Táplálkozás és belső fényvédelem

Táplálkozás és belső fényvédelem

Kapcsolódó tünetek:

A napsugarak rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre, ennek ellenére nem szabad megfeledkeznünk károsító erejükről sem. A létfontosságú D-vitamin termelése mellett fontos szem előtt tartanunk, hogy a túl sok, illetve védelem nélküli napfürdőzés komoly veszélyeket rejt. Épp ezért annyira lényeges, hogy megtaláljuk az arany középutat, illetve a számunkra tökéletes napvédő szert. A hagyományos krémek mellett a táplálkozásunkkal is támogathatjuk bőrünk természetes védekező mechanizmusát. Lássuk, hogy ebből a célból milyen élelmiszereket ajánlott előtérbe helyeznünk. Paradicsom Bőrünk természetes védőrétegét olyan tápanyagokkal tudjuk felépíteni, mint az E- és a C-vitamin, a karotinoidok és bizonyos zsírsavak. Ezek megtalálhatók a legtöbb piros, narancssárga és sötétzöld zöldségfélékben. Leginkább a likopin segíti a bőr természetes védekezőképességét. Ez a másodlagos növényi hatóanyag megtalálható a görögdinnyében és a piros húsú grapefruitban is. Citrusfélék Az olyan egzotikus citrusfélékben, mint a narancs, a citrom, a lime vagy a grapefruit, rengeteg C-vitamin található, mely megvéd minket a nap káros sugaraitól. Ezen gyümölcsökön kívül a savanyú káposztában, a paprikában, a kiviben és a fekete ribizliben is rengeteg C-vitamin van, így ezek fogyasztásával is tudjuk támogatni bőrünk védekező mechanizmusát. Répa A répa számos jótékony hatású anyagot tartalmaz. Ilyen például a béta karotin, ami a bőr alatt elraktározódik, és semlegesíti azokat a káros anyagokat, melyek az UV-fény hatására keletkeznek. A béta karotin megtalálható a spenótban, a brokkoliban, a mangóban, a nektarinban és a sárgabarackban is. Növényi olajak Nagyon magas antioxidáns hatása van az E-vitaminnak. Utóbbi különböző növényi olajokban megtalálható, de a legtöbbet a avocado-, a napraforgó- és az olívaolaj tartalmaz. Cink Enyhe leégés esetén enyhítést hozhat a cink. A cinktartalmú ételek fogyasztásával megelőzhetjük akár egy komoly gyulladás kialakulását is. Fogyasszunk sok szójababot, teljes kiőrlésű terméket, zabpelyhet, mogyorót és kukoricát.

Figyelem! Jótékony hatásuk ellenére a felsorolt élelmiszerek fogyasztása természetesen nem azt jelenti, hogy órákon át sütkérezhetünk a napon! Sose feledkezzünk meg a külső napvédelemről, így is vigyázzunk bőrünk egészségére!
2019. május 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink