Tavaszi leégés – Előzzük meg!

Tavaszi leégés – Előzzük meg!

Kapcsolódó tünetek:

Amikor a leégésre gondolunk, legtöbben automatikusan a forró nyári napra, a strandra vagy tengerpartra, esetleg a nyári táborokra vagy kirándulásokra asszociálunk. Azonban, ha tisztában vagyunk az UV-sugárzás ’működésével’, akkor tudjuk, hogy a fényvédő krém kötelezővé tételével egyáltalán nem kell a kánikuláig várnunk. A napsugarak erősödése ugyanis már rég kezdetét vette, és ilyenkor hiába van hétfőn 28 Celsius fok, kedden pedig csak 19, az UV-sugárzás nagy valószínűséggel végig ugyanolyan erős.

A tavaszias, kellemesen szellős, langyosabb és hűvösebb napok során persze mindezt könnyű elfelejteni, és legyintve gondolni: „Hideg van ahhoz, hogy leégjek!”. Pedig ha belegondolunk, hogy az április végi UV-sugárzás körülbelül az augusztus végi, nyaralások alatt is tapasztalt sugarak erősségével egyezik meg, máris könnyebben helyére tehetjük magunkban a tavaszi fényvédelem fontosságát. Hiszen bőrünk pirulását nem a meleg hőmérséklet okozza, hanem pontosan ezek a földre napról napra nagyobb szögben érkező, ezáltal pedig erősödő sugarak. Így nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő védelemről tavasszal sem.

A leégés ugyanis azon kívül, hogy fájdalmas és esztétikailag is kellemetlen dolog, súlyos egészségügyi következményekkel is járhat, hiszen minden egyes leégés minden bőrdaganat, ezen belül a legsúlyosabb, a melanoma kockázatát, a legkisebb gyermekek esetében pedig akár meg is kétszerezi azt.

Az UV-sugarak bőrkárosító hatása ellen védekezzünk mindennap bőrtípusunknak megfelelő erősségű fényvédő krémmel és minél nagyobb bőrfelületet eltakaró ruházattal. Ha tudjuk, hogy hosszan fogunk közvetlen napfénnyel érintkezni, esetleg még izzadni is erősebben fogunk a megszokottnál – például egy túra, sportolás vagy kirándulás alatt –, mindenképpen vigyük magunkkal naptejünket, és ne felejtsük el 2 óránként újra bekenni a bőrünket.

Gyermekek esetében az a legjobb, ha fizikai fényvédő készítményekre támaszkodunk, mivel a kicsik érzékeny bőre számára ezek jelentik a legkevesebb irritációt.

2019. május 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink