Tej helyett ezeket igya!

Tej helyett ezeket igya!

Kapcsolódó tünetek:

Allergia és érzékenység

A tehéntejallergia a szervezetnek a tehéntejfehérje összetevőire kialakuló túlérzékenységi reakciója, a tejcukorérzékenység pedig a tejcukor lebontásának emésztési zavara. A tejcukorbontó enzim, a laktáz működése 3 éves kor körül éri el a csúcspontját, majd ezt követően genetikailag meghatározott mértékben csökkenni kezd. Míg a tejallergiát vérvétellel, a kóros ellenanyag jelenlétének kimutatásával diagnosztizálják, addig a tejcukorérzékenységet legmegbízhatóbban a hidrogén kilégzési teszttel mutatják ki. A szójatejet és a magtejeket (dió, mandula, szezám) 3 éves kor alatt nem javasolják a szakemberek, mert allergizálhatnak, a gluténérzékenyek pedig jobb, ha kerülik a gabonaitalok bizonyos fajtáit, így a zabtejet és inkább rizs- vagy mandulatejet fogyasztanak.

Gabonatejek

Ezek az italok a gabonaféle turmixolásával, víz, cukor, só, vitaminok és ásványi anyagok, valamint esetenként növényi olaj hozzáadásával készülnek. A szójatej magas fehérjetartalma miatt az egyik legalkalmasabb tejpótló, vasban is gazdag, továbbá laktózmentes. A kölesital szintén laktózmentes, jól használható shake-ekhez, desszertekhez, főzhetünk is vele. A tönkölyital tönkölybúzából, vízből és sóból készül, jó E- és B-vitaminforrás, magas a kovasavtartalma.

A rizs-, zab-, és más gabonatejek előnye a magas rosttartalom, mely támogatja az emésztést, tisztítja a bélrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. Hátrányuk viszont, hogy kalciumtartalmuk alacsony, ezért érdemes azzal dúsított változatot vásárolnunk. A rizstej könnyen emészthető, fehérjéje az egyik legjobb hipoallergén, teljes értékű fehérjeforrás, azaz mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amiből a fehérjék felépülnek.

Magtejek

A tejhelyettesítő italok másik kedvelt változata a magtej, mely olajos magvak őrleményéből, víz és édesítőszer hozzáadásával készül. A dió-, szezám-, kesu-, mandula- és napraforgómagtej kalcium- és D-vitamin tartalma magasabb mint a gabonatejeké, sőt, zsírösszetételük is kedvezőbb. Ezeket házilag is elkészíthetjük, egy nagy teljesítményű turmixgép segítségével bármely magfélét apróra törhetünk, és saját ízlésvilágunknak megfelelően ízesíthetjük. Az elkészítés minden alapanyag esetén hasonló: tiszta vízbe áztatjuk egy éjszakára a lehetőleg bio magokat, majd másnap egy háztartási robotgéppel pépesítjük, majd leszűrjük, különválasztva így a „tejet”.

Melyiket válasszuk?

A legtöbb növényi tejben egyáltalán nincs koleszterin, kevesebb zsírt, ugyanakkor több telítetlen zsírsavat  és emésztésjavító rostot tartalmaz, mint állati eredetű társaik.

A szójaitalokban kevesebb, a gabonatejekben azonban több a cukor, mint a tehéntejben, ugyanakkor mindegyik növényi tej nélkülözi a laktózt, ezért a laktózintoleranciában szenvedőknek ideális választás bármelyik fajta.

A zabtej előnye, hogy beta-glukán enzimet tartalmaz, amely csökkenti a vérkoleszterin szintjét. A szója pedig az ösztrogén hormonra hasonlító izoflavonban gazdag, amely enyhítheti a változókor kellemetlen tüneteit és segíthet a mellrák megelőzésében.

Az édesítetlen növényi italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a tehéntej, energiatartalmuk 35-57 kcal között mozog deciliterenként. A legenergiaszegényebb a szójatej, amelyben azonban több vas és magnézium található, mint az állati eredetű tejekben. Bár a növényi tejekben nincs kálcium, a legtöbb gyártó ezt a hiányt egy  magas kalcium- és ásványi anyagtartalmú algafajta – Litothamnium Calcareum – hozzáadásával orvosolja.

2016. október 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek