Tej helyett ezeket igya!

2016. október 7.

Bemutatjuk a tej legjobb alternatíváit, a gabona- és magtejeket.

Allergia és érzékenység

A tehéntejallergia a szervezetnek a tehéntejfehérje összetevőire kialakuló túlérzékenységi reakciója, a tejcukorérzékenység pedig a tejcukor lebontásának emésztési zavara. A tejcukorbontó enzim, a laktáz működése 3 éves kor körül éri el a csúcspontját, majd ezt követően genetikailag meghatározott mértékben csökkenni kezd. Míg a tejallergiát vérvétellel, a kóros ellenanyag jelenlétének kimutatásával diagnosztizálják, addig a tejcukorérzékenységet legmegbízhatóbban a hidrogén kilégzési teszttel mutatják ki. A szójatejet és a magtejeket (dió, mandula, szezám) 3 éves kor alatt nem javasolják a szakemberek, mert allergizálhatnak, a gluténérzékenyek pedig jobb, ha kerülik a gabonaitalok bizonyos fajtáit, így a zabtejet és inkább rizs- vagy mandulatejet fogyasztanak.

Gabonatejek

Ezek az italok a gabonaféle turmixolásával, víz, cukor, só, vitaminok és ásványi anyagok, valamint esetenként növényi olaj hozzáadásával készülnek. A szójatej magas fehérjetartalma miatt az egyik legalkalmasabb tejpótló, vasban is gazdag, továbbá laktózmentes. A kölesital szintén laktózmentes, jól használható shake-ekhez, desszertekhez, főzhetünk is vele. A tönkölyital tönkölybúzából, vízből és sóból készül, jó E- és B-vitaminforrás, magas a kovasavtartalma.

Cute little girl and her handsome father are drinking and eating, showing Ok sign and smiling while having breakfast in kitchen at homeA rizs-, zab-, és más gabonatejek előnye a magas rosttartalom, mely támogatja az emésztést, tisztítja a bélrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. Hátrányuk viszont, hogy kalciumtartalmuk alacsony, ezért érdemes azzal dúsított változatot vásárolnunk. A rizstej könnyen emészthető, fehérjéje az egyik legjobb hipoallergén, teljes értékű fehérjeforrás, azaz mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amiből a fehérjék felépülnek.

Magtejek

A tejhelyettesítő italok másik kedvelt változata a magtej, mely olajos magvak őrleményéből, víz és édesítőszer hozzáadásával készül. A dió-, szezám-, kesu-, mandula- és napraforgómagtej kalcium- és D-vitamin tartalma magasabb mint a gabonatejeké, sőt, zsírösszetételük is kedvezőbb. Ezeket házilag is elkészíthetjük, egy nagy teljesítményű turmixgép segítségével bármely magfélét apróra törhetünk, és saját ízlésvilágunknak megfelelően ízesíthetjük. Az elkészítés minden alapanyag esetén hasonló: tiszta vízbe áztatjuk egy éjszakára a lehetőleg bio magokat, majd másnap egy háztartási robotgéppel pépesítjük, majd leszűrjük, különválasztva így a „tejet”.

Melyiket válasszuk?

A legtöbb növényi tejben egyáltalán nincs koleszterin, kevesebb zsírt, ugyanakkor több telítetlen zsírsavat  és emésztésjavító rostot tartalmaz, mint állati eredetű társaik.

A szójaitalokban kevesebb, a gabonatejekben azonban több a cukor, mint a tehéntejben, ugyanakkor mindegyik növényi tej nélkülözi a laktózt, ezért a laktózintoleranciában szenvedőknek ideális választás bármelyik fajta.

A zabtej előnye, hogy beta-glukán enzimet tartalmaz, amely csökkenti a vérkoleszterin szintjét. A szója pedig az ösztrogén hormonra hasonlító izoflavonban gazdag, amely enyhítheti a változókor kellemetlen tüneteit és segíthet a mellrák megelőzésében.

Az édesítetlen növényi italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a tehéntej, energiatartalmuk 35-57 kcal között mozog deciliterenként. A legenergiaszegényebb a szójatej, amelyben azonban több vas és magnézium található, mint az állati eredetű tejekben. Bár a növényi tejekben nincs kálcium, a legtöbb gyártó ezt a hiányt egy  magas kalcium- és ásványi anyagtartalmú algafajta – Litothamnium Calcareum – hozzáadásával orvosolja.

aranyér tünetei kezelése

Aranyér tünetei és kezelése

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos "vendég." Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!