A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

2018. április 4.

Kapcsolódó tünetek:

légzési panaszok, nehéz légzés

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

takarítani veszélyes

Amíg a tisztítószerek rövid távú asztmára gyakorolt káros hatása már eléggé ismert, és jól dokumentált, a kutatóknak még nem állt rendelkezésére elég ismeret a hosszútávon jelentkező hatásukról. „Attól tartottunk, hogy az ilyesfajta vegyszerek, mivel minden alkalommal okoznak egy kis károsodást a légutakban, az éveken át tartó, mindennapi, rendszeres használat során felgyorsíthatnak olyan folyamatokat is, amelyek amúgy a biológiai kor előre haladtával érnék csak el az embert” – nyilatkozta Cecile Svanes, a norvégiai Bergen Egyetem Nemzetközi Egészségügyi Központjának professzora.

Az egyetem kutatói a hosszú vizsgálat során több, mint 6200 résztvevőtől származó adatot elemeztek. A résztvevők átlagéletkora 34 év volt a kutatás kezdetekor, amelynek keretében a szakemberek 20 évig követték figyelemmel a vizsgált egészségügyi területek alakulását.

A tanulmány megállapította, hogy a takarítással nem foglalkozó nőkhöz képest:

1. A rendszeresen takarító, illetve takarítóként dolgozó nőknél a másodperc alatt erőltetve kilélegzett térfogat (FEV) – vagyis az a levegő mennyiség, amelyet egy ember erőltetve ki tud szorítani tüdejéből 1 másodperc alatt – 3,9 milliliterrel többet csökkent évente a nem takarítókhoz képest, míg az otthon rendszeresen takarítóknál ez a mennyiség 3,6 milliliter volt.

2. Az erőltetett vitálkapacitás (FVC) pedig – vagyis a teljes levegőmennyiség, amelyet az ember erőltetve ki tud lélegezni – évente 4,4 milliliterrel gyorsabban csökkent az otthon rendszeresen takarítóknál, és 7,1 milliliterrel a takarítóként dolgozó nőknél.

Az ilyen mértékű tüdőfunkció-csökkenés hasonlatos a dohányzás okozta romláshoz, nagyságrendileg ez évente 20 doboz cigarettának felel meg.

A kutatók úgy gondolják, hogy a tüdőfunkciók csökkenése ahhoz az irritációhoz kapcsolható, amelyet a legtöbb tisztítószer okoz a légcső és a légzőszervek nyálkahártyáján. A vegyszerekből belélegzett részecskék pedig idővel tartós károsodásokat, elváltozásokat okozhatnak a légzőszervekben. A vizsgálat során a szakemberek igyekeztek figyelembe venni minden olyan tényezőt, amelyek az eredmények pontosságát befolyásolhatják, beleértve a dohányzási szokásokat, a testtömegindexet és az iskolai végzettséget is.

“A vizsgálat üzenete mindenki számára, hogy hosszú távon a tisztítószerek jelentős károkat okoznak a tüdőben” – mondta konklúzióként Cecile Svanes. “Azonban ezek a vegyszerek rendszerint feleslegesek, a mikroszálas törlőkendők és a víz a legtöbb célra elegendőek lennének.”

Hozzátette, hogy a közegészségügyi tisztviselőknek szigorúbban kellene szabályozniuk a tisztítószerek összetételét, és ösztönözniük kellene a gyártókat olyan tisztítószerek kifejlesztésére, amelyeket nem lehet belélegezni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Sokan nem tekintik az aktív életmód részének, pedig a rendszeres séta javíthat az egészségünkön. A mindennapokban érdemes odafigyelnünk a megfelelő testmozgásra, de már azzal is sokat tehetünk szervezetünkért, ha buszmegállóig gyalog megyünk.

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Élete során mindenki legalább egyszer párbajra hívja barátait, családtagjait, hogy eldöntsék, ki bírja tovább víz alatt egy levegővel. Azonban kevesen gondolnak bele abba, hogy pontosan milyen élettani hatásai is vannak a levegő visszatartásának.

A horkolás öregít

A horkolás öregít

Becslések szerint a felnőtt lakosság 20-30 százaléka horkol, azonban saját magunk és környezetünk éjszakáinak tönkretételén felül akár komoly egészségügyi problémát is jelezhet az állapot, illetve friss kutatások szerint szervezetünket is öregíti.

5 tipp, ami segít leszokni a dohányzásról

5 tipp, ami segít leszokni a dohányzásról

Napjainkban a dohány a legelterjedtebb a pszichoaktív élvezeti szerek közül. Ha valaki le szeretne szokni a nikotinról, nincs könnyű dolga, mert bár a fizikai elvonási tünetek 2-4 hétig tartanak, a pszichikai függőség akár évekig is elhúzódhat.

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

Megdöbbentő megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint akár 20 hónappal is lerövidítheti a légszennyezettség a most született gyermekek életét.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában