Mit lehet tenni tengeribetegség ellen?

2017. július 10.

Itt a nyár, így amikor arra adjuk a fejünket, hogy sétahajózzunk egyet a Balatonon, vagy éppen tengereket szeljünk át egy hosszabb hajóút során, nem meglepő, ha találkozunk a tengeri betegséggel. De mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni? Segítünk a tünetek enyhítésében!

A tengeribetegség kiváltó oka tulajdonképpen ugyanaz, mint a többi mozgásbetegségé: hogy összezavarodik az érzékeny egyensúlyszerv. Ez vízre szállva azt jelenti, hogy ez a belső fülben elhelyezkedő szerv, a szem által felfogott ingereket (mint például a horizont egyenletes mozgása), és a hajó koordinálatlan mozgásának hatását, nem képes harmóniába hozni. Ezért időszakos zavar lép fel agyunkban, ami a rosszullétet, vagyis a tengeribetegség tünetegyüttesét okozza.

Tehát nem állandó, hanem időszakosan jelentkező tünetekről beszélünk, melyek előfordulási gyakorisága és erőssége is egyénenként különböző lehet. Ráadásul a tengeri betegség megjelenése nagyban függ a körülményektől. Egy nagyobb viharban, amikor a hullámok dobálják a hajót, sokkal több utasnál jelentkezhet egyszerre, míg csendesebb vizeken, csak az érzékenyebbek tapasztalhatják. Azok, akik eleve tartanak valamiért a hajózástól, idegesek, esetleg betegség miatt gyengébbek, nagyobb arányban számolhatnak vele.

Tünetek

A leggyakoribb tünet a hányinger, émelygés, hirtelen izzadás, sápadtság, gyengeség, fejfájás, rosszabb esetben hányás. Utazások során a hirtelen sebesség- vagy irányváltás fokozhatja is a tengeribetegséget, azonban hosszabb távon, ha a hajó mozgása nem változik gyakran, szépen hozzá is szokhat az ember és általában maguktól megszűnhetnek a tünetek. Az, hogy ehhez mennyi idő kell, egyénfüggő.

Megelőzés

Aki tudja magáról, hogy hajlamos a tengeribetegségre, annak érdemes foglalkoznia a megelőzéssel. Így már induláskor bevehet olyan készítményeket, melyek enyhítik, megszüntetik az émelygést. És bekészítheti úti csomagjába azokat a szereket, melyek beváltan segítenek a kellemetlenebb tüneteken is. Hajóutak előtt jobb kerülni a nehezebb ételeket, a tengeribetegség ugyanis felkavarja a gyomrot, ami akár hányáshoz is vezethet. Szintén emiatt nem javasolt alkoholt fogyasztani sem indulás előtt.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Daedalon 50 mg tabletta 10x

    Daedalon 50 mg tabletta 10x

    <p>A Deadalon® tabletta különböző eredetű hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszer.  6 éves kortól adható.</p>

    1 949 Ft

Tanácsos ugyanakkor a hajó közepén helyet foglalni, ha nagyon imbolyog a hajótest, akkor pedig inkább csukott szemmel maradni, illetve ha van lehetőség és hely, lefeküdni. Az olvasást jobb későbbre hagyni és mindig arccal a mentirány felé fordulva érdemes ülni.

Kezelés

Amikor enyhébbek a tünetek, hűvös folyadékok fogyasztása vagy a friss levegő is segíthet, kellemetlenebb helyzetben pedig hasznos hányingercsökkentőt, hányáscsillapítót bevenni. Ehetünk még gyorsan kekszet és ihatunk szénsavas italokat is, hiszen egyénenként más válhat be. A lényeg az, hogy nem szabad megijedni a tünetektől, jó inkább felkészülten találkozni velük!

Fájdalomcsillapító hatású a babákra a simogatás

Fájdalomcsillapító hatású a babákra a simogatás

A Current Biology nevű újságban megjelent brit kutatás szerint a simogatás fájdalomcsillapító hatású lehet a kisbabákra, így akár egy orvosi eljárást megelőzően ajánlott gyermekünk gyengéd cirógatása.

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

Gluténmentes karácsony – 10 tipp gluténérzékenyeknek!

Gluténmentes karácsony – 10 tipp gluténérzékenyeknek!

A karácsonyi időszak igazi kihívást jelenthet azok számára, akiknek a családjában gluténérzékeny személy van, hiszen a diétát olyankor is be kell tartani ahhoz, hogy ne legyen probléma. Következő tippjeink abban segítenek, hogy az ünnepek ne a nehézségekről szóljanak.

Nyári útipatika – Milyen gyógyszert vigyünk nyaralásra?

Ezeket vigye magával, ha utazik! A leggyakoribb panaszok a nyaralás alatt.

Higiénia és utazás

Fertőtlenítő gélek, kendők, spray-k, azaz mit vigyünk magunkkal, ha útra kelünk?

Összes cikk Életmód témában