami akár hányáshoz is vezethet. Szintén emiatt nem javasolt alkoholt fogyasztani sem indulás előtt.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Daedalon 50 mg tabletta 10x

    Daedalon 50 mg tabletta 10x

    <p>A Daedalon tabletta különböző eredetű hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére szolgál. Alkalmazható többek között bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (például Ménière szindróma).</p>

    1 749 Ft

Tanácsos ugyanakkor a hajó közepén helyet foglalni, ha nagyon imbolyog a hajótest, akkor pedig inkább csukott szemmel maradni, illetve ha van lehetőség és hely, lefeküdni. Az olvasást jobb későbbre hagyni és mindig arccal a mentirány felé fordulva érdemes ülni.

Kezelés

Amikor enyhébbek a tünetek, hűvös folyadékok fogyasztása vagy a friss levegő is segíthet, kellemetlenebb helyzetben pedig hasznos hányingercsökkentőt, hányáscsillapítót bevenni. Ehetünk még gyorsan kekszet és ihatunk szénsavas italokat is, hiszen egyénenként más válhat be. A lényeg az, hogy nem szabad megijedni a tünetektől, jó inkább felkészülten találkozni velük!

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Az utazás közbeni rosszullét a mai napig igencsak titokzatos jelenség, mely főként a 2 és 12 év közötti gyerekeket érinti. De vajon hogyan segíthetünk émelygő gyermekünkön?

Az apa stressz-szintje kihat a magzatra

Így hat az apa stressz szintje a magzatra

Egy egereken végzett friss kutatás rámutat a nemző férfiak kulcsszerepére az utódok agyi fejlődésében, eredményei szerint ugyanis a stressz változásokat okozhat az ondóban.

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Mennyi idő alatt távozik a szervezetünkből az alkohol? A kérdés többször is felmerülhet és nem kizárólag az autóvezetés kapcsán.

Összes cikk Életmód témában