Tanácsok téli sportokhoz

2014. február 6.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr

A téli sportok speciális intézkedéseket igényelnek, ha olyanok űzik, akik az év egyéb szakaszaiban passzív életet élnek.

A téli hónapokban népszerűvé válnak a téli sportok: a korcsolya, szánkózás, síelés, jégkorong, snowboard.

Hogyan készüljünk fel a téli sportokra?

atels301

Sportoktatók tanácsa szerint, ha az év többi hónapjában életmódunk inaktív, érdemes előedzéseket végezni mielőtt téli sportokat űznénk.

A téli sportok olyan izomcsoportokat dolgoztatnak meg, amelyeket inaktív vagy adott esetben aktív életmódunk során nem teszünk ki olyan terhelésnek, amelyeket azok megkívánnak.

Ezért fontos, hogy comb- és farizmainkat, törzs- és derékizmainkat felkészítsük a fokozott igénybevételre. Guggolássokkal, lábujjhegyre állással, törzsemeléssel a kellő izomerőt el tudjuk érni ahhoz, hogy ne szenvedjünk sportbalesetet a sípályán.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A téli sportok veszélyei

A téli sportok döntő többsége a térdízületet jelentősen megterheli. A sí- és korcsolyabalesetek gyakorta vezetnek meniscus-sérüléshez, porcleváláshoz, traumás sérülések is gyakoriak; ficam, rándulás, izomszakadás, csonttörés.

A téli sportsérülések megelőzése és kezelése

Ha tudomása van arról, hogy térdízülete gyengébb, korábban artroszkópiás műtéten esett át, úgy érdemes síelés vagy egyéb téli sport megkezdése előtt a gyógyszertárban ízületet védő, gyógyászati segédeszközt vásárolnia. A patikákban sokféle térdvédő, bokavédő eszköz elérhető(rugalmas pólya, térdvédő, gumis, vagy sínszerű kiképzéssel ellátott védőeszköz).

A téli sportsérülések megelőzésének szerves részeként megemlítendő a sporttevékenység megkezdése előtti bemelegítés fontossága. A bemelegítés lényege, hogy a megdolgoztatni kívánt izomcsoportokat felkészíti a nagyobb terheléssel járó mozgásra. A gyógyszertárakban elérhető készítmények segítenek bemelegíteni izmainkat: sportkrémek, az izomzat vérellátását fokozó termékek, lóbalzsamok.

A lóbalzsamot állatorvosok fejlesztették ki a versenylovak teljesítményének fokozására. A humán gyógyászat is átvette ezeknek a készítményeknek az alkalmazását, hiszen a többségük tartalmaz mentolt, kámfort, fekete nadálytövet, árnikát, kamillát, vadgesztenyét és rozmaringot. A balzsam gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fokozza az izomzat vitalitását, enyhítheti a húzódások, rándulások és ficamok okozta panaszokat.

Téli sportok megkezdése előtt érdemes a szakember személyre szabott segítségét kérni a patikában, bemelegítő krémekkel és gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatban.