Mit lehet tenni tengeribetegség ellen?

2017. július 10.

Itt a nyár, így amikor arra adjuk a fejünket, hogy sétahajózzunk egyet a Balatonon, vagy éppen tengereket szeljünk át egy hosszabb hajóút során, nem meglepő, ha találkozunk a tengeri betegséggel. De mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni? Segítünk a tünetek enyhítésében!

A tengeribetegség kiváltó oka tulajdonképpen ugyanaz, mint a többi mozgásbetegségé: hogy összezavarodik az érzékeny egyensúlyszerv. Ez vízre szállva azt jelenti, hogy ez a belső fülben elhelyezkedő szerv, a szem által felfogott ingereket (mint például a horizont egyenletes mozgása), és a hajó koordinálatlan mozgásának hatását, nem képes harmóniába hozni. Ezért időszakos zavar lép fel agyunkban, ami a rosszullétet, vagyis a tengeribetegség tünetegyüttesét okozza.

Tehát nem állandó, hanem időszakosan jelentkező tünetekről beszélünk, melyek előfordulási gyakorisága és erőssége is egyénenként különböző lehet. Ráadásul a tengeri betegség megjelenése nagyban függ a körülményektől. Egy nagyobb viharban, amikor a hullámok dobálják a hajót, sokkal több utasnál jelentkezhet egyszerre, míg csendesebb vizeken, csak az érzékenyebbek tapasztalhatják. Azok, akik eleve tartanak valamiért a hajózástól, idegesek, esetleg betegség miatt gyengébbek, nagyobb arányban számolhatnak vele.

Tünetek

A leggyakoribb tünet a hányinger, émelygés, hirtelen izzadás, sápadtság, gyengeség, fejfájás, rosszabb esetben hányás. Utazások során a hirtelen sebesség- vagy irányváltás fokozhatja is a tengeribetegséget, azonban hosszabb távon, ha a hajó mozgása nem változik gyakran, szépen hozzá is szokhat az ember és általában maguktól megszűnhetnek a tünetek. Az, hogy ehhez mennyi idő kell, egyénfüggő.

Megelőzés

Aki tudja magáról, hogy hajlamos a tengeribetegségre, annak érdemes foglalkoznia a megelőzéssel. Így már induláskor bevehet olyan készítményeket, melyek enyhítik, megszüntetik az émelygést. És bekészítheti úti csomagjába azokat a szereket, melyek beváltan segítenek a kellemetlenebb tüneteken is. Hajóutak előtt jobb kerülni a nehezebb ételeket, a tengeribetegség ugyanis felkavarja a gyomrot, ami akár hányáshoz is vezethet. Szintén emiatt nem javasolt alkoholt fogyasztani sem indulás előtt.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Cocculine bukkális tabletta 30x

  Cocculine bukkális tabletta 30x

  <p>Természetes segítség az utazáskor fellépő rosszullétek - gépkocsiban, repülőn, tengeren - megelőzésére ill. terápiás kezelésére. Csecsemőknek a félrenyelés veszélye miatt nem adható!</p>

  1 249 Ft
 • Daedalon 50 mg tabletta 10x

  Daedalon 50 mg tabletta 10x

  A Daedalon tabletta különböző eredetű hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére szolgál. Alkalmazható többek között bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (például Ménière szindróma).

  1 699 Ft

Tanácsos ugyanakkor a hajó közepén helyet foglalni, ha nagyon imbolyog a hajótest, akkor pedig inkább csukott szemmel maradni, illetve ha van lehetőség és hely, lefeküdni. Az olvasást jobb későbbre hagyni és mindig arccal a mentirány felé fordulva érdemes ülni.

Kezelés

Amikor enyhébbek a tünetek, hűvös folyadékok fogyasztása vagy a friss levegő is segíthet, kellemetlenebb helyzetben pedig hasznos hányingercsökkentőt, hányáscsillapítót bevenni. Ehetünk még gyorsan kekszet és ihatunk szénsavas italokat is, hiszen egyénenként más válhat be. A lényeg az, hogy nem szabad megijedni a tünetektől, jó inkább felkészülten találkozni velük!

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

Ezek a teendők mérgezés esetén

Ezek a teendők mérgezés esetén

A mérgezés sajnos nem ritka jelenség, ami lehet enyhébb, de akár életveszélyes is, és számtalan ok kiválthatja. A mérgezések nagy része véletlen történik és fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon elszenvedőjük annak érdekében, hogy a méreganyag egészségkárosító hatásait csökkenthessük. De mit tehetünk elsősegélyként ilyen esetben?

Tévhitek a fogamzásgátlási módszerekkel kapcsolatban

Ha a fogamzásgátlásra terelődik a szó, akkor mindig és mindenkinek megvannak a maga elképzelései a dologról, melyeket a családból, barátoktól, és a legjobb esetben szakembertől hozott magával. A fogamzásgátlás mindennapos dolognak tűnik, mégis rengeteg olyan tévhit van vele kapcsolatban, melyek folyamatosan előkerülnek – és amiket jobb végre eloszlatni!

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

Ázsiába utazóknak: ezekre a betegségekre figyelj!

Egy trópusi utazás során egyetlen vágyunk van: nagyszerűen érezni magunkat és izgalmas dolgokat látni. Azonban amikor messzi tájakat indulunk felfedezni, bizony gondolnunk kell a számunkra teljesen szokatlan betegségekre is, melyek megkeseríthetik a legszuperebb nyaralást is. Mivel az ázsiai országok egyre népszerűbb úti célnak számítanak, összegyűjtöttük, mely betegségekre kell ezen a területen leginkább figyelni!

Összes cikk Életmód témában