A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

2018. április 4.

Kapcsolódó tünetek:

légzési panaszok, nehéz légzés

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

takarítani veszélyes

Amíg a tisztítószerek rövid távú asztmára gyakorolt káros hatása már eléggé ismert, és jól dokumentált, a kutatóknak még nem állt rendelkezésére elég ismeret a hosszútávon jelentkező hatásukról. „Attól tartottunk, hogy az ilyesfajta vegyszerek, mivel minden alkalommal okoznak egy kis károsodást a légutakban, az éveken át tartó, mindennapi, rendszeres használat során felgyorsíthatnak olyan folyamatokat is, amelyek amúgy a biológiai kor előre haladtával érnék csak el az embert” – nyilatkozta Cecile Svanes, a norvégiai Bergen Egyetem Nemzetközi Egészségügyi Központjának professzora.

Az egyetem kutatói a hosszú vizsgálat során több, mint 6200 résztvevőtől származó adatot elemeztek. A résztvevők átlagéletkora 34 év volt a kutatás kezdetekor, amelynek keretében a szakemberek 20 évig követték figyelemmel a vizsgált egészségügyi területek alakulását.

A tanulmány megállapította, hogy a takarítással nem foglalkozó nőkhöz képest:

1. A rendszeresen takarító, illetve takarítóként dolgozó nőknél a másodperc alatt erőltetve kilélegzett térfogat (FEV) – vagyis az a levegő mennyiség, amelyet egy ember erőltetve ki tud szorítani tüdejéből 1 másodperc alatt – 3,9 milliliterrel többet csökkent évente a nem takarítókhoz képest, míg az otthon rendszeresen takarítóknál ez a mennyiség 3,6 milliliter volt.

2. Az erőltetett vitálkapacitás (FVC) pedig – vagyis a teljes levegőmennyiség, amelyet az ember erőltetve ki tud lélegezni – évente 4,4 milliliterrel gyorsabban csökkent az otthon rendszeresen takarítóknál, és 7,1 milliliterrel a takarítóként dolgozó nőknél.

Az ilyen mértékű tüdőfunkció-csökkenés hasonlatos a dohányzás okozta romláshoz, nagyságrendileg ez évente 20 doboz cigarettának felel meg.

A kutatók úgy gondolják, hogy a tüdőfunkciók csökkenése ahhoz az irritációhoz kapcsolható, amelyet a legtöbb tisztítószer okoz a légcső és a légzőszervek nyálkahártyáján. A vegyszerekből belélegzett részecskék pedig idővel tartós károsodásokat, elváltozásokat okozhatnak a légzőszervekben. A vizsgálat során a szakemberek igyekeztek figyelembe venni minden olyan tényezőt, amelyek az eredmények pontosságát befolyásolhatják, beleértve a dohányzási szokásokat, a testtömegindexet és az iskolai végzettséget is.

“A vizsgálat üzenete mindenki számára, hogy hosszú távon a tisztítószerek jelentős károkat okoznak a tüdőben” – mondta konklúzióként Cecile Svanes. “Azonban ezek a vegyszerek rendszerint feleslegesek, a mikroszálas törlőkendők és a víz a legtöbb célra elegendőek lennének.”

Hozzátette, hogy a közegészségügyi tisztviselőknek szigorúbban kellene szabályozniuk a tisztítószerek összetételét, és ösztönözniük kellene a gyártókat olyan tisztítószerek kifejlesztésére, amelyeket nem lehet belélegezni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Egy közelmúltban készült, átfogó tanulmány szerint a dohányosok számára nincs értelme ’csak’ visszavenni a napi cigaretták számából, mivel az egyetlen megoldás az egészségügyi kockázatok megszüntetésére az, ha teljesen abbahagyjuk a füstölést.

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

Az egészséges életmód és a megfelelő étrend több mindenre válasz lehet, mint gondolnánk. A legújabb eredmények szerint az asztma elleni harcban is sokat segíthet.

szmogriadó

Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

Az egészségünk is romlik, ha a levegő minősége gyengül, vagy szmogriadó van érvényben. A légszennyezés hatásai személy szerinti érzékenységi szintünktől függően változnak. Van, akire gyengébben és van, akire erősebben hatnak.

Hideg-, melegfront, kettősfront hatásai

Hideg-, melegfront, kettősfront hatásai

8 hatás, melyet az időjárás változása gyakorol testünkre. Gondolta volna, hogy ez mind az időjárás miatt van? Az eső és a nyári téli időjárás nem csak hangulatunkat, de szervezetünk működését is befolyásolja.

Ez történik a szervezetünkkel, ha letesszük a cigit

Annak, aki aktív dohányos, elképzelni is nehéz lehet, mi történne azután, hogy elszívta élete utolsó szál cigarettáját. Sokan már a nikotinhiány első gondolatától is visszariadnának attól, hogy megpróbáljanak leszokni. Pedig ezen felül is elképesztő változások mennek végbe a szervezetben, ha leszokunk a cigiről. Ráadásul ezek mind a javunkra válnak.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában